Η εκδίκαση της έφεσής του Ακίφ Ραζούλι και του Αμίρ Ζαχίρι, των δυο Αφγανών αιτούντων ασύλου, που έχουν άδικα καταδικαστεί ως τάχα «διακινητές» σε 50 χρόνια φυλακή έκαστος, αναβλήθηκε για ακόμη μια φορά, και αναμένεται να συνεχιστεί το Δεκέμβριο, εξαιτίας της απουσίας μάρτυρος κατηγορίας! Το αίτημα των δικηγόρων τους να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της έφεσης στα τέλη του έτους, απορρίφθηκε, και έτσι ο Ακίφ και ο Αμίρ θα επιστρέψουν στη φυλακή όπου παραμένουν για τρίτο χρόνο άδικα.

Ads

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, βγαίνοντας από τα δικαστήρια της Μυτιλήνης, όπου βρισκόταν για να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης των δυο, δήλωσε: «Η δίκη για άλλη μια φορά πήρε πολύμηνη παράταση. Καταδικάστηκαν σε 50 χρόνια χωρίς να υπάρχει μάρτυρας κατηγορίας. Τώρα που εξεταζόταν η έφεση τους απαιτήθηκε μάρτυρας κατηγορίας. Εμείς θα είμαστε εδώ. Και δέκα αναβολές να γίνουν θα είμαστε εδώ, και σε κάθε αναβολή θα έρχονται περισσότεροι ευρωβουλευτές, θα διεθνοποιείται περισσότερο το θέμα και θα αναδεικνύονται οι αδυναμίες της ελληνικής δικαιοσύνης και τα παιχνίδια».

Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωβουλευτής είχε ξεκινήσει μια διεθνή εκστρατεία υποστήριξης του Ακίφ και του Αμίρ, αλλά και άλλων αιτούντων ασύλου, που βρίσκονται άδικα και συνοπτικά καταδικασμένοι σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης ως τάχα «διακινητές». Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή του Σομαλού πολιτικού πρόσφυγα Μοχαμάντ Χανάντ Αμπντί, που έχει καταδικαστεί σε 142 χρόνια φυλακή! Η πρακτική της καταδίκης ενός πρόσφυγα/μετανάστη ως «διακινητή», ενώ ο πραγματικός διακινητής είναι γνωστό ότι έχει εγκαταλείψει το σκάφος όταν αυτό συλλαμβάνεται από την Ελληνική Ακτοφυλακή, είναι συχνή και εξυπηρετεί την φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης να αποτρέψει τις προσφυγικές ροές.