Η φωτιά στο θέμα του Ταμείου Αλληλοβοηθείας του Υπουργείου Πολιτισμού γνωστό και ως «Αμαρτωλό» δεν λέει να σβήσει καθώς όσα περισσότερα αποκαλύπτονται από τα πεπραγμένα της πρώην διοίκησής του, τόσο περισσότερο επιθετικά βγαίνουν τα μέλη της με εξώδικα αγωγές και τώρα απειλές για μηνύσεις με αφορμή τη δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος υπαλλήλων σε ΜΜΕ.
Το Ταμείο ήταν μια ευφάνταστη πατέντα. Εισέρεε σε αυτό με νόμο Βενιζέλου από το 2002 δημόσιο χρήμα αρκετών εκατομμυρίων από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του δημόσιου λογιστικού. Τα χρήματα διαχειριζόταν η διοίκηση του ταμείου που ελεγχόταν από την ΠΑΣΚΕ και την ΔΑΚΕ, δηλαδή συνδικαλιστές συγκεκριμένων αποχρώσεων που ελέγχουν και την ΠΟΕ ΥΠΠΟ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΥΠΠΟ). Μάλιστα στο τιμόνι της διοίκησης ήταν για 15 χρόνια ο ίδιος άνθρωπος ο Ιωάννης Τσακοπιάκος.
Χθες ήρθαν δύο ανακοινώσεις να ρίξουν λάδι στη φωτιά. Η τελευταία ανακοίνωση ήρθε από τρία μέλη του νέου ΔΣ του Ταμείου που ανέλαβε την ευθύνη να εξυγιάνει το ταμείο. Πρόκειται για τα μέλη που διόρισε το υπουργείο. Τα άλλα δύο μέλη που όρισε η Ομοσπονδία δεν συνυπέγραψαν. Οι Στεργίου Αθανάσιος – Πρόεδρος Δ.Σ., Λίτσος Ελευθέριος – Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Γιατρουδάκη Ευανθία – Γραμματέας Δ.Σ. σημειώνουν μεταξύ άλλων:
«Η λειτουργική και οικονομική κατάσταση που κληθήκαμε να διαχειριστούμε ως νέα Διοίκηση του ΤΑΥΠΥΠΠΟ, ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Συνολικά η κατάσταση που κληθήκαμε να διαχειριστούμε ως νέα Διοίκηση ήταν απελπιστική με αρχεία και έγγραφα εξαφανισμένα, χρέη με ελλιπή στοιχεία που έπρεπε να εξοφλήσουμε, δάνεια και οικονομικά βοηθήματα που οι φερόμενοι ως δανειολήπτες δηλώνουν ότι ουδέποτε τα αιτήθηκαν ή τα έλαβαν.»
Πιο αναλυτικά, σχετικά με:
Παράδοση – Παραλαβή
Ουδέποτε παραδόθηκε το αρχείο του Ταμείου, όπως καταγράφεται σε πλήθος πρακτικών των συνεδριάσεων των μελών του ΔΣ, παρά την συνεχή όχληση μας για αυτό. Σημειώνεται συγκεκριμένα ότι, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη διοριστεί νέο ΔΣ, την απάντηση του προηγούμενου ΔΣ προς το Υπουργείο Οικονομικών, που διενεργούσε το διαχειριστικό έλεγχο, ο τέως διευθυντής του Ταμείου την απέστειλε χωρίς καν να μας ενημερώσει. Αξίζει να μνημονευτεί ότι η σύνταξη της απάντησης αυτής είχε ανατεθεί από το προηγούμενο ΔΣ σε δικηγόρο, του οποίου η αμοιβή, πάλι με απόφαση του προηγούμενου ΔΣ, βάρυνε τις πιστώσεις του Ταμείου. Τα αρχεία του Ταμείου δεν μας παραδόθηκαν ποτέ, μάλιστα στην προσπάθεια μας να βρεθούν στοιχεία σχετικά με τους εργαζόμενους του Ταμείου, οι οποίοι προσλήφθηκαν από το Ταμείο και πληρώνονται από αυτό, απειληθήκαμε βάναυσα από την Ομοσπονδία και λάβαμε εξώδικο. Πλήθος σημαντικών αρχείων που συνδέονταν μάλιστα με οικονομικές υποχρεώσεις του ΤΑΥΠΥΠΠΟ προς τρίτους διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν. Μέρος των αρχείων που βρέθηκε στους χώρους του Ταμείου διαπιστώθηκε ότι είναι ελλιπές, γεγονός που δυσχέρανε κατά πολύ την άσκηση των καθηκόντων μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μη εύρεση στο αρχείο των αρχικών αιτήσεων (υποδείγματα 1) των δικαιούχων υπαλλήλων της περσινής κατασκηνωτικής περιόδου, που δημιούργησε την ανάγκη να τις επανακαταθέσουν οι δικαιούχοι, ώστε να είμαστε σε θέση, μετά τον έλεγχο τους, να τις εξοφλήσουμε. Επίσης, με αφορμή έλεγχο που διενεργούσε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης τον Μάρτιο του 2018, διαπιστώθηκε ότι λείπουν τα βιβλία πρωτοκόλλου (εισερχόμενα, εξερχόμενα, εσωτ. αλληλογραφία) των ετών 2015, 2016 και 2017.
Κατάληψη
Αμέσως μετά την Υπουργική Απόφαση παύσης του τέως διευθυντή του Ταμείου ακολούθησε πολυήμερη κατάληψη από την Ομοσπονδία των γραφείων της έδρας του Ταμείου από 29-01 έως 07-03-2018. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάληψης ήταν αδύνατο τόσο το ΔΣ όσο και η νέα διευθύντρια να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Ωστόσο, εκκρεμούσαν μη τακτοποιηθείσες οφειλές της προηγούμενης χρήσης, όπως η πληρωμή των κατασκηνώσεων του 2017. Οι δαπάνες λειτουργίας του βρεφονηπιακού σταθμού παρέμεναν απλήρωτες καθ΄ όλη τη διάρκεια της κατάληψης θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη λειτουργία του σταθμού, καθώς εκκρεμούσαν οφειλές για την προμήθεια τροφίμων, καυσίμων, ασφάλισης, στάθμευσης και συντήρησης των σχολικών λεωφορείων, ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, τηλεφωνίας, της παιδιάτρου του βρεφονηπιακού σταθμού, αναλώσιμων γραφείου, ειδών καθαρισμού και συντήρησης και υποστήριξης του συστήματος συναγερμού. Ωστόσο, πέραν των ανεξόφλητων δαπανών του βρεφονηπιακού σταθμού υπήρχαν και ανεξόφλητες δαπάνες της έδρας του Ταμείου όπως δαπάνες για τη λειτουργία των γραφείων του (ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, τηλεφωνίας, συναγερμός, κοινόχρηστα, γραφική ύλη), η δαπάνη πραγματοποίησης των εορταστικών εκδηλώσεων των παιδιών των υπαλλήλων του Υπουργείου, η πληρωμή των κατασκηνώσεων του έτους 2017, η μισθοδοσία των υπαλλήλων του Ταμείου, τα αιτήματα για βοηθήματα. Με τη λήξη της κατάληψης, αναλάβαμε άμεσα δράση για την χορήγηση πίστωσης, η οποία σημειώνεται ότι είναι πια κατά πολύ μικρότερη από τα προηγούμενα έτη, ώστε να καταφέρουμε να εξοφλήσουμε στον ελάχιστα δυνατό χρόνο όλες τις παρελθούσες οφειλές.
Προσωπικό του ΤΑΥΠΥΠΠΟ
Σύμφωνα με τις προσλήψεις που είχαν γίνει κατά το παρελθόν στο Ταμείο υπηρετούν 35 υπάλληλοι. Επίσης, με απόφαση του προηγούμενου ΔΣ, είχε υπογραφεί σύμβαση με εταιρεία security για την παροχή τεσσάρων εργαζομένων οι οποίοι παρείχαν υπηρεσίες στο βρεφονηπιακό σταθμό. Από το σύνολο των υπαλλήλων του (35+4=39) 20+4 υπάλληλοι του εργολάβου υπηρετούσαν στο βρεφονηπιακό σταθμό, 4 υπάλληλοι υπηρετούσαν στην έδρα του Ταμείου και 11 υπάλληλοι, οι οποίοι είχαν προσληφθεί από το Ταμείο και μισθοδοτούντο από αυτό, είχαν διατεθεί στην Ομοσπονδία και σε Σωματεία εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον διαχειριστικό έλεγχο όσο και στο τελικό πόρισμα του Υπουργείου Οικονομικών, που διενεργήθηκε στα πεπραγμένα του ΤΑΥΠΥΠΠΟ για την περίοδο από 1/1/2005 μέχρι 31/12/2016, η διάθεση υπαλλήλων από το Ταμείο στην Ομοσπονδία και σε Σωματεία είναι παράνομη και χρήζει θεραπείας. Σε συμμόρφωση προς τις επιταγές του πορίσματος το νέο ΔΣ αποφάσισε την επιστροφή του προσωπικού που είχε διατεθεί. Παράλληλα οι όροι της σύμβασης μεταξύ του ΤΑΥΠΥΠΠΟ και της εταιρείας security, που αποτέλεσε απόφαση της προηγούμενης Διοίκησης του Ταμείου και αφορούσε στη διάθεση τεσσάρων εργαζομένων (τριών καθαριστριών– γενικών καθηκόντων και ενός οδηγού) για την κάλυψη των αναγκών του ΒΝ Σταθμού, είχε ισχύ από 3/9/2017 ως 31/7/2018 και ετήσιο κόστος 84.940 €.
Άδειες Προσωπικού
Πέραν της απουσίας του σχετικού αρχείου αδειών προσωπικού, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε η τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας. Για παράδειγμα, οι αναρρωτικές άδειες δεν αναγγέλλονταν ποτέ στον ασφαλιστικό φορέα των υπαλλήλων. Όταν ξεκίνησε να τηρείται η διαδικασία που προβλέπεται για τις αναρρωτικές άδειες, βάσει της οποίας απαιτείται να μνημονεύεται το σύνολο των ημερών των αναρρωτικών αδειών που έχει λάβει ο υπάλληλος κατά την τελευταία πενταετία, διαπιστώθηκε ότι ελλείψει σχετικού αρχείου μια πολύ απλή εργασία ήταν αδύνατο να διεκπεραιωθεί.
Μισθοδοσία Προσωπικού
Μέχρι σήμερα δεν έχει παραδοθεί ούτε το Πρακτικό του Δ.Σ. αλλά ούτε και οι διαπιστωτικές πράξεις με τις οποίες εντάχθηκαν οι εργαζόμενοι του Ταμείου στο ενιαίο μισθολόγιο. Στις 8.6.2018 απευθύναμε ερώτημα στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών (στην οποία οι υπάλληλοι του Ταμείου εντάχθηκαν το 2014) αναζητώντας τα δελτία κατάταξης των υπαλλήλων του Ταμείου σε μισθολογικά κλιμάκια. Η Ενιαία Αρχή Πληρωμών μας απάντησε ότι δεν διαθέτει στο αρχείο της τέτοια στοιχεία. Επίσης διαπιστώθηκε ότι οι φάκελοι του προσωπικού που παραδόθηκαν από τον προηγούμενο διευθυντή είναι ελλιπείς. Από 1/1/2018 έχουμε την άρση της παρ.2 του άρθρου 26, του ν.4354/16.12.2015, η οποία αφορούσε την αναστολή της μισθολογικής εξέλιξης των εργαζομένων.
Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ανωτέρω και δεδομένου ότι ο μισθός των εργαζομένων στο Ταμείο δεν ήταν αυτός που προβλέπεται από το Ενιαίο Μισθολόγιο (ν.4354/16.12.2015), με συνέπεια ενδεχόμενες αδικίες αλλά και σοβαρές ευθύνες της σημερινής διοίκησης αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση και σε αυτό το επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κάποιοι υπάλληλοι έπαιρναν επίδομα ή μισθό για ειδικότητα που δεν κατείχαν. Για να θεραπευτούν τα ανωτέρω το ΔΣ αποφάσισε να συμπληρωθούν οι φάκελοι των εργαζομένων με όλα εκείνα τα στοιχεία που διαμορφώνουν την εικόνα κάθε εργαζόμενου (Αναγγελία πρόσληψης, Βιογραφικό, Προϋπηρεσία εκτός Ταμείου, τίτλος Σπουδών, κλπ) και να γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες για την άμεση σύνταξη των Διαπιστωτικών πράξεις ένταξης του προσωπικού στο Ενιαίο Μισθολόγιο.
Βρεφονηπιακός Σταθμός
Η εικόνα που παρουσιάζουν οι εγκαταστάσεις του Β/Ν Σταθμού είναι αποκαρδιωτική, παρότι μόλις το έτος 2013 όπως φαίνεται έγιναν εκτεταμένες επισκευές με συνολική επιβάρυνση για το ΤΑΥΠΠΥΠΟ περίπου 174.000 Ευρώ. και το 2016 έγιναν κι άλλες επισκευές κόστους επιπλέον 50.000ευρώ. Για παράδειγμα, τα παράθυρα, παρότι είχαν αντικατασταθεί, έχουν μεγάλα κενά που πρέπει να αποκατασταθούν για λόγους ασφάλειας, θερμομόνωσης και υγιεινής, δεν πληρούνταν οι όροι ενεργητικής και παθητικής πυρασφάλειας, συσκευές όπως το πλυντήριο δεν λειτουργούσαν και χρειάζονταν αντικατάσταση κλπ. Κατόπιν αποφάσεων του τωρινού ΔΣ ανατέθηκαν εργασίες επισκευής των εγκαταστάσεων σε μηχανικό, δρομολογήθηκε η μελέτη ενεργητικής και παθητικής πυρασφάλειας και αντικαταστάθηκαν οι συσκευές που δεν λειτουργούσαν.
Πλαστά Δάνεια
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει τα αρχεία του ΤΑΥΠΥΠΠΟ ήταν ελλιπή, καθώς πλήθος σημαντικών αρχείων έχει χαθεί, Ταυτοχρόνως, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με σοβαρότατες ενδείξεις τελέσεως τουλάχιστον ανεξήγητων ενεργειών που αφορούσαν στη χορήγηση δανείων και βοηθημάτων, που φαίνεται να δόθηκαν σε πολύ μεγάλο αριθμό συναδέλφων μας, εν αγνοία τους, αλλά και δάνεια που δίνονταν από τη μια και διαγράφονταν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της Εισαγγελέως Διαφθοράς και της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης.
Απειλούν με μηνύσεις
Λίγο πριν την ανακοίνωση των 3 μελών του ΔΣ λάβαμε μια επίσης αποκαλυπτική από την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση των Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ η οποία έκανε γνωστό μεταξύ άλλων πως τη Δευτέρα 19/11 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΥΠΠΟ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΑΣ η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ αποφάσισαν –και ο εκπρόσωπος της Αυτόνομης Παρέμβασης συμφώνησε!- να γίνει «μήνυση κατά παντός υπευθύνου» για τις καταγγελίες για τα ψεύτικα δάνεια που παρουσιάστηκαν σε εκπομπή της ΕΡΤ «Άλλη Διάσταση».
Στη συγκεκριμένη εκπομπή, δύο υπάλληλοι του ΥΠΠΟ αποκάλυψαν πως ήταν ανάμεσα στα θύματα της πρώην διοίκησης η οποία εμφάνισε πως εργαζόμενοι έπαιρναν δάνεια ή βοηθήματα, χωρίς να τα έχουν πάρει όμως ποτέ. Είπαν μάλιστα μεταξύ άλλων πως πλαστογραφήθηκαν οι υπογραφές τους.
Στην ίδια ανακοίνωση αποκαλύπτεται επίσης μια άγνωστη έως σήμερα πτυχή της τοποθέτησης Τσακοπιάκου στο Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ. Ο Γιάννης Τσακοπιάκος κατηγορήθηκε ότι, ενώ είχε διακοπεί η απόσπασή του στο ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ γιατί δεν ήταν σύννομη, επί 8 μήνες δεν παρουσιάστηκε στην εργασία του. Μόλις το θέμα βγήκε στην επιφάνεια, αποσπάστηκε με τις υπογραφές Κονιόρδου και Γεροβασίλη στο Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ, Η ΠΟΕ ΥΠΠΟ ισχυρίστηκε ότι ο Γ. Τσακοπιάκος δεν πήγε ποτέ στη δουλειά του με… εντολή της Ομοσπονδίας που του είπε να κάτσει στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας. «Αυτό δεν το βρήκαν πολύ λογικό οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, όμως. Όπως δεν βρήκαν πολύ λογικό να έχουν χαθεί τα βιβλία πρωτοκόλλων του Ταμείου (εκεί που ο κ. Τσακοπιάκος ήταν με εντολή της ΠΟΕ!) ούτε να υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν ήξεραν ότι ζήτησαν και πήραν δάνειο στο όνομά τους (από εκεί που ο κ. Τσακοπιάκος ήταν με εντολή της ΠΟΕ!). Χμ…» γράφει η ανακοίνωση της ΕΑΚ.
Τότε η πρώην υπουργός πολιτισμού κατηγορήθηκε πως βοήθησε τον κο Τσακιπιάκο να συνεχίσει να έχει συνδικαλιστική ασυλία ενώ το περιβάλλον του συνδικαλιστή μιλούσε με ανακοινώσεις περί «συνδικαλιστικών διώξεων».
Χθες αποκαλύφθηκε πως η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ δεν είχε πάρει ποτέ απόφαση (δεν έγινε συνεδρίαση με αυτό το θέμα) για να ζητήσει από τις τότε Υπουργούς Πολιτισμού και Διοικητικής Μεταρρύθμισης να αποσπάσουν τον Γ. Τσακοπιάκο στο Κοινωνικό Πολύκεντρο! Επιπλέον, δεν υπάρχει νομική πρόβλεψη για απόσπαση στο Κοινωνικό Πολύκεντρο για άλλον εκτός από τον Διευθυντή του, και ο Τσακοπιάκος δεν είναι διευθυντής, είναι απλώς μέλος του ΔΣ. Τα άλλα μέλη του ΔΣ καμία απόσπαση δεν έχουν στο Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΑΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr η υπουργός πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά με την ανάληψη των καθηκόντων της ζήτησε από την υπουργό Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου να κάνει ακύρωση της απόφασης της τοποθέτησης του συνδικαλιστή στο Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Κα Ξενογιαννακοπούλου αποφάσισε να περιμένει μέχρι να λήξει η προθεσμία που είχε ο κος Τσακοπιάκος προκειμένου να απολογηθεί αφού παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό. Η προθεσμία έληγε τέλη Οκτώβρη, πήρε αναβολή έως τέλη Νοέμβρη και τυπικά έληξε την περασμένη εβδομάδα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >