Την κατάργηση του ειδικού χρόνου παραγραφής για τα αδικήματα που τελούν υπουργοί και υφυπουργοί, αλλά και αλλαγές στον προσδιορισμό του χρόνου τέλεσής των αδικημάτων, ώστε νομικά να εξετάζεται ο χρόνος αποτελέσματος του αδικήματος και όχι της ενέργειας, προβλέπουν οι αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου που δρομολογεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προωθείται ο χρόνος παραγραφής αδικημάτων για τα μέλη της κυβέρνησης θα είναι αυτός που ισχύει για όλους τους πολίτες, δηλαδή 5 έτη για πλημμέλημα και 15 ή 20 χρόνια για κακούργημα.

Ads

Η αλλαγή στον υπολογισμό του χρόνου τέλεσης των αδικημάτων θα αφορά σε περιπτώσεις που οι υπουργοί ή υφυπουργοί είναι οι φυσικοί αυτουργοί, και η ρύθμιση αυτή γίνεται ώστε να υπάρχει επιμήκυνση του χρόνου πριν το σύνηθες φαινόμενο της παραγραφής. Αντίθετα, αν τα πολιτικά πρόσωπα δεν είναι φυσικοί αυτουργοί των αδικημάτων, αλλά απλώς συμμετείχαν σε κάποιο αδίκημα θα ισχύει το υπάρχον σύστημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης προτείνει ακόμη τον προσδιορισμό των εγκλημάτων που τελούνται «κατά την άσκηση των καθηκόντων τους», ώστε στα αδικήματα που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά να μην εφαρμόζεται ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Σε αυτή την περίπτωση, αρμόδια θα είναι τα ποινικά δικαστήρια και η παραπομπή σε δίκη θα γίνεται με τη διαδικασία της άρσης της ασυλίας.

Τέλος, το υπουργείο εισηγείται την ανάθεση σε εισαγγελέα εφετών διενέργειας ανακριτικών πράξεων, το οποίο δεν θα δεσμεύει την τελική απόφαση της προανακριτικής επιτροπής,θα βγάζει ωστόσο ένα αρχικό συμπέρασμα για την υπόθεση.

Τέλος, αναφορικά με το πόθεν έσχες έχει ζητήσει τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για το αν θα μπορεί να αναρτά στο διαδίκτυο τις δηλώσεις των πολιτικών προσώπων, κίνηση που χαρακτηρίζει «απολύτως χρήσιμη» ώστε να αναδεικνύεται η σύγκριση με τα παρελθόντα έτη κατά τη στιγμή της μεταβολής των περιουσιακών στοιχείων όσων καταθέτουν δήλωση.

Ads

Επουσιώδεις χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τις αλλαγές που παρουσίασε στη Βουλή η κυβέρνηση για το νόμο περί Ευθύνης Υπουργών, σημειώνοντας πως αυτές «δεν αντιμετωπίζουν τα κρίσιμα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, ώστε να αρθούν τα εμπόδια για την δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων.