Εβδομάδα κρίσιμη για την οικονομία αυτή που ξεκινά, καθώς εντός αυτής αναμένεται η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), το οποίο θα μπει στο μικροσκόπιο του Ecofin στις 15-16 Φεβρουαρίου και το οποίο αναμένεται να εγκριθεί. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προωθεί μία σειρά από σημαντικά νομοθετήματα μέσα στις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου.
Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου είναι το διάστημα που το υπουργείο Οικονομικών θα αναμένει, προκειμένου να αξιολογήσει τα πρώτα αποτελέσματα των έκτακτων μέτρων που έλαβε. Όπως, αναφέρουν οι πληροφορίες, σε περίπτωση που τα μέτρα αυτά δεν κριθούν ικανοποιητικά, η κυβέρνηση αναμένεται να ρίξει νέα μέτρα στο τραπέζι, τα οποία θα προβλέπουν αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και περαιτέρω περικοπές δαπανών.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών, με το βλέμμα στραμμένο στην έγκριση του ΠΣΑ από το Ecofin και σχεδιάζοντας την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, επιταχύνει την υιοθέτηση προανηγγηλμένων νομοθετημάτων. Έτσι αύριο αναμένεται να δοθούν διευκρινίσεις σχετικά με τη φορολόγηση για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ εντός της εβδομάδας προωθείται και το νομοσχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας. Την επόμενη εβδομάδα, θα δοθεί στη δημοσιότητα και το βασικό πλαίσιο αρχών για το φορολογικό νομοσχέδιο.
«Το πρόγραμμα δημοσιονομικών περικοπών της Ελλάδας είναι φιλόδοξο και εμπεριέχει κινδύνους, παρ’ όλα αυτά είναι εφικτό», δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος σε θέματα νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joaquin Almunia. Οι δηλώσεις του κ. Almunia στο Reuters προετοιμάζουν το έδαφος για τις συστάσεις που αναμένεται να εκδώσει την Τετάρτη η Κομισιόν σχετικά με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας. «Αυτό που λέμε στις ελληνικές αρχές είναι ότι το πρόγραμμα σταθερότητας θέτει φιλόδοξους στόχους, τους οποίους υποστηρίζουμε πλήρως», υπογράμμισε ο κ. Almunia. Πιστεύουμε ότι η επίτευξη των εν λόγω στόχων τα τρία προσεχή έτη, έως το τέλος του 2012, είναι απολύτως αναγκαία. Οι στόχοι είναι εφικτοί αλλά εμπεριέχουν κινδύνους», προσέθεσε.
«Φιλόδοξο, αλλά ρεαλιστικό», χαρακτήρισε και η Amelia Torres, εκπρόσωπος του επιτρόπου Almunia, το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κοινοποιήσει την Τετάρτη τη γνωμοδότησή της προς το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, η κ. Torres ανέφερε ότι οι στόχοι που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, είναι φιλόδοξοι και επιτεύξιμοι και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους υιοθετεί. Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι σχετικά με την υλοποίησή τους -θέμα για το οποίο συμφωνεί και η Ελλάδα- σε περίπτωση που η οικονομική συγκυρία αποδειχθεί χειρότερη από την αναμενόμενη. Ως εκ τούτου, όπως σημείωσε η Torres, στις συστάσεις που θα υιοθετήσει την Τετάρτη η Επιτροπή και οι οποίες θα σηματοδοτούν τη στενότερη παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας, θα ζητείται από την Ελλάδα να παρουσιάσει σχέδιο με εναλλακτικές λύσεις, δηλαδή ένα σχέδιο με πρόσθετα μέτρα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος και επιβεβαιωθούν αυτοί οι κίνδυνοι.
Η κ. Torres είπε ακόμη ότι την Τετάρτη η Επιτροπή, εκτός από τη γνωμοδότησή της για το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας, θα υιοθετήσει συστάσεις με βάση το άρθρο 126 παράγραφος 9 για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Ακόμη, η Επιτροπή θα παρουσιάσει προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας, αλλά και προτάσεις για την υιοθέτηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Η ιδέα του ευρωομολόγου στερείται στήριξης στην ευρωζώνη
Η ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγου είναι «ενδιαφέρουσα», αλλά «αυτή τη στιγμή στερείται ευρείας στήριξης εντός της ευρωζώνης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei. «Δεν είναι κάτι που έχει προτείνει η Ελλάδα, αλλά είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση», φέρεται να είπε σχετικά με το θέμα του ευρωομολόγου ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Nikkei από το Νταβός. «Είναι δύσκολο εν μέσω κρίσης. Αυτή τη στιγμή δεν έχει ευρεία στήριξη εντός της ευρωζώνης», πρόσθεσε.
Τι θα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο
Σε πυρετό φαίνεται να είναι η κυβέρνηση λίγες μέρες μόλις πριν ανακοινώσει το τελικό πλαίσιο του φορολογικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει το νομοσχέδιο έχει στηθεί στη βάση των σκληρών μέτρων, εστιάζοντας τόσο στην εισοδηματική πολιτική, όσο και στην περιστολή των δαπανών.
Τα μέτρα, που συμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα υιοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών, είναι Ενιαία τιμαριθμοποιημένη προοδευτική φορολογική κλίμακα, με ουσιαστική μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 7.000 – 8.000 ευρώ σε συνδυασμό με αποδείξεις για διεύρυνσή του στα 12.000 ή και στα 15.000 ευρώ, αλλά και φορολογικοί συντελεστές από 15% μέχρι και 40%.
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό από την αρχή του χρόνου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κρατούν σχεδόν το σύνολο των συναλλαγών τους, προκειμένου να διευρύνουν το αφορολόγητο τους. Στόχος του μέτρου είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, μέσω της χορήγησης κινήτρων στους φορολογούμενους. Ανάμεσα στα μέτρα είανι και η επαναφορά του ΦΜΑΠ με αφορολόγητο από 400.000 ευρώ και συντελεστές που θα φτάνουν σχεδόν στο 1%, καθιέρωση κόστους συντήρησης για τα ιδιόκτητα ακίνητα και τα εξοχικά, καθώς και έκπτωση του 100% των τόκων για στεγαστικά πρώτης κατοικίας. Επίσης, όπως επίσης έχει γίνει γνωστό θα εφαρμοστεί καθολικά το «πόθεν έσχες».
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την οικονομία
Στο μεταξύ, έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή αρμόδιων υπουργών, κυβερνητικών και κοινοβουλευτικών στελεχών, για την κατάσταση στην Οικονομία. Πριν από τη σύσκεψη, το οικονομικό επιτελείο ενημερώθηκε για τις απόψεις των τριών διοικητών των τραπεζών Εθνική, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν, η κατάσταση στο μέτωπο της οικονομίας, μετά και τη παρουσία του πρωθυπουργού στο Νταβός, η πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής του και η προώθηση των σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >