Η διερεύνηση των σκανδάλων (Siemens και Βατοπέδι) προκαλεί «τριγμούς» στη ΝΔ και «πονοκέφαλο» στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος καλείται να εξισορροπήσει ανάμεσα στην απαίτηση για απαλλαγή από τα «βαρίδια» και στις πιέσεις τις οποίες ασκούν οι «καραμανλικοί» για την υπεράσπιση του κυβερνητικού τους παρελθόντος. Την ίδια ώρα, η τέως υπουργός Εξωτερικών κλιμακώνει την κριτική της στους χειρισμούς Σαμαρά και φέρεται να δρομολογεί τη σύσταση νέου -κεντροδεξιού- κόμματος έως το Φθινόπωρο. Όλα αυτά εκτυλίσσονται λίγο πριν από τη διεξαγωγή του 8ου συνεδρίου της ΝΔ, στις 25 – 27 Ιουνίου.

Ads

To κλίμα στη ΝΔ είναι βαρύ ύστερα και από την αντιδικία ανάμεσα στον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρο Κοντό, και τον πρώην υφυπουργό, Κώστα Κιλτίδη, οι οποίοι αλληλοκατηγορούνται αναφορικά με τον αποχαρακτηρισμό του δάσους στην Ουρανούπολη το 2008 (σημειώνεται ότι με αφορμή το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, την «πόρτα της εξόδου» έχει δείξει η Ρηγίλλης στους κ.κ. Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη –ταυτόχρονα, ανοιχτά ζητήματα υπάρχουν με τους κ.κ. Μπασιάκο και Δούκα). Μάλιστα, ο κ. Κιλτίδης, μιλώντας στο ρ/σ 9.84, υποστήριξε ότι «δέχεται βολές εκ των έσω» εξαιτίας των στενών σχέσεων που διατηρεί τόσο με την κ. Μπακογιάννη όσο και με τον κ. Γιώργο Καρατζαφέρη. Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο ίδιος φαίνεται ότι δρομολογεί να ανεξαρτητοποιηθεί ως βουλευτής και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το κόμμα.

Άλλωστε, το όνομα του πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης «παίζει» έντονα για τη συμμετοχή σε ενδεχόμενο κόμμα της κ. Μπακογιάννη, η οποία φέρεται να προχωρά στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα έως το Φθινόπωρο. Η ίδια, ύστερα από τη δήλωση ότι η τακτική του κ. Αντώνη Σαμαρά απειλεί να μετατρέψει τη ΝΔ «σε απόκομμα τύπου Πολιτικής Άνοιξης», συνεχίζει να ασκεί κριτική προς τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, του καταλόγισε «λογική πολιτικού οπορτουνισμού» αναφορικά με την επιλογή του να καταψηφίσει στη Βουλή τα οικονομικά μέτρα για το δανεισμό της χώρας. «Δεν ψήφισα υπέρ της κυβέρνησης, αλλά υπέρ της Ελλάδας. Αυτή τη χρονική στιγμή δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα. Αυτό το πακέτο μέτρων ήταν ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα ήμασταν σε θέση να προχωρήσουμε», εξήγησε η ίδια, αναφερόμενη στη στάση της κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας η οποία αποτέλεσε την αφορμή για να ανεξαρτητοποιηθεί.

Ads

Το σκηνικό στη ΝΔ γίνεται ακόμη πιο σύνθετο από τη δήλωση πρόθεσης του πρώην πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens εφόσον του ζητηθεί -πρόκειται να συνδέσει την υπόθεση με την πτώση της κυβέρνησης το 1993.

Κάπως έτσι κυλάει ο χρόνος για το συνέδριο της ΝΔ, ενόψει του οποίου ήδη εκτυλίσσονται παρασκηνιακές «μάχες» ανάμεσα στους «σαμαρικούς», τους «καραμανλικούς» και τους «ντορικούς». Μάλιστα, οι τελευταίοι κάνουν λόγο για ελεγχόμενο -από τη Ρηγίλλης- συνέδριο και προτίθενται να μην συμμετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες αλλά να απευθύνουν εισηγήσεις σε υψηλούς τόνους σε βάρος της ηγεσίας. Θα προηγηθεί το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, στις 18 – 19 Ιουνίου.