Τον οδικό χάρτη για την άμεση αποκατάσταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τη σταδιακή αύξηση στον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο και την επανεξέταση εκ του μηδενός του νομοθετικού πλαισίου για τις ευέλικτες μορφές εργασίας, περιγράφει έγγραφο του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ads

 
Το υπουργείο Εργασίας θα αποκαταστήσει άμεσα την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το πεδίο εφαρμογής της, το οποίο αποδυναμώθηκε με τις διατάξεις του Ν. 4093.2012, αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης. Όπως επισημαίνει, οι όροι της – μισθολογικοί και μη – θα εφαρμόζονται πλέον επί όλων των εργαζομένων της χώρας, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού τους ως «θεσμικοί» και «μισθολογικοί», όπως δηλαδή ίσχυε με το Ν. 1876/1990.
 
Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, η διάκριση αυτή όχι μόνο δημιούργησε ερμηνευτικές δυσχέρειες και ανασφάλεια δικαίου, αλλά είναι και αντίθετη σε βασικές συστημικές παραμέτρους του συνταγματικά κατοχυρωμένου πλαισίου της συλλογικής αυτονομίας, στον βαθμό που αποδίδεται διαφορετική κανονιστική ισχύς σε κάθε κατηγορία όρων υπό το καθεστώς του Ν. 4093/2012.
 
«Πέραν αυτού και μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της συλλογικής αυτονομίας, που επλήγη βαρύτατα από αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις των τελευταίων ετών, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο θα αυξηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2016, οπότε και θα επανέλθουν στα επίπεδα που ίσχυαν πριν την έκδοση της ΠΥΣ/2012 αρχικά και εν συνεχεία του Ν. 4093/2012. Η αντισυνταγματική και αντίθετη στο ευρωπαϊκό δίκαιο διάκριση σε εργαζόμενους άνω και κάτω των 25 ετών θα καταργηθεί, ενώ θα υπάρξει και εξομοίωση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών όσον αφορά τις κατώτατες αποδοχές» ενημερώνει ο κ. Σκουρλέτης και εξηγεί:
 
«Αυτό σημαίνει ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα δύνανται να συμφωνήσουν με την Εθνική Γενική ΣΣΕ μόνο σε ευνοϊκότερες συλλογικές ρυθμίσεις για τους εργαζομένους της χώρας, σύμφωνα άλλωστε με τη θεμελιώδη αρχή της εύνοιας που διέπει το εργατικό δίκαιο». Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει ο υπουργός Εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού σταδιακά θα πραγματωθεί σε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας και παραγωγικής ανασυγκρότησής της, καθώς εγκαταλείπονται οι καταστροφικές πολιτικές των τελευταίων ετών σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.
 
Ο Πάνος Σκουρλέτης προαναγγέλλει, επίσης, ότι το νομοθετικό πλαίσιο των ευέλικτων μορφών εργασίας, όπως η εργασία εκ περιτροπής και η μερική απασχόληση θα επανεξεταστούν εκ του μηδενός προκειμένου να αποφευχθούν οι διαπιστωθείσες καταχρήσεις και καταστρατηγήσεις. Το έγγραφο του υπουργού Εργασίας διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης. Σε αυτό περιλαμβάνονται επίσης όλα τα προγράμματα με τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι.