Τον τρόπο επιβολής προστίμου αλλάζει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος από 1η Ιουνίου. Τα ελεγκτικά όργανα θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να συντάσσουν επί τόπου την έκθεση ελέγχου και να εκδίδουν την επιβολή προστίμου, αν διαπιστωθούν παρατυπίες.

Ads

Οι παραβάσεις για τις οποίες μπορεί να εκδοθεί άμεσα έκθεση ελέγχου και απόφαση επιβολής προστίμου αφορούν κατά κύριο λόγο σε μη επίδειξη των πρόσθετων βιβλίων, μη καταχώρηση στα πρόσθετα βιβλία, μη έκδοση απόδειξης λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, μη έκδοση τιμολογίου ή δελτίου αποστολής ή δελτίου ποσοτικής παραλαβής, μη έκδοση φορτωτικής ή δελτίου κίνησης.

Σημειώνεται ότι η διοικητική επίλυση της διαφοράς στις περιπτώσεις αυτές διενεργείται αν καταβληθεί εφάπαξ το 50% του επιβαλλόμενου προστίμου. Από τις 23 Απριλίου ισχύει ότι σε περίπτωση άσκησης προσφυγής, βεβαιώνεται το 25% του οφειλόμενου ποσού προστίμου και όχι το 10%, που βεβαιωνόταν με το καθεστώς πριν από το νόμο 3842/2010.

Επιπλέον, από την 1η Ιουνίου 2010 η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση παραστατικών στοιχείων πώλησης ή διακίνησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών συνιστά ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο μηνών.

Ads

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, παγώνουν μέχρι 30-9-2010οι επιστροφές του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στις επιχειρήσεις, «ώστε να ελεγχθούν διεξοδικά όλες οι περιπτώσεις πριν καταβληθούν τα χρήματα».

Σημειώνεται ότι το Δημόσιο θα χρειαζόταν 480 εκατ. ευρώ κάθε μήνα έως το τέλος του έτους για την επιστροφή ΦΠΑ που έχει παρακρατηθεί στις επιχειρήσεις, αν δεν έδινε νέα παράταση.