Μαίνεται για δεύτερη ημέρα το πύρινο μέτωπο της Φωκίδας, με τις φλόγες να συνεχίζουν να κατακαίνε μεγάλη έκταση, σε διάφορες κατευθύνσεις. Το τεράστιο πύρινο μέτωπο έφτανε το βράδυ της Δευτέρας τα 20 χιλιόμετρα.

Ads

Σύμφωνα με το tvstar.gr, η ζημιά στον εμβληματικό ελαιώνα της Άμφισσας, ο οποίος αποτελεί τον πυρήνα του προστατευόμενου αρχαιολογικά και από την UNESCO, Δελφικού Τοπίου, ανέρχεται σε 3.000 καμμένα στρέμματα με ελιές. Επίσης στάχτη έγιναν 9.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Μετά από μια νύχτα απόγνωσης, με τις φλόγες να φτάνουν στην Ιτέα και να εκκενώνεται το βόρειο τμήμα της πόλης, όπως και το χωριό Σερνικάκι, από τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τρίτης στη μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν εκ νέου και τα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δυνάμεις ρίχνουν το βάρος, στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιτέας, και στις περιοχές της Αγίας Ευθυμίας, της Τριταίας, στο Σερνικάκι, στο Χρισσό και τον Ελαιώνα. Το μέτωπο προς την Ιτέα έχει σπάσει σε δύο μέτωπα το ένα προς το Γαλαξίδι και το δεύτερο προς Δελφούς

Ads

Οι περιοχές αυτές θεωρούνται τα κρισιμότερα μέτωπα, ενώ φαίνεται να περιορίστηκε σε κάποιο βάθμο το μέτωπο προς την περιοχή του Προφήτη Ηλία

Εκτός από την προληπτική εκκένωση του βόρειου τμήματος της Ιτέας, αυτό δηλαδή που βρίσκεται πάνω από την εθνική οδό Ιτέας – Ναυπάκτου, έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία από το 57ο χιλιόμετρο έως το 64ο χιλιόμετρο στο δρόμο Άμφισσας – Λιβαδειάς καθώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η κατάσταση από τα μέτωπα της φωτιάς και τους καπνούς.

Μάχη δίνουν και οι καλλιεργητές της περιοχής με ό,τι μέσο διαθέτει ο καθένας, ανοίγοντας συγχρόνως και γεωτρήσεις για να σταματήσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.

image

«Μέσα στη νύχτα μάς βοήθησε η ύφεση των ανέμων. Μας ανησυχεί το μέτωπο από Ιτέα προς Αγία Ευθυμία» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δελμούζος, ο οποίος τόνισε ότι αναμένεται «ενισχυμένη παρουσία σε εναέρια μέσα για να βοηθήσουν αποτελεσματικά». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μόλις έπεσε το σκοτάδι, υποχώρησαν οι φλόγες που πλησίαζαν επικίνδυνα τις εργατικές κατοικίες στην Ιτέα.

Η ύφεση των καιρικών συνθηκών έδωσε τη δυνατότητα στον Δήμο Δελφών να αποκαταστήσει τα αντλιοστάσια και να αρχίσει η αυξημένη παροχή νερού προς διάφορες περιοχές, όπως στο Γαλαξίδι και στην Ιτέα, αφού η παροχή είχε μειωθεί αισθητά από χθες το απόγευμα.

Επίσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δελφών Παναγιώτη Ταγκαλή, δόθηκε μεγάλη μάχη να αδειάσει το καταφύγιο με τα αδέσποτα σκυλιά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε διαφορετικούς χώρους. Συνολικά, σύμφωνα με τον ίδιο, η φωτιά καίει σε μια έκταση 10 χιλιομέτρων.


 

Πηγή φωτογραφίας: tvstar.gr