Oι πρώτοι που πανηγύρισαν την εκλογή Τραμπ στην Αθήνα ήταν ο Πάνος Καμμένος, ο Κυριάκος Βελόπουλος, η Αφροδίτη Λατινοπούλου και ο…. Νότης Μηταράκης.

Ads

Σε ο,τι αφορά τους τρεις πρώτους η αντίδραση ήταν απλώς η αναμενόμενη, σε ό,τι αφορά τον τελευταίο η στάση του μάλλον αποτυπώνει την αγωνία της «δεξιάς της ΝΔ» απέναντι στην «δεξιά πέραν της ΝΔ».

Ήτοι, οι εκπρόσωποι του σκληρού δεξιού τόξου εντός Νέας Δημοκρατίας οσμίζονται – ή προσδοκούν – ότι το κόκκινο κύμα του τραμπισμού δεν θα αργήσει να φθάσει στην Ευρώπη και την Ελλάδα και σπεύδουν να πάρουν θέσεις.

«Συγχαρητήρια στον @realDonaldTrump για την εκλογή του. Θα γραφτούν πολλά για την εκλογική αναμέτρηση και τις επιπτώσεις, σίγουρα είναι μια αντίδραση στην επιθετική woke culture  και στην παράνομη μετανάστευση», έγραψε στο X ο Νότης Μηταράκης σπεύδοντας να χαιρετίσει την νίκη Τραμπ.

Ads

Παρ’ ότι, δε, ήταν ο μόνος που εκδηλώθηκε με τόση θέρμη δημόσια, η στάση του δεν είναι μεμονωμένη. Αντιθέτως, απηχεί το κλίμα σε σημαντική μερίδα «σαμαρικών» βουλευτών και στελεχών που βλέπουν στην εκλογή Τραμπ την δικαίωση της επιμονής τους στην σκληρή δεξιά ατζέντα και προεξοφλούν ότι αυτή θα κυριαρχήσει και στην χώρα μας.

Πέραν τούτου, αρκετοί είναι εκείνοι που βλέπουν και ευκαιρία για την προσωπική τους εκλογή ή επανεκλογή, εξ ου και σπεύδουν να ανταγωνιστούν τα κόμματα του Κυριάκου Βελόπουλου και της Αφροδίτης Λατινοπούλου στις κερκίδες του εγχώριου τραμπισμού.

Για την κυβέρνηση ο ανταγωνισμός αυτός δεν συνιστά απαραιτήτως πρόβλημα, στον βαθμό όμως που δεν θα εντείνει την πίεση του Αντώνη Σαμαρά και των βουλευτών της επιρροής του προς το Μαξίμου για δεξιά στροφή και για επιστροφή στις ρίζες της παράταξης. Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν πως δύσκολα θα αποφευχθεί κάτι τέτοιο, θεωρούν όμως πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα περάσει τις κόκκινες γραμμές που, όπως λένε, του έχει θέσει πια ξεκάθαρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα ίδια στελέχη αναγνωρίζουν επίσης ότι η «τραμπική αύρα», όπως λέει χαρακτηριστικά μετριοπαθής υπουργός, θα ανεβάσει και τα μποφόρ των φιλοδοξιών του Κυριάκου Βελόπουλου και της Αφροδίτης Λατινοπούλου, γι αυτό και θα διατηρηθεί η σκληρή καταγγελτική γραμμή της κυβέρνησης απέναντί τους.

Παρά ταύτα, υπάρχουν εκτιμήσεις και εντός κυβέρνησης που βλέπουν θετικές προοπτικές σε μια νέα προεδρία Τραμπ, κυρίως σε ό,τι αφορά τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και την ύφεση στις ψυχροπολεμικές σχέσεις Ρωσίας και Δύσης.

Ως προς το ουσιαστικό διακύβευμα μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, εκείνο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το Μαξίμου συνεχίζει να εκπέμπει μηνύματα ηρεμίας σπρώχνοντας προσώρας στο περιθώριο τις υπαρκτές ανησυχίες.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χθες ότι «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα παραμείνουν σταθερές και παραγωγικές» και θύμισε ότι «η συνεργασία της Αθήνας με την Ουάσιγκτον υπήρξε άψογη και στην πρώτη θητεία του προέδρου Τραμπ».

Στην πραγματικότητα, στην κυβέρνηση δεν αναμένουν ότι η Ελλάδα θα βρεθεί ψηλά στις προτεραιότητες της νέας αμερικανικής προεδρίας και υιοθετούν στάση αναμονής για το εάν θα υπάρξει ή όχι αναθέρμανση των σχέσεων Αγκυρας – Ουάσιγκτον ποντάροντας κυρίως στο χάσμα που χωρίζει Ερντογάν και Τραμπ στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής.

Από εκεί και πέρα, οι πιο προβληματισμένοι στρέφουν το βλέμμα τους προς την Ευρώπη και στις επιπτώσεις που θα έχει εκεί τόσο η οικονομική όσο και η γεωπολιτική ατζέντα Τραμπ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί σύντομα να απαντήσει στο προσκλητήριο Μακρόν για συντονισμό των «27» της ΕΕ απέναντι στην νέα αμερικανική προεδρία, ενώ χθες δεν διέφυγε της κυβερνητικής προσοχής και η παγωμένη  στάση της Γερμανίας απέναντι στον νικητή των αμερικανικών εκλογών.

Ο Ολαφ Σολτς, όντας ο ίδιος εν μέσω κυβερνητικής κρίσης, συνεχάρη μεν θεσμικά τον Τραμπ, όμως το γερμανικό πολιτικό σύστημα μάλλον βρίσκεται πιο κοντά στο πνεύμα του Spiegel, το οποίο έγραψε ότι «ένας φασίστας θα ηγηθεί της ισχυρότερης οικονομικής και στρατιωτικής δύναμης του πλανήτη».