Μέχρι τις 20 Ιουνίου θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα του gov.gr που δέχεται τις αιτήσεις για το «Αλλάζω θερμοσίφωνα».
 
Οι αιτήσεις συνεχίζονται στο allazothermosifona.gov.gr, ενώ μία από τις βασικές προϋποθέσεις είναι να διαθέτει η δηλωμένη κατοικία εγκατεστημένο θερμοσίφωνα ρεύματος τουλάχιστον 40 λίτρων. Από αυτούς σε πρώτη φάση θα πάρουν κουπόνι περίπου 100.000 δικαιούχοι. Θα έχουν προτεραιότητα πολύτεκνοι, πιο χαμηλά εισοδήματα και ευάλωτοι. Στη συνέχεια όμως θα αποδεσμευτούν και άλλα κονδύλια και θα δοθούν περισσότερες επιταγές, όπως ακριβώς έγινε και με το «Αλλάζω συσκευή».

Ads

Μόλις κλείσει η πλατφόρμα την ερχόμενη Τρίτη (20/6), θα βγουν τα προσωρινά αποτελέσματα με τους δικαιούχους που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια όπως περιγράφονται παρακάτω. Μετά, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν προθεσμία επτά ημερών για να υποβάλουν ενστάσεις και με τη λήξη και αυτής της προθεσμίας θα βγουν και τα οριστικά αποτελέσματα. Υπολογίζεται, επομένως, ότι οι τελικοί δικαιούχοι θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα SMS γύρω στο τέλος Ιουνίου.

Τα εισοδηματικά κριτήρια και το ύψος της επιδότησης είναι τα εξής:

Κατηγορία Α: Εισόδημα έως 5.000 ευρώ

  • Επιδότηση 60% με μέγιστο ποσό 904,84 ευρώ για θερμοσίφωνες άνω των 186 λίτρων.
  • Επιδότηση 60% με ποσό 771,77 ευρώ για θερμοσίφωνες 136-185 λίτρων.
  • Επιδότηση 60% με ποσό 612,10 ευρώ για θερμοσίφωνες 110-135 λίτρων.

Κατηγορία Β: Εισόδημα από 5.000 έως 10.000 ευρώ

Ads
  • Επιδότηση 55% με μέγιστο ποσό 829,84 ευρώ για θερμοσίφωνες άνω των 186 λίτρων.
  • Επιδότηση 55% με ποσό 707,26 ευρώ για θερμοσίφωνες 136-185 λίτρων.
  • Επιδότηση 55% με ποσό 561,29 ευρώ για θερμοσίφωνες 110-135 λίτρων.

Κατηγορία Γ: Εισόδημα άνω των 10.000 και έως 30.000 ευρώ

  • Επιδότηση 50% με μέγιστο ποσό 754,03 ευρώ για θερμοσίφωνες άνω των 186 λίτρων.
  • Επιδότηση 50% με ποσό 634,55 ευρώ για θερμοσίφωνες 136-185 λίτρων.
  • Επιδότηση 50% με ποσό 510,48 ευρώ για χωρητικότητα 110-135 λίτρων.

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Βήμα-βήμα η αίτηση Taxisnet

Για να κάνετε την αίτησή σας στο allazothermosifona.gov.gr θα πρέπει να έχετε:

  • Κωδικούς Taxisnet
  • ΑΦΜ
  • Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) για το φορολογικό έτος 2021

Στην αίτηση θα πρέπει επίσης να δηλώσετε τα εξής στοιχεία:

  • τον 11ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας,
  • ότι στην κατοικία του μπορεί να τοποθετηθεί Ηλιακός Θερμοσίφωνας και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας (π.χ. κανονισμός πολυκατοικίας, κανονισμός λειτουργίας κτηρίου κ.λπ.),
  • την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια, ώστε να γίνει η κατά περίπτωση διασταύρωση με στοιχεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή εναλλακτικά, μέσω προσκόμισης αντίστοιχης γνωμάτευσης ή πιστοποιητικού από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της,
  • ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης (OTP), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή του κωδικού της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο.
  • Στην περίπτωση που υπάρχει, μπορεί να δηλωθεί συμπληρωματικά και προσωπικός λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τι ισχύει για εγκατάσταση σε πολυκατοικία

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και από δικαιούχους που μένουν σε πολυκατοικία, οι οποίοι είναι και περισσότεροι.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να αναζητηθεί ο κανονισμός της πολυκατοικίας για να διαπιστώσουν εάν έχουν ή όχι το δικαίωμα εγκατάστασης ηλιακού θερμοσίφωνα. Και αυτό, γιατί πρέπει να ορίζει ο κανονισμός ότι η ταράτσα είναι κοινόχρηστη. Εάν λοιπόν προβλέπεται αυτό, τότε είναι αναφαίρετο δικαίωμα του ιδιοκτήτη να τοποθετήσει ηλιακό θερμοσίφωνα, χωρίς μάλιστα να χρειαστεί συνέλευση της πολυκατοικίας. Ένας άλλος προβληματισμός που υπάρχει όμως, είναι εάν υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ πρόσφατα, ένοικος πολυκατοικίας σε κτίριο με 10 διαμερίσματα, παραθέτει αυτόν τον προβληματισμό. Δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Έξι άτομα δεν έχουν βάλει ακόμα. Πιθανόν να το σκεφτούν με αυτό το πρόγραμμα, γιατί όλοι λίγο – πολύ το συζητάνε και ρωτάνε σε περιπτώσεις που κάνουν χρήση ταράτσας, τους προβληματίζει γιατί πιάνει κάποιο χώρο. Μπορεί να έχουν ορισμένα προβλήματα, ότι δηλαδή μπορεί να είναι πολύ βαρύ, αλλά αυτά υπερνικώνται».

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Τα τεχνικά χαρακτηριστικά για επιδότηση

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να πληροί ο ηλιακός θερμοσίφωνας που θα αγοράσετε είναι τα εξής: