«Όσο απομακρυσμένος κι αν βρίσκεται από τα πραγματικά προβλήματα του λαού μας, δε μπορεί να μην έχει πάρει χαμπάρι τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Μιλώντας στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών», αφού εκφράζει την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής εξόδου από την κρίση».

Ads

Ταυτόχρονα, τον κατηγόρησε ότι καλεί να πληρώσουν μόνο οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι και οι αγρότες. Αντίθετα, σημείωσε, «προσφέρει στις ανώνυμες εταιρείες ακόμα πιο χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές», και του απέδωσε ότι «δεν έχει διάθεση να συγκρουστεί» με οικονομικά συμφέροντα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτήρισε τις αυτοδιοικητικές εκλογές «μία μεγάλη ευκαιρία να εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια» απέναντι στην πολιτική του Μνημονίου, επισημαίνοντας πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσέδωσε στην 7η Νοεμβρίου χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ένα ενδεχόμενο υψηλό ποσοστό αποχής από την κάλπη «ό,τι πιο βολικό μπορεί να γίνει σήμερα για την κυβέρνηση Παπανδρέου».

Πλαισιώνοντας την άποψη ότι «υπάρχει άλλος δρόμος», ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αξίωσε στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, ριζική αναδιανομή του πλούτου, αγροτική ανασυγκρότηση και αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

Ads

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ΝΔ τοποθετείται «όχι συνειδητά αλλά ευκαιριακά» κατά του Μνημονίου, μόνο και μόνο επειδή βρίσκεται στη θέση της αντιπολίτευσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τα εσωτερικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ, διαμήνυσε ότι το αριστερό συμμαχικό σχήμα «αποτελεί κοινωνική ανάγκη» και προανήγγειλε την ανακοίνωση όλων των βασικών υποψηφίων για τις εκλογές του Νοεμβρίου έως τη Δευτέρα.

Σχετικά με την πρόσφατη διάσπαση του ΣΥΝ, ανέφερε: «αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτή η επιλογή των πρώην συντρόφων μας να αποχωρήσουν από το Συνασπισμό ήταν μια καθαρά πολιτική επιλογή διότι αποσκοπούσε στην εκπλήρωση ενός τελείως διαφορετικού πολιτικού σχεδίου από αυτό που είχαμε συνομολογήσει ως κόμμα συνεδριακά όλα τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα σε συνθήκες που επιτρέψτε μου την έκφραση, δεν ευνοούν τέτοιου είδους επιλογές. Τη στήριξη δηλαδή της σοσιαλδημοκρατίας στη χειρότερη δυνατή εκδοχή της, στη χειρότερη δυνατή στιγμή της. Την περίοδο που καταστρέφει την ελληνική κοινωνία. Από εκεί και πέρα επιτρέψτε μου να σας πω ότι η ιστορία είναι αυτή που κρίνει. Η ιστορία είναι αυτή που επιβεβαιώνει τις πολιτικές επιλογές ή τις αποδοκιμάζει».

Κληθείς να σχολιάσει την υποψηφιότητα Δημαρά, άφησε να εννοηθεί ότι αυτή αποτελεί τέχνασμα που επιδιώκει να πλήξει την υποψηφιότητα Μητρόπουλου και τόνισε ότι «σε αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση» σημασία έχουν οι θέσεις και η «πολιτική προίκα» του εκάστοτε υποψηφίου. Μάλιστα, απηύθυνε στον ίδιο 3 ερωτήματα, τα οποία διατύπωσε ως εξής:

Πρώτο ερώτημα. Πώς είναι δυνατόν να λέει κάποιος ότι είναι ενάντια στο μνημόνιο αλλά ταυτόχρονα να είναι υπέρ του «Καλλικράτη», που στην πραγματικότητα είναι το πολιτικό εργαλείο εφαρμογής του μνημονίου στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Δεύτερο ερώτημα. Πώς είναι δυνατόν να είναι κανείς κατά του μνημονίου αλλά να ψηφίζει στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που είναι η εφαρμογή του μνημονίου στην κοινωνική ασφάλιση και την κατάργηση των εργασιακών σχέσεων.

Και τρίτο ερώτημα. Πώς είναι δυνατόν να τίθεται κανείς σε μια λογική ανεξαρτητοποίησης ας το πω έτσι, όταν εδώ και αρκετούς μήνες διεκδικεί με πείσμα το χρίσμα από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ.

Ως προς την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ότι διαβλέπει «μεγάλους εθνικούς κινδύνους» από την ανάμειξη της χώρας, μέσω του ΝΑΤΟ, στη Μέση Ανατολή ή στους σχεδιασμούς για το Ιράν. Αναφορικά με το ζήτημα της ΠΓΔΜ, τάχθηκε υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Σχόλιο της Δημοκρατικής Αριστεράς

«Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, προχώρησε σε μια αναίτια και προσβλητική επίθεση προς τη Δημοκρατική Αριστερά. Δεν έχουμε λόγο να μπούμε σε μια αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που είναι έξω από τα όρια της σοβαρής πολιτικής. Είναι λυπηρό ότι ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να μην έχει καταλάβει τις προσωπικές του ευθύνες για τις εξελίξεις στο χώρο της Αριστεράς και για τη διαρκή σύγχυση του χώρου του οποίου ηγείται».