Αλλαγές στη φορολογική πολιτική ζήτησαν από την κυβέρνηση ΕΒΕΑ, ΕΣΕΕ και ΓΣΒΕΕ, στο πλαίσιο του διαλόγου που αφορά το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.

Ads

 
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, είπε πως: «Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για άλλους πειραματισμούς, και η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν θα πρέπει να επαναλάβει τα ίδια λάθη με την προηγούμενη. Και κυρίως, δεν θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια αποτυχημένη συνταγή αύξησης των φόρων που αποδείχθηκε καταστροφική».

«Καθήκον του υπουργού Οικονομικών και της κυβέρνησης δεν είναι να διαπιστώσουν απλά τις δραματικές εξελίξεις που έχουν προκαλέσει οι επιλογές τους, αλλά να αναζητούν τα πραγματικά αίτια των εξελίξεων αυτών που δεν είναι άλλα από τις διαδοχικές φορολογικές αφαιμάξεις και την οριζόντια λιτότητα. Καθήκον τους είναι να αποδοκιμάσουν έμπρακτα την αποδεδειγμένη πλέον λανθασμένη «θεραπευτική αγωγή» και να υιοθετήσουν έγκαιρα μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και ενίσχυσης της ανάπτυξης».

Το ΕΒΕΑ θεωρεί ότι η μείωση των δυσβάσταχτων φορολογικών επιβαρύνσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας, την ενθάρρυνση των επενδύσεων, την άνοδο της ζήτησης, της παραγωγής, των εξαγωγών και της απασχόλησης. 

Ads

Το Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών μάλιστα, ζητεί να θεσπιστεί ενιαίος και χαμηλός (15%) συντελεστής φορολόγησης διανεμόμενων και μη, επιχειρηματικών κερδών, να γίνει μείωση του υψηλού φορολογικού συντελεστή ΦΠΑ, από το σημερινό 23% στο 18% και του χαμηλού, από το σημερινό 13% στο 8% και κατάργηση του μειωμένου (6,5%) συντελεστή ΦΠΑ.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε ότι η Ελληνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου θα υποστηρίξει μια συνολική και ενιαία φορολογική αναδόμηση και «όχι άλλα μπαλώματα».

«Τα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα και οι μετατάξεις υλικών και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ θα πρέπει να ανακληθούν άμεσα, να αναθεωρηθούν και να εφαρμοστούν συνολικά με την ολοκλήρωση και την ψήφιση  του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο», ανέφερε ο κ. Κορκίδης.

Ο ίδιος, στη συνέχεια τόνισε πως οι έμποροι είναι έτοιμοι να δεχθούν «εδώ και τώρα» όλες τις προϋποθέσεις που θέτει ο υπουργός Οικονομικών για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε 20% και 10% αντίστοιχα, ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα στην αγορά.
«Αμφιβάλλουμε κατά πόσο το οικονομικό επιτελείο θέλει και μπορεί να εφαρμόσει αυτά που απαιτεί», κατέληξε.

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας ζητεί:

1)Την κατάργηση του ΚΒΣ και ενσωμάτωση των βασικών διατάξεων στη φορολογία εισοδήματος, την απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και την κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας στο διαδίκτυο.

2)Την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ.

3)Τον εξορθολογισμό των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης).