Ένας ακόμη αξιωματικός της αλβανικής εθνικής φρουράς συνελήφθη σήμερα στα Τίρανα στο πλαίσιο της έρευνας για τα αιματηρά επεισόδια που στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, στις 21 Ιανουαρίου, στην αλβανική πρωτεύουσα.

Ads

Πρόκειται για τον υπαρχηγό της φρουράς, Άλφρεντ Αχμετσενάι. Υπενθυμίζεται ότι χτες συνελήφθη ο αρχηγός των ειδικών δυνάμεων της εθνικής φρουράς. Ο Αχμετσενάι κατηγορείται για ανθρωποκτονία και κατάχρηση εξουσίας και φέρεται να έχει δώσει εντολή για άνοιγμα πυρός κατά των διαδηλωτών.

Σημειώνεται ότι οι έρευνες της Γενικής Εισαγγελίας διεξάγονται από ομάδα Αλβανών και Αμερικανών ανακριτών. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είχε επανειλημμένα κατηγορήσει τη Γενική Εισαγγελέα της χώρας για μονομερή στάση μετά τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος έξι αξιωματούχων, καθώς, όπως είχε πει, δεν είχε αρχίσει καμία έρευνα σε βάρος των εμπνευστών και οργανωτών της διαδήλωσης της αντιπολίτευσης που κατέληξε σε τραγωδία.

Εν τω μεταξύ, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του προέδρου της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, για τη στάση του όσον αφορά τα γεγονότα της 21ης Ιανουαρίου.

Ads

Η πρόεδρος της Βουλής, Γιοζεφίνα Τοπάλι, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη στάση του προέδρου της Αλβανίας, ο οποίος, «είχε κλειστά μάτια και αυτιά και μαζί με τη γενική εισαγγελέα της χώρας, ούτε έβλεπε, ούτε άκουγε», όπως δήλωσε.

«Η εξοχότητά του στην πρώτη και μοναδική ανακοίνωσή του στις 21 Ιανουαρίου που αποτελείτο μόνον από 15 γραμμές, δεν αναφέρει καν την λέξη βία. Μήπως δεν έβλεπε ο αρχηγός του κράτους επί πέντε ώρες τις μολότοφ να πέφτουν βροχή και τις φωτιές να μαίνονται έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο;», πρόσθεσε η Τοπάλι.

Χτες, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, εμφανίστηκε δήλωσε ότι «με τη στάση του ο Μπαμίρ Τόπι έναντι της απόπειρας πραξικοπήματος, προσπάθησε να εξασφαλίσει μία δεύτερη θητεία».