Θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Αν και τα ζητήματα του εργασιακού και του ασφαλιστικού παραμένουν «αγκάθια», εντούτοις φαίνεται πως ανοίγουν πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς υπήρξε προσέγγιση για μια λύση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μετά και τις πολιτικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, που είχε επαφές με ευρωπαίους ηγέτες, και αναμένεται να έχει και άλλες, όπως δήλωσε ο ίδιος, το ποτήρι στο Brussels Grup μοιάζει πλέον μισογεμάτο.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, σύγκλιση φαίνεται πως υπάρχει σε: ΦΠΑ, Ιδιωτικοποιήσεις, Ενεργειακά θέματα, Ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων. Αντίθετα διάσταση εξακολουθεί να καταγράφεται σε: Πρωτογενες πλεόνασμα, Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικο, Εργασιακά. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνεδρίαση της 11ης Μαΐου δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία, ωστόσο η πρόοδος είναι μεγάλη, και όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν που συναντήθηκε με τον Γερουν Ντάισελμπλουμ, θα βρεθεί λύση τις επόμενες ημέρες.

Οι τρεις θεσμοί – δανείστες ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση τονίζοντας πως «εργάζονται από κοινού προκειμένου να επιτευχθεί συγκεκριμένη πρόοδος στις 11 Μαΐου». Οι τρεις θεσμοί, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «μοιράζονται τον ίδιο στόχο, να βοηθήσουν την Ελλάδα στην επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης».

Το κοινό ανακοινωθέν των τριών θεσμών έρχεται μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση από την ελληνική κυβέρνηση της σύγκρουσης μεταξύ των δανειστών (ΔΝΤ και Ευρώπης) αλλά και από διεθνή δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε διάσταση απόψεων ειδικά στο θέμα του κουρέματος του χρέους. Πηγές από την Αθήνα υπογράμμιζαν την Τρίτη πως «οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους».

Ads

Κοινή ανακοίνωση εκδόθηκε όμως και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Μάλιστα μετά την επαφή που είχαν οι Τσίπρας και Γιούνκερ Δύο θέματα που αποτελούν βαριές «κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, μπαίνουν όπως όλα δείχνουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Στο κοινό ανακοινωθέν Γιούνκερ – Τσίπρα αναφέρεται: «Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή. Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group».

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την κοινή ανακοίνωση Γιούνκερ – Τσίπρα σημειώνουν πως ο πρόεδρος της Κομισιόν τοποθετήθηκε με σαφήνεια τόσο στο θέμα της ρύθμισης της αγοράς εργασίας όσο και σε αυτό του συνταξιοδοτικού συστήματος. «Υποστηρίζει “Ένα σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων κατά τα βέλτιστα ευρωπαϊκά” και θέτει  “ως βασικό στόχο του συνταξιοδοτικού συστήματος την αποφυγή της φτώχειας της”. Ευελπιστούμε ότι το νηφάλιο μήνυμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισακουστεί από όλες τις πλευρές», σημειώνουν.

Εκτός από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Όπως αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου, η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η θέληση και των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή λύση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιστρέφοντας στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ορκωμοσία του υφυπουργού Δικαιοσύνης δήλωσε ικανοποιημένος από τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, ενώ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους ευρωπαίους ηγέτες και αν θα υπάρξουν κι άλλες, απάντησε: «Και που είστε ακόμα». Πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να έχει επικοινωνία και με την Άνγκελα Μέρκελ.

Αύξηση 2 δις του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Σε αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) κατά 2 δισ. ευρώ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ύψος του φθάνει τα 78,9 δισ. ευρώ από 76,9 δισ. ευρώ προηγουμένως. Η ΕΚΤ αύξανε το όριο του ELA σε εβδομαδιαία βάση από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν σταμάτησε να αναχρηματοδοτεί απευθείας τις ελληνικές τράπεζες.