Σχέδιο ασφαλείας για την Eλλάδα που μπλοκάρει την απειλή χρεοκοπίας καταθέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο τραπέζι της G7, ζητώντας παράλληλα καθαρή και άμεση λύση από την Ευρώπη.

Ads

Η αμερικανική παρέμβαση, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον και από τις Βρυξέλλες, θα ανοίξει σε δύο επίπεδα στην τριήμερη υπουργική σύνοδο της Ομάδας των Επτά που ξεκινά σήμερα στη Δρέσδη: Σε πρώτο χρόνο ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου θα επιβεβαιώσει, παρουσία και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ότι υπάρχει δυνατότητα «συγχώνευσης» και των 4 δόσεων του Ιουνίου σε μία πληρωμή στο τέλος του μήνα, αίροντας έτσι την άμεση απειλή πιστωτικού γεγονότος. 

Σε δεύτερο, και αμιγώς πολιτικό επίπεδο, ο κ. Λιου θα ξεκαθαρίσει ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί ταχεία και οριστική λύση στο ελληνικό ζήτημα, όχι βεβαίως χωρίς να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις και υποχωρήσεις και από την πλευρά της Αθήνας.

Τα ελληνικά, πολιτικά και ταμειακά, δεδομένα έχουν γνωστοποιηθεί με απόλυτη ακρίβεια στον Τζακ Λιου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, ενώ υπήρξαν και άλλες επαφές ανάμεσα στο Μαξίμου και την Ουάσιγκτον τις τελευταίες ημέρες. 

Ads

Από την πλευρά της κυβέρνησης, το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως υπάρχει, υπό προϋποθέσεις, η δυνατότητα να καταβληθεί η πρώτη υποδόση των 300 εκατομμυρίων ευρώ, δεν αποτελεί όμως βούληση της Αθήνας να το πράξει εάν δεν υπάρχει έως τότε κλεισμένο deal λύσης και χρηματοδότησης. «Εάν συμβεί αυτό θα ξαναπέσουμε στην παγίδα της 20ης Φεβρουαρίου. Και από εκεί και πέρα η διαπραγμάτευση θα εξελιχθεί σε ρώσικη ρουλέτα», σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.

Στην Ουάσιγκτον η θέση αυτή μοιάζει αποδεκτή και, σύμφωνα με τα τελευταία μηνύματα, οι συζητήσεις ανάμεσα στην αμερικανική κυβέρνηση και το ΔΝΤ έχουν ήδη αποδώσει και η επικεφαλής του ΔΝΤ είναι πλέον έτοιμη να αποδεχθεί ενδεχόμενη «συμπύκνωση» των τεσσάρων δόσεων του Ιουνίου – δηλαδή, ουσιαστικά αναβολή της αποπληρωμής της δόσης της 5ης Ιουνίου και καταβολή του συνολικού ποσού των 1,6 δις στο τέλος του μήνα.

Είναι ένα σενάριο που ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» ούτε από την ελληνική πλευρά, ούτε από τους υπόλοιπους πιστωτές, θεωρείται όμως δικλείδα ασφαλείας προκειμένου να δοθεί, εάν χρειαστεί, περισσότερος χρόνος πέραν και της 5ης Ιουνίου για την διαπραγμάτευση και, ως εκ τούτου, είναι κομβικής σημασίας η εκ των προτέρων συναίνεση του Ταμείου. 

Την συναίνεση αυτή επιβεβαίωναν χθες και ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες, ενώ την εκδήλωση αμερικανικής παρέμβασης στην σύνοδο της G7 προανήγγειλαν δύο ακόμη αξιωματούχοι που επικαλείτο χθες το βράδυ το Reuters.

Κατά τους εν λόγω αξιωματούχους, η κυβέρνηση Ομπάμα θα ασκήσει πιέσεις στους ευρωπαίους στη διάρκεια της συνόδου για άμεση συμφωνία, ζητώντας παράλληλα από την Ελλάδα καθαρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Κατά τις ίδιες πηγές, ένας από τους λόγους της αμερικανικής παρέμβασης είναι και οι γεωπολιτικές ανησυχίες, δηλαδή οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης στροφής της Αθήνας προς τη Μόσχα. 

Ο κύριος μοχλός της αμερικανικής πίεσης, ωστόσο, παραμένει η χρόνια στρέβλωση που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία η γερμανική πολιτική των υψηλών πλεονασμάτων. Στη Δρέσδη, άλλωστε, με οικοδεσπότη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται μια ακόμη αναμέτρησης ανάμεσα στις δύο «σχολές» διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, του αμερικανικού νεο-κεϊνσιανισμού και του γερμανικού δόγματος της λιτότητας. Από αυτή την αναμέτρηση η Ελλάδα προσβλέπει στο ελάχιστο έστω πολιτικό κέρδος, γνωρίζοντας πάντως ότι το τίμημα των δημοσιονομικών μέτρων παραμένει αναπόδραστο.