Αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της τρίτης συνεδρίασης εξέτασης του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ads

Αφορμή αποτέλεσε αναφορά στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού πως «θετική επίδραση στα έσοδα τρέχοντος έτους έχουν και μέτρα τα οποία θεσμοθετήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος (…) όπως η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις με μεγάλα κέρδη κατά την χρήση έτους 2008». Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης τόνισε ότι όπως επέβαλαν οι νέοι κανονισμοί (ΕΖΑ) της Eurostat τα έσοδα από τη συγκεκριμένη εισφορά μεταφέρθηκαν στο 2009, μειώνοντας έτσι το έλλειμμα του έτους αυτού κατά 212 εκατ. ευρώ.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρα, αντέδρασε άμεσα και κατηγόρησε τον υφυπουργό ότι ψεύδεται και για να αιτιολογήσει τον χαρακτηρισμό ανέγνωσε το σχετικό απόσπασμα από τη σελ. 46 του Προσχεδίου. «Θέλουμε μια εξήγηση γιατί αν συμβαίνει αυτό που είπε ο υφυπουργός, τότε αυτομάτως αυξάνεται και το έλλειμμα για το 2010 κατά 712 εκατ. ευρώ», τόνιζαν μετά το πέρας της συνεδρίασης κύκλοι της ΝΔ.

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε και μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και της ΝΔ με αφορμή το αίτημα βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει στη δημοσιότητα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τα στοιχεία που απέστειλε η Eλληνική Στατιστική Αρχή στη Eurostat.

Ads

Ο υπουργός παρέπεμψε τους βουλευτές στις επίσημες ανακοινώσεις που θα γίνουν στις 22 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι δεν γίνεται πλέον ότι συνέβαινε επί ΝΔ, όταν ο υπουργός έδινε εντολές για το τι θα στείλει η ΕΛΣΤΑΤ στην Ευρωπαϊκή.

«Εμείς δεν είμαστε έτσι» είπε ο Γιωργος Παπακωνσταντίνου. «Η αρχή είναι ανεξάρτητη και πολλές φορές το υπουργείο δεν ξέρει καν τα επίσημα στοιχεία που στέλνονται», κατέληξε.

Νωρίτερα, οι τόνοι είχαν ανέβει και πάλι όταν οι βουλευτές της ΝΔ Εμ. Κεφαλογιάννης και Ι. Τραγάκης ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να ζητήσει συγγνώμη από τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, για την τοποθέτησή του υπουργού Οικονομικών σχετικά με τις δηλώσεις Γιούνκερ, με την οποία φωτογράφιζε τον πρώην πρωθυπουργό.

«Πήρατε την Ελλάδα στην 46η θέση, την φτάσατε 40 θέσεις κάτω, δεν είδα τον κ. Καραμανλή να ζητάει συγνώμη» απάντησε ο Φ. Σαχινίδης στο αίτημα των βουλευτών της ΝΔ.

«Σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί, αν γινόταν το αντίθετο. Να είχαν πιάσει, δηλαδή, ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, και όχι τον κ. Παπακωνσταντίνου, να ψεύδεται αδίκως και επιπόλαια για τον κ. Παπανδρέου. Σκεφτείτε τι θα είχε συμβεί. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Παπανδρέου, το ξέρουμε όλοι, δεν άφησε ξένο για ξένο, προς τον οποίο να μην δυσφημήσει τον τόπο και τους Έλληνες, σαν τους πιο διεφθαρμένους σε όλον τον κόσμο», δήλωσε, σχετικά με την τοποθέτηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς κατά την περιοδεία του στον Πειραιά.

«Έχουμε, λοιπόν, ένα πρόγραμμα αληθινό. Έχουμε συνεργάτες δυνατούς και αποφασισμένους, να γυρίσουμε σελίδα, για να πάει μπροστά ο τόπος. Ο Πειραιάς έχει, και αυτός, το δικαίωμα στην ελπίδα. Η ελπίδα για τον Πειραιά σημαίνει Βασίλης Μιχαλολιάκος», τόνισε αναφερόμενος στον υποψήφιο Δήμαρχο Πειραιά της ΝΔ.