Τριγμούς προκαλεί, η επιμονή της τρόικας για διάλυση του πολιτικού συστήματος αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα. Η τρόικα επεκτάθηκε ξανά χθες στο ζήτημα των αμοιβών σε κάθε μια βιοτεχνία, αλλά με αφορμή τις αμοιβές δημοσιογράφων και τραπεζοϋπαλλήλων σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, σύμφωνα με την καταγγελία του προέδρου της ΓΣΕΕ.

Ads

Σύμφωνα με την “Ελευθεροτυπία” χθες οι εκπρόσωποι της τρόικας φέρεται να διαμήνυσαν στην υπουργό Εργασίας ότι η μη επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε όλους τους εργαζομένους αποτελεί προϋπόθεση έγκρισης της 5ης δόσης του δανείου. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Ελευθεροτυπίας”, η υπουργός Εργασίας φέρεται να αντέταξε ότι το θέμα εγείρεται ξαφνικά και παρά την αρχική συμφωνία ότι οι περικοπές στον ιδιωτικό τομέα είναι ικανοποιητικές για τους δανειστές μας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την “Ημερησία”, θέμα αλλαγής του καθεστώτος που ισχύει για την επέκταση των κλαδικών και ομοιο-επαγγελματικών συμβάσεων στα μη μέλη των οργανώσεων θέτει, μετά την τρόικα, και ο ΣΕΒ.

Με επιστολή του προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λ. Κατσέλη, ο ΣΕΒ ζήτησε χθες να επεκτείνονται οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις εφόσον καλύπτεται το 60-61% των εργαζομένων που απασχολούνται από τις δεσμευόμενες εργοδοτικές οργανώσεις, αντί του 51% που προβλέπει ο ισχύων νόμος.

Ads

«Κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων δεν εξυπηρετεί ούτε το δημόσιο χρέος ούτε τα ελλείμματα της χώρας. Εξυπηρετεί συγκεκριμένα εκδοτικά και τραπεζικά επιχειρηματικά συμφέροντα» ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

Επισημαίνεται ότι η μη επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σημαίνει ότι μια επιχείρηση, που δεν μετέχει στην αντίστοιχη εργοδοτική ένωση ή όταν αυτή διαγράφεται ή αποχωρεί από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων, θα απαλλάσσεται της υποχρέωσης να καταβάλλει τον κλαδικό μισθό και η υποχρέωσή της θα εξαντλείται στη σύμβαση της ΓΣΕΕ. Έτσι, όμως θα καταρρεύσει το σύστημα διαπραγμάτευσης καθώς οι εργοδοτικές ενώσεις θα διαλυθούν για να μην πληρώνουν μισθούς στο ύψος των κλαδικών συμβάσεων.