Την πολιτική στήριξη των ΗΠΑ στη μάχη κατά της κερδοσκοπίας καθώς και την κατάργηση της υποχρεωτικής έκδοσης βίζας για τους Έλληνες που θα ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, εξασφάλισε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τις συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. «Σε κάθε δύσκολη ή κάθε εύκολη στιγμή, η Ελλάδα θα έχει έναν φίλο και εταίρο, τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε μάλιστα ο Ομπάμα στην καθιερωμένη εκδήλωση στον λευκό Οίκο για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ο Γιώργος Παπανδρέου ολοκληρώνει σήμερα την τριήμερη επίσκεψη του στις ΗΠΑ, μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Τζον Κέρι αλλά και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ads

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα και την οικονομία της

Τη στήριξη των ΗΠΑ στη μάχη κατά της κερδοσκοπίας αλλά και την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στο Λευκό Οίκο, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως μια «ουσιαστική ψήφο εμπιστοσύνης» και «πολύ θετική χειρονομία». Η άρση της βίζας θα τεθεί σε εφαρμογή σε έναν μήνα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο για την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού να μπει η χώρα σε νέα τροχιά, η οποία εκτός από τα άμεσα μέτρα θα αφορά και σε βαθιές θεσμικές αλλαγές σε Παιδεία, Δημόσια Διοίκηση, Υγεία και άλλους βασικούς τομείς του κράτους. Όπως είπε, στόχος είναι να μπούμε σε μια τροχιά πράσινης ανάπτυξης.

Ads

Ο Γιώργος Παπανδρέου επίσης ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο για την πρωτοβουλία του ιδίου και άλλων ευρωπαίων ηγετών, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί και ο πρόεδρος της ευρωζώνης Γιούνκερ που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των κερδοσκόπων και την αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Πρόσθεσε ότι ζήτησε τη συνδρομή των ΗΠΑ σε μια κοινή κατεύθυνση με τις ευρωπαϊκές χώρες στην επόμενη σύνοδο κορυφής του G 20. Όπως είπε, «ο Αμερικανός πρόεδρος τον διαβεβαίωσε ότι θεωρεί την πρωτοβουλία αυτή χρήσιμη και θετική και πως οι ΗΠΑ θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση έτσι ώστε να μπει τάξη στις διεθνείς αγορές».

Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και χαρακτήρισε «κάθε φωνή υποστήριξης θετική», πόσο μάλλον όταν αυτή προέρχεται από τη μεγαλύτερη οικονομία και ισχυρότερη πολιτικά χώρα του κόσμου.

Αργότερα, στην εκδήλωση για την Επανάσταση του 1821, αφού επιβεβαίωσε τη στήριξη των ΗΠΑ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ βρίσκονται πάντα η μια δίπλα στην άλλη στο δρόμο της αναζήτησης της Δικαιοσύνης. Ο κ. Ομπάμα από τη μεριά του υπογράμμισε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός κλήθηκε να κυβερνήσει την Ελλάδα σε μια δύσκολη περίοδο, όπως, προηγουμένως, ο πατέρας του και ο παππούς του και αναφέρθηκε πολλές φορές στη λέξη «φιλότιμο», την οποία ταύτισε με τον Έλληνα, δίνοντας και την ετυμολογία της, λέγοντας ότι σημαίνει αγάπη για την τιμή, αλλά τη συνειδητοποίηση ότι έχουμε υποχρεώσεις απέναντι στον συνάνθρωπο, άρα χρειάζεται συλλογική δράση.

Συζητήσεις για την ελληνική εξωτερική πολιτική

Μεταξύ των δύο αντρών συζητήθηκαν επίσης η πρωτοβουλία της Ελλάδας για ένταξη όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2014. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το τελευταίο ως μια «σταθεροποιητική για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και την επίλυση συγκεκριμένων διμερών προβλημάτων» εξέλιξη.

Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο για τις πρωτοβουλίες του για άμεσες επαφές με τον Νίκολα Γκρούεφσκι, με τον Αμερικανό πρόεδρο να σχολιάζει ότι μετά την επικοινωνιακή βελτίωση του κλίματος πρέπει να υπάρξουν και ουσιαστικά βήματα που θα επιτρέψουν την επίτευξη συμφωνίας σε σύντομο διάστημα.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημείωσε ότι ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τους επόμενους μήνες, όπως και για την βούληση της ελληνικής πλευράς να αναζωογονήσει τη διαδικασία ομαλοποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της επίλυσης διαφορών, όπως είναι η περίπτωση της υφαλοκρηπίδας.

Συνάντηση με Κλίντον και Πελόζι

Θετικά διακείμενος για την ελληνική οικονομία δήλωσε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος μετά τη συνάντηση του με τον Γιώργο Παπανδρέου δήλωσε: «Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας πηγάζει από το γεγονός ότι η ΕΕ ενοποιήθηκε πρώτα σε νομισματικό επίπεδο, πριν ενοποιηθεί στο οικονομικό και το πολιτικό» και υπογράμμισε πως «οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τη χώρα παραμένουν εξαιρετικά ευοίωνες και είναι ένα καλό στοίχημα ότι θα ξεπεράσει την κρίση».

Τη στήριξη της στην Ελλάδα εξέφρασε και η Νάνσι Πελόζι, η οποία μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της στην κρίση και αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες αλλά και στο σημαντικό ρόλο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν δίπλα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.