Την αλλαγή του τρόπου διορισμού του/της επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προβλέπει  τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με πολλούς να εκτιμούν πως «ανοίγει ο δρόμος» για να τεθεί υπό κυβερνητικό έλεγχο.  

Ads

Ενώ μέχρι στιγμής η επιλογή γινόταν από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, πλέον, τη δυνατότητα αυτή αποκτούν και οι υπουργοί Οικονομικών από Δικαιοσύνης, με την τροπολογία να ανοίγει παράθυρο για διορισμό συνταξιούχου δικαστικού, κάτι που δεν επιτρεπόταν.

«Ο επί τιμή ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επιλέγεται μαζί με τον αναπληρωτή του με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης ύστερα από πρόταση του τελευταίου και γνώμη της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής»σημειώνεται στην τροπολογία.

Άγνοια δήλωσε η Πελώνη

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε άγνοια για την τροπολογία. Όταν η Αριστελία Πελώνη ρωτήθηκε το μεσημέρι κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «ποιος είναι ο λόγος κατάθεσης της τροπολογίας» απάντησε «δεν γνωρίζω σε ποια τροπολογία αναφέρεστε. Δεν το γνωρίζω».

Ads

Ένωση Δικαστών – Εισαγγελέων: να αποσυρθεί η τροπολογία

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή της και καλώντας το αρμόδιο υπουργείο να αξιολογήσει την πάγια συλλογική θέση της «ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί δεν θα πρέπει να καταλαμβάνουν καμία πολιτική ή δημόσια θέση ή θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή, για μία διετία μετά την αφυπηρέτηση».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η αυξημένη πρόνοια που έχει επιδείξει όλο το προηγούμενο διάστημα το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τα ζητήματα που αφορούν Δικαστές και Εισαγγελείς, αναδεικνύεται με ενδιαφέροντα τρόπο για άλλη μια φορά. Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες, επιχειρείται η τροποποίηση της παρ.5 του άρθρου 47 ν.4557/2018, το οποίο ορίζει τις προϋποθέσεις διορισμού του Προέδρου της Αρχής της Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Με την σχεδιαζόμενη τροποποίηση, ενώ μέχρι σήμερα στη θέση αυτή μπορούσε να διορισθεί μόνο εν ενεργεία ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, πλέον θα είναι δυνατόν τη θέση να καταλαμβάνει και «επί τιμή» ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.

Πάγια θέση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εκπορευόμενη από την απολύτως δεσμευτική απόφαση που έλαβε στη Γενική Συνέλευσή της 15 ης Δεκεμβρίου 2018, είναι ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί δεν θα πρέπει να καταλαμβάνουν καμία πολιτική ή δημόσια θέση ή θέση σε Ανεξάρτητη Αρχή, για μία διετία μετά την αφυπηρέτηση. Η συλλογική αυτή θέση, δεν αποτελεί μόνο μια ηθική στάση. Πάνω από όλα υπηρετεί την ουσία αλλά και την εικόνα για την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σκοπεί στο να δοθεί οριστικό τέλος στη λογική περί συγκοινωνούντων δοχείων της κρατικής εξουσίας, που πληγώνει πάντα το κύρος μόνο της δικαστικής. Καλούμε το Υπουργείο να αξιολογήσει αυτή τη συλλογική θέση των Δικαστών και Εισαγγελέων και να αποσύρει την τροπολογία.».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση επιχειρεί να αλώσει και την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος

«Με νυχτερινή τροπολογία η κυβέρνηση επιχειρεί να αλώσει και την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος» εκτιμά σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Επιχειρεί να παρακάμψει τον ορισμό του επικεφαλής της Αρχής από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο καθώς και την υποχρέωση επιλογής μεταξύ εν ενεργεία εισαγγελικών λειτουργών, για να μπορεί να ορίζει πρόσωπο κυβερνητικής προτίμησης. Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση.

Για ακόμη μία φορά ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει πως βλέπει το κράτος ως λάφυρο, τους θεσμούς ως εμπόδιο και τη ανεξάρτητη Δικαιοσύνη ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης. 

Το ερώτημα που οφείλει ωστόσο να απαντήσει είναι απλό: Γιατί τέτοια σπουδή για την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, μετά και την τροπολογία με την οποία επέστρεψαν σε ελεγχόμενους για ξέπλυμα τα δεσμευμένα περιουσιακά τους στοιχεία;​».

Νωρίτερα, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτκή Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να ελέγξει όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς. «Δεν καταλαβαίνω το κατεπείγον. Εχετε κάποιον για την θέση αυτή και επείγεστε να είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο;», αναρωτήθηκε.

«Πρόκειται για επιλογή προσώπου αποκλειστικά από την κυβερνητική πλειοψηφία. Προφανώς είστε αποφασισμένοι να μην αφήσετε χωρίς έλεγχο κανένα θεσμό. Σας καταγγέλλουμε ότι έχετε έρθει ως ολετήρας, ως αρμαγεδώνας όχι μόνο για την εργασιακές σχέσεις αλλά και για δομές που αποτελούν αντίβαρα στην διαρκώς επεκτεινόμενη βουλιμία της εκτελεστικής εξουσίας. Συνομολογείτε με τον τρόπο αυτό ότι δεν θέλετε να μείνει τίποτα ανεξέλεγκτο από την βουλιμία σας ως κυβερνητική εξουσία Δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν θα το επιτρέψει ο ελληνικός λαός», υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος.