Την προσοχή στις δαπάνες των νοσοκομείων, την κοινωνικής ασφάλισης και των δημόσιων επιχειρήσεων, εφιστά, στην έκθεση ενδιάμεσης αξιολόγησης για την Ελλάδα, το ΔΝΤ σημειώνοντας ότι οι παραπάνω τομείς δεν ελέγχονται άμεσα από το κράτος και θέλουν περισσότερη προσοχή.

Ads

Επιπλέον σημειώνει ότι στόχος του προγράμματος για το ασφαλιστικό είναι η μείωση των δαπανών στο ασφαλιστικό κατά 10%, από 12,5% στο 2,5%, και σημειώνει ότι «αν και το νέο ασφαλιστικό σύστημα περιέχει μειώσεις στα έξοδα, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί «σε ένα βήμα» να πετύχει το στόχο του προγράμματος».

Επίσης, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να στείλει «ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι δεν συμβιβάζεται ούτε με τα κλειστά επαγγέλματα, ούτε με τις υπερχρεωμένες δημόσιες επιχειρήσεις οι οποίες κοστίζουν πανάκριβα στους Έλληνες φορολογούμενους».

Σχετικά με το χρηματοπιστωτικό τομέα στην Ελλάδα, η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πιέσεις ρευστότητας αλλά με την βοήθεια της ΕΚΤ η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Ακόμη το ΔΝΤ σημειώνει ότι η κεφαλαιακή τους επάρκεια είναι αρκετά πάνω από την ελάχιστη απαιτούμενη.

Ads

Για την τήρηση του προγράμματος και γενικότερα την τακτοποίηση των οικονομικών το ΔΝΤ εμφανίζεται ικανοποιημένο, καθώς όπως αναφέρεται το πρόγραμμα «τηρείται κατά γράμμα», ενώ υπάρχει «πρόοδος» στην τακτοποίηση των δημοσιονομικών και στην πραγματοποίηση των αναδιαρθρώσεων.

Όσον αφορά στην απογραφή του δημοσίου τομέα, η έκθεση αναφέρει πως η χώρα βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.

Σχετικά με τον πληθωρισμό, στην έκθεση παρατηρείται ότι είναι μεγαλύτερος του αναμενόμενου καθώς, όπως σημειώνεται, οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους δεν απορροφώνται από τους επιχειρηματίες.

«Η κυβέρνηση έχει κάνει μια δυνατή αρχή με το πρόγραμμα αλλά οι προκλήσεις παραμένουν», αναφέρεται στην έκθεση του «εντυπωσιασμένου από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης» ΔΝΤ.

Τέλος, το ΔΝΤ σημειώνει ότι η κοινωνική ανησυχία κάνει πιο δύσκολο το έργο τους ενώ τους απασχολεί ο σκεπτικισμός του Τύπου και των αναλυτών για το κατά πόσον θα επιτύχει το πρόγραμμα χωρίς αναδιάρθρωση χρέους.

«Η κακή φήμη της Ελλάδας παρουσιάζει προβλήματα στην αξιοπιστία της που μπορεί να ξεπεραστούν μόνο από επιτυχημένη και πλήρης εφαρμογή του προγράμματος», καταλήγει.