Το θέμα της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών συζητήθηκε σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές που επικαλείται ο σημερινός Τύπος σε συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου και ο υπουργός ∆ικαιοσύνης Χ. Καστανίδης.

Ads

Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζήτησε µε δεδοµένες τις τεχνικές δυσκολίες επίσπευση στο θέµα της µεταβολής του νόµου περί ευθύνης υπουργών υπό το υφιστάµενο Σύνταγµα και χωρίς καθυστερήσεις, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Στην πράξη υπάρχει δυνατότητα να γίνουν αυτή τη στιγµή µόνον περιορισµένες µεταβολές αλλά οι ευρείες αλλαγές στον νόµο θα γίνουν µε την αναθεώρηση του Συντάγµατος, αναφέρει το δημοσίευμα. Το επόµενο διάστηµα µάλιστα, βάσει πληροφοριών, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες για την αλλαγή του νόµου η οποία θα στηρίζεται και σε προτάσεις της Επιτροπής Θεσµών και ∆ιαφάνειας της Βουλής.

Στην ίδια σύσκεψη, σύµφωνα πάντα µε τις ίδιες πληροφορίες, ο κ.Παπανδρέου επανέλαβε την άποψή του ότι όλα πρέπει να έρθουν στο φως για να επέλθει ισορροπία στο πολιτικό σύστηµα και να διερευνηθούν εις βάθος υποθέσεις που αφορούν και πολιτικά πρόσωπα. Στο ίδιο πνεύµα υπήρξε «οµοβροντία» υπουργών υπέρ της κάθαρση στον πολιτικό βίο, µε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή να επιβεβαιώνει την πρωθυπουργική δέσµευση για αλλαγή του νόµου περί ευθύνης υπουργών αφού «δεν µπορεί να υπάρχει ατιµωρησία για κανέναν».

Ads

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «οι ευθύνες των ελλήνων πολιτικών είναι ίδιες απέναντι στον ελληνικό λαό και φυσικά η ατιµωρησία δεν θα πρέπει να συγχωρείται ούτε ως σκέψη ούτε ως ιδέα». Παράλληλα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να απονέµεται δικαιοσύνη δεν αποτελεί θέµα συγκυρίας επειδή υπάρχει µία περιρρέουσα ατµόσφαιρα για την ατιµωρησία των πολιτικών αλλά πιστεύει ότι είναι καταστρατήγηση του δικαίου, της ισονοµίας και της ισοπολιτείας των πολιτών.

Υπέρ της κάθαρσης στον πολιτικό βίο εµφανίστηκε και η υπουργός Παιδείας, Άννα ∆ιαµαντοπούλου, τονίζοντας ότι «και πρέπει και µπορεί να δοθεί παράδειγµα τιµωρίας, γιατί η έννοια της ατιµωρησίας σε αυτή τη χώρα είναι που έχει διαβρώσει τα πάντα και µας έχει κάνει να αντιλαµβανόµαστε και να µην αποδεχόµαστε κανενός είδους κανόνες». Στο ίδιο µήκος κύµατος, ο υπουργός Πολιτισµού Παύλος Γερουλάνος σχολίασε πως«εάν υπάρξουν παραπτώµατα πρέπει να τιµωρηθούν». Και συμπλήρωσε: «Ευτυχώς σε µία ∆ηµοκρατία δεν είναι δουλειά των πολιτικών να βάζουν κάποιον φυλακή».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης από την μεριά του ανέφερε πως από τότε που η κυβέρνηση µπήκε στη διαδικασία του ελέγχου «έχουµε πάψει να κρύβουµε τα προβλήµατα κάτω από το χαλί». Και η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη δήλωσε στο ότι «ο κόσµος έχει ένα συναίσθηµα και αδικίας και οργής και πρέπει να τιµωρηθούν άνθρωποι οι οποίοι έκλεψαν ή πήραν λεφτά. Είναι κοινό αίσθηµα αλλά πρέπει να γίνει µε έναν τέτοιον τρόπο που να µην καταπατηθούν και ανθρώπινα δικαιώµατα».