Αντιδράσεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος προκαλεί η προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού οικονομικής στήριξης.

Ads

Την αρχή κάνει το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος ζήτησε -με επιστολή του στον πρωθυπουργό λίγο πριν την ανακοίνωση της προσφυγής- να προκηρυχθεί συνέδριο για να αποσαφηνιστεί η φυσιογνωμία του κινήματος. Ο κ. Παναγιωτακόπουλος θεωρεί ότι η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ δημιουργεί θολή εικόνα για το κόμμα.

Μάλιστα, τονίζει ότι η λαϊκή εντολή προς τον πρωθυπουργό τον Οκτώβριο δεν δόθηκε για να την καταχραστούν «οι ακραία νεοφιλελεύθεροι συνεργάτες» του, τους οποίους κατηγορεί για διασυρμό της χώρας, λέγοντας ότι «γεννήθηκαν στη θερμοκοιτίδα του κεφαλαίου, το οποίο υπηρετούν, παγιδεύουν την πατρίδα σε μηχανισμούς που κερδοσκοπούν ασύστολα από τα αδιέξοδα της χώρας και είτε είναι ανίκανοι είτε είναι έμμισθοι υπάλληλοί τους». Ο ίδιος αντιπροτείνει την αναδιαπραγμάτευση του χρέους.

Και «πυρά» από Τζουμάκα

«Η κυβέρνηση έχει ευθύνη γιατί έκανε μονόδρομο το ΔΝΤ και μετέτρεψε την δανειστική κρίση σε στρατηγικό θέμα για τη χώρα. Αυτό είναι απαράδεκτο, υπήρχαν και άλλοι δρόμοι», εκτίμησε από την πλευρά του ο πρώην υπουργός και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Τζουμάκας, μιλώντας στο ΚΑΝΑΛΙ 1 του Πειραιά (90.4), επίσης λίγο πριν την ανακοίνωση της προσφυγής.

Ads

Ο ίδιος χρησιμοποίησε με τη σειρά του σκληρή γλώσσα για τους συνεργάτες του πρωθυπουργού: «ο Παπανδρέου περιβάλλεται από μονεταριστές συνεργάτες, που τους ενδιαφέρει το νόμισμα και όχι η πραγματική οικονομία και η ανάπτυξη της χώρας», προσθέτοντας: «Τα παπαγαλάκια του παρασιτικού κεφαλαίου, υπάλληλοι βουλευτές και υπουργοί, βγαίνουν στα δελτία και μιλάνε μόνο για το έλλειμμα, το χρέος και τον πληθωρισμό. Δεν μιλάνε για παραγωγή και ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις από την πολιτική του ΔΝΤ, ο κ. Τζουμάκας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η προσφυγή θα είναι επώδυνη, θα μειώσει το εισόδημα των εργαζομένων και κάθε αξία 30%, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο πλούτος της χώρας». «Το ΔΝΤ δεν είναι ένας μηχανισμός τεχνικός αλλά πολιτικός και έχει όρους και όρια», συμπλήρωσε. Αλλά και «οι πάσης φύσεως νεοφιλελεύθεροι ηγέτες της ΕΕ είναι τυχοδιώκτες και ως εκ τούτου έπρεπε να αναζητήσουμε άλλες αγορές», υπογράμμισε.

Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είπε χαρακτηριστικά: «Είχαμε ήδη μπει στο ΔΝΤ από τις 16 Απριλίου, με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού («το ΔΝΤ είναι εδώ»). Μία ημέρα που χαρακτήρισα «αποφράδα» για τη χώρα, καθώς το ΔΝΤ υπερασπίζεται ότι πρέπει να φτωχύνει η Ελλάδα κατά 30% για να γίνει ανταγωνιστική στο παρασιτικό κεφάλαιο».

Προβληματισμός και στο χθεσινό υπουργικό

«Αν τους αφήσουμε, αυτοί θα μας πάρουν τα παντελόνια», φέρεται -από την εφημερίδα Το Έθνος- να έχει δηλώσει υπουργός της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της χθεσινής άτυπης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Ως εκ τούτου, όλοι είχαν ζητήσει να διευκρινιστούν εκ των προτέρων τα επιπλέον μέτρα τα οποία ενδέχεται να ζητηθούν.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, υποστήριξαν την άποψη ότι «δεν μπορούμε να αλλάζουμε τις εργασιακές σχέσεις εν μέσω ύφεσης» και εξέφρασαν την ανησυχία τους για κοινωνική έκρηξη.

*Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο κ. Στέφανος Τζουμάκας.