Ζωντανά ζώα στις χριστουγεννιάτικες φάτνες του Βόλου αποφάσισε ο δήμαρχος της πόλης, Αχιλλέας Μπέος, παρά την περσινή κατακραυγή πολιτών, κτηνιάτρων και φιλοζωικών οργανώσεων που προκάλεσε την παρέμβαση εισαγγελέα.

Ads

Βάσει νόμου, απαγορεύεται η συμμετοχή ζώων σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες, με τον Κτηνιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας να ζητά εκ νέου εισαγγελική παρέμβαση για το ζήτημα, ενώ προσανατολίζεται στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς προκειμένου να προστατεύσει την ευζωία των ζώων στις χριστουγεννιάτικες φάτνες που τοποθέτησε ο Δήμος Βόλου.

«Εμείς θεωρούμε ότι υφίσταται περιστατικό κακοποίησης των ζώων αυτών. Είναι παθητική κακοποίηση που σχετίζεται με την ψυχολογία των ζώων. Θεωρούμε ότι το περιβάλλον στο οποίο εκτίθενται τα ζώα δεν είναι περιβάλλον που προσομοιάζει το φυσικό τους περιβάλλον με αποτέλεσμα τα ζώα να υποβάλλονται σε πολύ έντονο στρες. Αυτό από μόνο του αποτελεί περιστατικό κακοποίησης. Και μιλάμε για επαναλαμβανόμενη κακοποίηση, μια κακοποίηση που υφίσταται χρόνια, στο πλαίσιο του εθίμου της χριστουγεννιάτικης φάτνης» εξήγησε χθες, Τρίτη (28/11) ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνιάτρων Μαγνησίας, Παύλος Σταμόπουλος, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ.

«Υπάρχει και ένα αντικειμενικό κριτήριο πολύ σημαντικό και είναι η παρουσία κτηνιάτρου καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Μιλάμε για παρουσία κτηνιάτρου 24ωρες το 24ωρο για 40 ημέρες. Αυτό δεν έγινε πέρυσι και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνει και φέτος. Είναι κάτι δύσκολο έως αδύνατο να το δούμε, οπότε αυτό που ζητάμε είναι να εφαρμοστεί το ισχύον νομικό πλαίσιο, που θέτει τους κανόνες για την ευζωία των ζώων», εξήγησε ο κ. Σταμόπουλος επισημαίνοντας πως το φυσικό περιβάλλον των αμνών και των πόνυ δεν είναι δίπλα σε δρόμους ή ανάμεσα σε χιλιάδες ανθρώπους.

Ads

Υποστήριξε δε, πως το νομικό πλαίσιο επιτρέπει την έκθεση ζώων στο πλαίσιο μίας εκδήλωσης, αλλά στην παρούσα περίπτωση δεν πρόκειται για μία εκδήλωση αλλά για 40 ημέρες.

«Το να καλύπτουμε τις βασικές ανάγκες του ζώου στο πλαίσιο της έκθεσής του και στο πλαίσιο της τήρησης ενός εθίμου είναι το απολύτως απαραίτητο που πρέπει να κάνουμε. Η κακοποίηση των ζώων δεν αποτελεί μόνο η στέρηση τροφής και νερού. Κακοποίηση των ζώων υφίσταται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και με τρόπους που επειδή τα πάντα τα αντιμετωπίζουμε ανθρωποκεντρικά είναι τρόποι που αφορούν στην ψυχολογία των ζώων», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Εάν η δημοτική αρχή συνεχίσει να μην προσεγγίζει ουσιαστικά το θέμα, να μην την ενδιαφέρει, εμείς θα πρέπει αναγκαστικά να υποβάλλουμε και μηνυτήρια αναφορά για να προστατεύσουμε την ευζωία των ζώων από τη στιγμή που η δημοτική αρχή αγνοεί επιδεικτικά αυτό το κομμάτι», σημείωσε.

«Γεμίσαμε από συνδικαλιστές, ας πάνε στους ζωολογικούς κήπους» απαντά ο Μπέος

«Οι φάτνες θα λειτουργήσουν κανονικά προς όφελος της κοινωνίας, αλλά και των παιδιών» διαμηνύσει από την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος.

«Τα ζώα που φιλοξενούνται στις φάτνες είναι ζώα που σταβλίζονται» είπε και αναφερόμενος στις αντιδράσεις, τις απέδωσε σε κάποιους που «θέλουν να δημιουργήσουν θέμα από το πουθενά».

«Πού θα είναι καλύτερα; Σε έναν στάβλο ή στάνη που θα πάει εκεί ο βοσκός μια φορά τις δύο μέρες για να τα ταΐσει και να τα ποτίσει ή εδώ που έχουμε κτηνίατρο επί 24ώρου βάσεως;» διερωτήθηκε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ.

«Ο Σύλλογος Κτηνιάτρων ή Σωματείο ούτε τι είναι ξέρω -γεμίσαμε από συνδικαλιστές- ας πάει στους ζωολογικούς κήπους που εκεί είναι άγρια τα ζώα και τα έχουν έγκλειστα».

Σε σημερινές δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνιάτρων Μαγνησίας επισήμανε -μεταξύ άλλων- ότι δεν υπάρχει κτηνίατρος στις φάτνες όπως υποστηρίζει ο κ. Μπέος, τονίζοντας ότι τα προβλήματα που εγείρονται είναι πολλά και με ηθικές προεκτάσεις, ενώ απαιτείται συνολική συζήτηση.