Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις πάνω από 130 χώρες οι οποίες συμπεριελήφθησαν στο «Επίπεδο 4» του καταλόγου των ταξιδιωτικών οδηγιών του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, λόγω της πανδημίας.

Ads

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στις συγκεκριμένες χώρες, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λόγω Covid-19. Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν μία ημέρα μετά το «άτυπο» άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας, στο οποίο περιλαμβάνονται και ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να μπαίνουν σε καραντίνα όταν φθάνουν στην Ελλάδα, αρκεί να αποδεικνύουν ότι έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου για τον COVID-19 ή ότι διαθέτουν αρνητικό τεστ PCR που πραγματοποιήθηκε 72 ώρες πριν από την άφιξή τους.

Σε αυτόν τον αναθεωρημένο κατάλογο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Γαλλία, η Γερμανία και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε προαναγγείλει ότι σκόπευε να αυξήσει τον αριθμό των χωρών που βρίσκονται στην υψηλότερη βαθμίδα (το «Επίπεδο 4»), βασιζόμενο στις τρέχουσες εκτιμήσεις των Αμερικανών ειδικών σε θέματα υγείας. Ως αποτέλεσμα, στη βαθμίδα αυτή βρέθηκε σχεδόν το 80% όλων των χωρών παγκοσμίως.

Ads

Μέχρι την Τρίτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατέτασσε μόνο 34 χώρες (σε σύνολο περίπου 200) στην κατηγορία 4, ενώ από σήμερα έχουν αυξηθεί στις 131. Το υπουργείο απέφυγε να σχολιάσει πότε θα ολοκληρώσει αυτήν την επικαιροποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας του.