Μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου (10 Ιανουαρίου) των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας της ΝΔ ήδη έχουν διαμορφωθεί νέα πολιτικά δεδομένα.

Ads

Τα πρώτα συμπεράσματα είναι τα εξής:

-Απομακρύνεται το σενάριο διάσπασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο ήταν ισχυρό όταν ξεκίνησε η προεκλογική διαδικασία. Η συμμετοχή 400.000 πολιτών και η τρίτη θέση στην οποία έπεσε ο Απ. Τζιτζικώστας δυσκολεύουν όσους οραματίζονται ένα νέο κόμμα δεξιά της ΝΔ. Ο Τ. Μπαλτάκος που επιμένει δύσκολα θα καταφέρει να πείσει τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να κάνει αυτό το βήμα στο ορατό μέλλον. Ετσι, ακόμη και αν προκύψουν αποχωρήσεις στελεχών λόγω δυσκολίας να αποδεχτούν τις αποφάσεις του επόμενου αρχηγού αυτό δεν αναμένεται να πάρει τη μορφή νέας πολιτικής πρωτοβουλίας.

-Για τον ίδιο λόγο «καίγεται» το σενάριο δημιουργίας «εθνικού κόμματος» με τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο να κινούν τα νήματα ενός νέου πολιτικού φορέα στον οποίο θα συσπειρώνονταν δυνάμεις από όλα τα κόμματα του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Ο πρώην πρωθυπουργός και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αναγκαστούν να περιμένουν μια επόμενη ευκαιρία ή να εγκαταλείψουν τη φιλοδοξία τους να πρωταγωνιστήσουν ξανά στη δημόσια ζωή.

Ads

-Αποδυναμώνεται το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. Πέρα από το γεγονός ότι το απορρίπτει το Μέγαρο Μαξίμου, ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ θα κρατήσει, όπως όλα δείχνουν, σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση γιατί θα πιέζεται από τον ισχυρό 2ο του κόμματος, τον νικημένο δηλαδή του β γύρου, να το κάνει. Ακόμη και αν κερδίσει ο Ευ. Μεϊμαράκης που ως καραμανλικός θεωρείται περισσότερο συνεργάσιμος, αν δείξει τέτοια διάθεση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ,  θα δυσκολευτεί πολύ να κερδίσει τη στήριξη του συνόλου της ΚΟ και των στελεχών που έχουν ερμηνεύσει την εντολή των ψηφοφόρων ως εντολή προσπάθειας για την επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία ως πρώτο κόμμα μετά από εκλογές. Αλλωστε, θα αποκτήσει δύναμη ο πειρασμός να αφήσουν όλα τα επώδυνα μέτρα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ και να περιμένουν να καρπωθούν τη φθορά της κυβέρνησης.

-Πιέζονται τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. Το γεγονός ότι πέρασαν στον δεύτερο γύροι οι δύο υποψήφιοι που απευθύνονται -έστω ρητορικά- στο κέντρο περιορίζει τον ζωτικό χώρο του Ποταμιού, αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Σε περίπτωση που κερδίσει ο Κ. Μητσοτάκης, μάλλον δεν θα υπάρχει αύριο για το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη αλλά και αν αυτό δεν συμβεί πάλι είναι πιθανό πολλά στελέχη του να επενδύσουν στη ΝΔ την προσδοκία τους για ήττα της κυβέρνησης. Προβλήματα θα αντιμετωπίσει και η Φώφη Γεννηματά, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι αναζωπυρώθηκε στο παρασκήνιο η συζήτηση μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ για δυνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το επιχείρημα είναι ότι από τη στιγμή που ο διπολισμός θα σκληρύνει πρέπει οι μεσαίοι να διαλέξουν όχθη, είτε όλοι μαζί είτε όχι.

-Ο Αλέξης Τσίπρας που μέχρι τώρα δεν έχει αντίπαλο, θα αποκτήσει. Ακόμη και αν ο ίδιος υπερέχει σε αρκετά χαρακτηριστικά είναι προφανές ότι η κατάσταση θα είναι πολύ διαφορετική όταν θα βρεθεί απέναντί του αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή. Πολύ περισσότερο όταν τους επόμενους δύο μήνες θα πρέπει να περάσουν από τη βουλή βαριά νομοσχέδια για το ασφαλιστικό, τη φορολόγηση των αγροτών και τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια. Προφανώς θα παίξουν ρόλο και οι δημοσκοπήσεις, ειδικά αν δείξουν ότι η ΝΔ συσπειρώνεται.

-Οι εταίροι-πιστωτές αναμένεται να αντιμετωπίσουν τον επόμενο πρόεδρο της ΝΔ με μεγαλύτερη θέρμη από αυτή που δείχνουν σήμερα για την νεοαντιμνημονιακή αξιωματική αντιπολίτευση. Ανάλογα και με το κλίμα που θα διαμορφωθεί στο εσωτερικό είναι πολύ πιθανό να θεωρήσουν ότι δεν είναι πια μοναδικός τους συνομιλητής στη χώρα ο πρωθυπουργός.