Αλληλεγγύη μεταξύ των υπουργών και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του έργου της κυβέρνησης, ζήτησε από τους υπουργούς ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο σημερινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και γενικότερα οι εξελίξεις στην οικονομία. «Πολιτικό» χαρακτήρισε το πρόβλημα της οικονομίας ο υπουργός Άμυνας Ευ. Βενιζέλος, που ζήτησε «ευρύτατη πολιτική συναίνεση». Το υπουργικό πραγματοποιήθηκε στη σκιά των δηλώσεων του υπουργού Υγείας, ο οποίος εξέφρασε επιφυλάξεις για τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην κυβέρνηση.

Ads

Κατά την άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως «σήμερα αποφασίζουμε να πάμε μπροστά», συστήνοντας παράλληλα «αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του λαού μας. Και η βούλησή μας είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα. Υπηρετούμε με πράξεις το μήνυμα αυτό, που είναι απαραίτητο να περνά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει γίνει πολλή και συστηματική διαβούλευση για το πρόγραμμα του οδικού χάρτη, δηλαδή για τις βασικές αποφάσεις της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση και την οικονομική ανάπτυξη.

Κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως οι αποφάσεις για τις κεντρικές επιλογές λήφθηκαν ομοφώνως. «Με καθαρή πορεία πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Πήραμε τις αποφάσεις μας με σοβαρότητα με αίσθημα δικαίου και προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος», συμπλήρωσε.

Ads

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικό στέλεχος, ο Γ. Παπανδρέου απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, αναδιάρθρωσης του χρέους, εκλογών και ανασχηματισμού. Το ίδιο στέλεχος ανέφερε πως δεν σημειώθηκε διαφωνία από τους υπουργούς στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.

Σύμφωνα με άλλο κυβερνητικό στέλεχος, η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, μη αποκλείοντας την ενδεχόμενη υιοθέτηση πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αν ακούσουμε κάτι ενδιαφέρον στο Ζάππειο», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο παρατήρησε πως «το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό και πρέπει επειγόντως να ανακτηθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας». Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται ευρύτατη συναίνεση, εθνική ενότητα και κοινωνική συνοχή, καθώς και συσπείρωση γύρω από δίκαιους και εφικτούς στόχους, χωρίς προσφυγή σε εκλογές που, όπως είπε, θα αναπαράγουν ή θα διογκώσουν το πρόβλημα.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε επίσης της πρότασή του για προγραμματικές συμφωνίες με τη δικαιοσύνη, τις τράπεζες, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς σε τοπικό επίπεδο, ενώ σε ό,τι αφορά το πακέτο μέτρων είπε ότι δεν πρέπει να τεθεί απλώς ένα δίλημμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση ή υπερψηφίζει το πακέτο ή η χώρα οδηγείται σε εκλογές με δική της ευθύνη, αλλά ανέφερε ότι πρέπει να επιλεγούν εκείνα τα νομοθετικά κείμενα και εκείνες οι αποφάσεις που είναι συνταγματικά αναγκαίο να ψηφιστούν με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 και οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας που πρέπει να γίνουν σεβαστές από τις μελλοντικές κυβερνήσεις.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Άμυνας διευκρίνισε σχετικά με τη δήλωσή του στο υπουργικό σχετικά με την ανάγκη επείγουσας ανάκτησης της πολιτικής διευθέτησης της χώρας, ότι«στη χώρα αυτή δεν βρίσκεται μόνο η κυβέρνηση. Η πολιτική διεύθυνση της χώρας δεν περιλαμβάνει μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα συνδικάτα, την κοινωνία των πολιτών, τη δικαιοσύνη και την τοπική αυτοδιοίκηση», προσθέτοντας πως «πρώτιστο μέλημα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας είναι η αλλαγή της πολιτικής ατμόσφαιρας και ιδιαίτερα η δίκαιη κατανομή των ευθυνών σε όλους ανάλογα με το ρόλο τους και τη θέση τους».

«Αν παραμείνει μόνη της η κυβέρνηση να σέρνει ένα τεράστιο κάρο δεν θα καταλήξουμε πουθενά», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως παράλληλα πως η αντιπολίτευσης δεν έχει μόνο το ρόλο ασκήσεων κριτικής, αλλά την υποχρέωση συναίνεσης. Απευθυνόμενος ειδικά προς τον Αντώνη Σαμαρά, σημείωσε: «Δεν θέλω να δω τον κ. Σαμαρά, μεθαύριο στο Ζάππειο, να επιχαίρει εμμέσως για προβλήματα ή έμμεσα να ποντάρει σε αποτυχία της προσπάθειας της χώρας. Ο κ. Σαμαράς πρέπει να συστρατευτεί στην προσπάθεια διότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί και αυτός τμήμα της πολιτικής διεύθυνσης της χώρας».

Πριν από την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του, όταν και έθεσε εαυτόν στη διάθεση του πρωθυπουργού, τόνισε πως «Ό, τι έχω να πω θα το εκθέσω στο υπουργικό συμβούλιο».

Ο πρωθυπουργός είχε νωρίτερα σήμερα διαδοχικές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Θ. Πάγκαλο και τους Αν. Λοβέρδο, Άννα Διαμαντοπούλου, Ευ. Βενιζέλο, Χρ. Παπουτσή, Λ. Κατσέλη και Μ. Χρυσοχοΐδη.

Το υπουργικό συμβούλιο συνέρχεται σε έκτακτη συνεδρίαση και το πρωί της Τετάρτης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.