Άμεση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση αναμένει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, προειδοποιώντας πως αν υπάρξει καθυστέρηση δεν θα αποδεσμευθούν πόροι προς τη χώρα μας.

Ads

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο Νο 2 ισχυρός άντρας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι «τους τελευταίους μήνες χάθηκε πολλή εμπιστοσύνη, η οποία πρέπει τώρα να αποκατασταθεί» και προσθέτει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για το τρίτο πακέτο διάσωσης θα πρέπει να διεξαχθούν επισταμένως.

Όπως παρατήρησε ο ίδιος, μόνο όταν επιστρέψουν η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη «μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει και πάλι προς την ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και εμπιστοσύνη κυρίως στους πιο ευάλωτους κοινωνικά».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο Grexit ο Ντομπρόβσκις τονίζει ότι το ζήτημα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. «Στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν τις προηγούμενες εβδομάδες όλες οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης απέδειξαν ότι κανείς δεν επιθυμεί ένα τέτοιο σενάριο. Αντίθετα, θα δείξουμε μόνο αλληλεγγύη αν η Ελλάδα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, ακολουθήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική μεταρρυθμίσεων και υιοθετήσει με νόμους τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί», ανέφερε.

Ads

Όσον αφορά το δάνειο – γέφυρα των 7,16 δισ. ευρώ, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις υπερασπίστηκε την απόφαση των χωρών της Ευρωζώνης να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση, παρ’ όλο που το ελληνικό κοινοβούλιο δεν έχει υιοθετήσει ακόμη όλα τα προαπαιτούμενα. Ήταν σημαντικό «ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί σε στάση πληρωμών», εξήγησε.