Τέσσερις αλλαγές στο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής και 2 μόλις ημέρες πριν την ψήφισή του. Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου που έθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η επί της αρχής υπερψήφιση του νομοσχεδίου, θα γίνει με ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ. Με γενική απεργία απαντούν οι εργαζόμενοι στην ψήφιση του Ασφαλιστικού, την Πέμπτη, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο, οι αλλαγές αφορούν: α) την οριζόντια εγγύηση των συντάξεων, ώστε όλοι να παίρνουν μια αξιοπρεπή σύνταξη, β) τη μείωση κατά 30% έως 50% της εξαγοράς του πλασματικού χρόνου για το στρατό, γ) την αναπροσαρμογή του επιδόματος των 800 ευρώ ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της χώρας και κατόπιν υπουργικής απόφασης των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και δ) τον επακριβή ορισμό του ποσοστού του κράτους ως πηγή συγχρηματοδότησης του Ασφαλιστικού.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Μαρκόπουλος έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας. Στη συνέχεια, ο Προκόπης Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας αφορά το σύνολο των διατάξεων αλλά και επιμέρους άρθρα.

Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αθανάσιος Παφίλης έθεσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας, υπογραμμίζοντας όμως ότι το ζήτημα είναι κυρίως πολιτικό.

Ads

«Το ΚΚΕ δέχεται ότι υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας, τη στιγμή που δεν δέχεται το Σύνταγμα» ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑΟΣ, Αστέριου Ροντούλη, ο οποίος κατηγόρησε και τα δύο μεγάλα κόμματα ότι έχουν κάνει το Σύνταγμα «λάστιχο». Για νομοσχέδιο «βαρβαρότητα της βαρβαρότητας» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επισήμανε πως και ο ΣΥΡΙΖΑ επρόκειτο να υπερψηφίσει το αίτημα αντισυνταγματικότητας.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απέρριψαν τις ενστάσεις συνταγματικότητας, σημειώνοντας πως ούτε το Ελεγκτικό Συνέδριο ούτε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής -την κριτική των οποίων επικαλέστηκε η αντιπολίτευση- έθεσαν ρητά τέτοιο θέμα. Απαντώντας στις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης, ο Α. Λοβέρδος τόνισε πως «Η ελληνική κυβέρνηση δεν φοβάται το δικαστικό έλεγχο των πολιτών. Ο πολίτης που προσφεύγει στα δικαστήρια ασκεί δικαίωμά του. Οψέποτε αυτός αποδώσει για την Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτη η νομολογία». Απορρίπτοντας το επιχείρημα της αντιπολίτευσης, πως το νομοσχέδιο δεν βασίζεται σε αναλογιστική μελέτη, αλλά σε μη στοιχειοθετημένο «σημείωμα», ο υπουργός Εργασίας επικαλέστηκε το ότι «η μελέτη συντάχθηκε από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και επικυρώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας στη Γενεύη». Άλλο τόσο, ο κος Λοβέρδος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για την δική της πολιτεία στο ζήτημα της διαχείρισης του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και της νομικής υπεράσπισης της διαφοράς των ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βεβαιότητα Παπακωνσταντίνου για ομόφωνη έγκριση από το ΠΑΣΟΚ

Νωρίτερα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την αντίδρασή τους, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι το νέο ασφαλιστικό θα περάσει από τη Βουλή με την ομόφωνη έγκριση όλης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

«Η κυβέρνηση αισθάνεται καλά απέναντι στους ψηφοφόρους της γιατί πήρε δύσκολες αποφάσεις να σώσει τη χώρα, αγνοώντας το πολιτικό κόστος» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ σε σχόλια ότι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα εκπλήξουν με τη στάση τους στην ψηφοφορία, απάντησε: «δεν έχετε παρά να περιμένετε μερικές μέρες για να το δείτε».

Σε ότι αφορά τις ενστάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την συνταγματικότητα ορισμένων ρυθμίσεων ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Έχουμε συμμορφωθεί σε όλες σχεδόν τις διατάξεις. Εμμένουμε στη θέση μας». Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμα ότι περισσεύει η υποκρισία από πολλές πτέρυγες της Βουλής και πρόσθεσε: «Πολύ λένε για βίαιες ανατροπές. Πράγματι ορισμένες είναι. Όμως ακόμα πιο βίαιο είναι να έχεις οδηγήσει τις δαπάνες του ασφαλιστικού εδώ που είναι σήμερα. Αυτό και αν είναι ανατροπή, το να πεις ότι δεν έχεις να πληρώσεις τις συντάξεις. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον δεν έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε σε πόσα χρόνια θα γίνουν οι αλλαγές. Όσοι επιλέγουν τη λογική να κρύψουμε βαθιά το κεφάλι στην άμμο, να καταγγείλουμε αυτά που κάνει η κυβέρνηση και να πάμε παραπέρα, ότι αυτό θα τους προσφέρει ψήφους, είναι βαθιά νυκτωμένοι. Γιατί ο κόσμος πονάει, οργίζεται αλλά καταλαβαίνει ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν τώρα».

Για ανατροπές που έρχονται με βίαιο τρόπο στη ζωή χιλιάδων οικογενειών, έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Λέγκας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αν και το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής στα άρθρα δεν θα διστάσει να ψηφίσει διατάξεις που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ακόμη κι αν είναι δυσάρεστες.

«Οδοστρωτήρα ασφαλιστικών δικαιωμάτων» χαρακτήρισε το νέο ασφαλιστικό ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κώστας Αϊβαλιώτης δήλωσε πως «το ΠΑΣΟΚ πέρασε από το σύνθημα λεφτά υπάρχουν στο χρόνια για σύνταξη υπάρχουν». Τέλος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι το σχέδιο νόμου πλήττει κυρίως τους νέους καθώς «η βασική του γραμμή είναι πολύ λιγότερα λεφτά, πολύ αργότερα σύνταξη».

Διαβάστε επίσης: Στην Ολομέλεια της Βουλής το Ασφαλιστικό