Τον περασμένο Νοέμβριο με ένα άρθρο-κόλαφο οι Financial Times επέκριναν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την «αναστροφή υπέρ του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς» στην οποία οδηγούν οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Ads

Κατήγγειλαν εμμέσως πλην σαφώς ότι αυτή η πολιτική επιλογή, επί της ουσίας, μετατρέπει την Ελλάδα σε πλυντήριο μαύρου χρήματος και ξεπαγώνει τους λογαριασμούς επιχειρηματιών, εφοπλιστών και τραπεζιτών που ερευνώνται από την Δικαιοσύνη.

Αλλά και οι Διεθνείς Οργανισμοί προειδοποιούσαν ότι η Ελλάδα αποκλίνει από τα διεθνή πρότυπα και γίνεται μια χώρα «πλυντήριο» βρόμικου χρήματος ενώ ακόμη και η Ένωση Εισαγγελέων έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη ατιμωρησία.

Η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Aλέξης Τσίπρας την προσδιόρισε πολύ πιο συνοπτικά ως ανομία «του λευκού κολάρου», η οποία χαίρει πλήρους κυβερνητικής ασυλίας.

Ads

H κυβερνητική τροπολογία που έδωσε τη δυνατότητα να ξεπαγώσουν τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία κατηγορουμένων για σοβαρά εγκλήματα, μέχρι να διερευνηθεί αν αυτά αποτελούν προϊόν εγκλήματος ή όχι, αλλάζει με νέα που κατατέθηκε και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα.

Με τη ψήφιση της τροπολογίας αλλάζει το τρίμηνο για άρση δεσμεύσεων λογαριασμών για ξέπλυμα χρήματος σε εξάμηνο.

Με αφορμή την τροπολογία, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή, σχολίασε πως προκύπτει ένα καίριο ερώτημα: «αυτό το διάστημα που μεσολάβησε πόσες καταθέσεις απελευθερώθηκαν, από όσους έχουν εμπλοκή με το οικονομικό έγκλημα;».

Ο Σ. Φάμελλος καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει, «ως υπεύθυνη για την απελευθέρωση των καταθέσεων» ενώ με σκωπτικό τρόπο θέτει δύο ερωτήματα: «Πόσες ακόμα τροπολογίες θα φέρετε για να καλύψετε τον εαυτό σας και τα ελαττώματα σας;» και «Πόσες υποθέσεις δυνάμει της συγκεκριμένης τροπολογίας έχουν ήδη οδηγηθεί σε άρση της δέσμευσης των λογαριασμών; Και για πόσους προνόησε η κυβέρνηση;»

Φάμελλος: Πόσα λεφτά επιστρέψατε στους κατηγορούμενους για οικονομικά εγκλήματα;

«Η κυβέρνηση είχε θέσει ανώτατο χρονικό όριο δέσμευση περιουσίας 18 μηνών για όσους εμπλέκονται σε μαύρο χρήμα και οικονομικό έγκλημα και, ως προπέτασμα καπνού να στέλνονται στο αρμόδιο δικαστικό όργανο που εντός τριμήνου οφείλει να αποφανθεί. Έρχεται τώρα και το αλλάζει.

Τότε μέχρι και οι Financial times με δημοσίευμά τους  είχαν εκθέσει τη χώρα διεθνώς αναφορικά με την σχέση της πολιτικής εξουσίας  με το οικονομικό έγκλημα Και τώρα έρχεστε να μας επιβεβαιώσετε και εμάς και το διεθνή τύπο.

Αλλά προκύπτει ένα καίριο ερώτημα: αυτό το διάστημα που μεσολάβησε πόσες καταθέσεις απελευθερώθηκαν, από όσους έχουν εμπλοκή με το οικονομικό έγκλημα; Σε αυτό οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση, ως υπεύθυνη για την απελευθέρωση των καταθέσεων.

Και πόσες ακόμα τροπολογίες θα φέρετε για να καλύψετε τον εαυτό σας και τα ελαττώματα σας; Πόσες υποθέσεις δυνάμει της συγκεκριμένης τροπολογίας έχουν ήδη οδηγηθεί σε άρση της δέσμευσης των λογαριασμών; Και για πόσους προνόησε η κυβέρνηση;».