Η Ουάσιγκτον θα ικανοποιήσει το επίμονο αίτημα του Κιέβου για προμήθεια πυραύλων μεγάλους βεληνεκούς, μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές του Πενταγώνου.

Ads

Την υπόσχεση αυτή φέρεται να έδωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν στον Ουκρανό ομόλογό του κατά την πρόσφατη συνάντηση τους στον Λευκό Οίκο.

Οι Ουκρανοί με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τους βρετανικούς και γαλλικούς πυραύλους που απέκτησαν, έχουν ήδη πλήξει ρωσικούς στόχους. Όμως, τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα βεληνεκούς έως και 300 χιλιομέτρων αναμένεται να αυξήσουν τις δυνατότητές τους.

Σύμφωνα με ρεπόρτερ του NBC, «Συζητήθηκε επίσης εάν το θέμα της χρήσης των ATACMS (πυραυλικών συστημάτων) σε περιοχές όπως η Κριμαία, μπορεί να καταλήξει να προκαλέσει τον Πούτιν».

Ads

Η Ρωσία χαρακτήρισε ανέφικτο το ειρηνευτικό σχέδιο των 10 σημείων που προτείνει ο Ζελένσκι με τη στήριξη Ουάσιγκτον, Λονδίνου και Βρυξελλών.

«Αυτό το γνωρίζουν όλοι, λένε όμως ότι αυτή είναι η μόνη βάση διαπραγμάτευσης και ότι εν γένει η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Λαβρόφ.

Στο πεδίο του παράλληλου οικονομικού πολέμου, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εξήγησε ότι η χώρα του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά γιατί σε αντίθεση με την ουκρανική πλευρά δεν τηρήθηκαν οι όροι που είχε βάλει.

Ωστόσο, κανένας ανώτερος Πολωνός αξιωματούχος δεν συνάντησε τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που περιορίστηκε στη βράβευση εθελοντών στη Λιούμπλιν.