Αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής προανήγγειλε ο νέος πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, χαρακτηρίζοντας τη συγκυρία ως «μεγάλη ευκαιρία για συναινετική αλλαγή». Επιπλέον ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανακοίνωσε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα γίνουν την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη, με πιθανότερη την Πέμπτη.

Ads

 
«Υπάρχουν νέα δεδομένα που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, κινούμενοι θεσμικά. Η Βουλή στηρίζεται στη συνεργασία. Μπορούμε και να συμφωνούμε» επισήμανε, καλώντας βουλευτές, αλλά και τα μέλη της κυβέρνησης, να επιδείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό στους πολίτες.
 
Ο κ. Μεϊμαράκης ευχαρίστησε, προσωπικά, τόσο τον Αντώνη Σαμαρά που τον επέλεξε για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής όσο και τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, που στήριξαν την πρόταση, ενώ εξέφρασε τον σεβασμό του και σε όσους βουλευτές δεν τον τίμησαν με την ψήφο τους.
 
«Η συνεργασία όλων των παρατάξεων είναι απαραίτητη και μπορεί να γίνει δημιουργική, αν πορευτούμε με συναίνεση. Γι’ αυτό, το φορτίο ευθύνης του Κοινοβουλίου είναι μεγάλο. Οι πολίτες έχουν στραμμένα τα βλέμματα πάνω μας, για αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε. Πρέπει να αποδείξουμε ότι η πολιτική και η ηθική συμβαδίζουν» υποστήριξε τονίζοντας ότι είναι διατεθειμένος να συμβάλει, με όλες του τις δυνάμεις «στην ανατροπή της αρνητικής εικόνας που σχηματίσαν οι πολίτες.
 
Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις στο σχέδιο αλλαγής του Κανονισμού της Βουλής, όπως αυτό αναφέρεται στην προγραμματική συμφωνία σύγκλισης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Η βασική διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ έγκειται στην πρόθεση να μιλούν μετά τον πρωθυπουργό οι αρχηγοί των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και τέταρτος ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος είθισται να λαμβάνει το λόγο αμέσως μετά τον πρωθυπουργό.

Όσο για το θέμα του ζ΄ αντιπροέδρου της βουλής, ο νέος πρόεδρος της βουλής ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να μείνει κενή η θέση του, στην περίπτωση που ο προταθείς από τη Χρυσή Αυγή για αντιπρόεδρος δεν συγκεντρώσει τουλάχιστον 75 ψήφους, είπε πως: «Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει την έβδομη θέση αντιπροέδρου. Όπως επίσης, προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα τον αριθμό των ψήφων που πρέπει να συγκεντρώσει ο προτεινόμενος για αντιπρόεδρος από κάθε κόμμα, για να καλύψει τη θέση».

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των επτά αντιπροέδρων ξεκίνησε στις 14.00 το μεσημέρι και είναι μυστική. 

Ads

Από τη ΝΔ, προτεινόμενοι για τις θέσεις αντιπροέδρων της Βουλής είναι για τη θέση του Α’ αντιπροέδρου, ο Ιωάννης Τραγάκης, του Β΄ αντιπροέδρου, ο Θανάσης Νάκος και του Γ΄ αντιπροέδρου, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε γνωστό ότι, για τη θέση του Δ΄ αντιπροέδρου, προτείνεται ο Ιωάννης Δραγασάκης. Από το ΠΑΣΟΚ, για τη θέση του Ε’ αντιπροέδρου, θα προταθεί ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος. Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, θα προταθεί για τη θέση του ΣΤ’ αντιπροέδρου, η βουλευτής Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως η πρόταση της Χρυσής Αυγής για τον Ζ’ αντιπρόεδρο της Βουλής.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο πάντως της σημερινής ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου της βουλής, ήταν η κίνηση του απερχόμενου προέδρου, Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος έσπευσε να επιδείξει, λίγο πριν το ρίξει στην κάλπη, το ψηφοδέλτιο που επέλεξε και στο οποίο αναγραφόταν το όνομα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, με αφορμή έναν αστεϊσμό των συναδέλφων του Ανδρέα Λυκουρέντζου και Κώστα Τασούλα.