Σε αλλαγές όσον αφορά στη διαδικασία χρηματοδότησης των πανεπιστημίων προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου. Κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Η σχέση της Έρευνας και της Εκπαίδευσης με την Κοινωνική και Οικονομική Ανάπτυξη – Προτάσεις για το Μέλλον», στη Θεσσαλονίκη, η Άννα Διαμαντοπούλου, τόνισε ότι η χρηματοδότηση δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να γίνεται με τον ίδιο τρόπο και ο υπουργός να έχει την απόλυτη ευθύνη της υπογραφής της χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου.

Ads

«Αυτό είναι Δημοκρατία; Αλλάζουμε και το μοντέλο χρηματοδότησης και περιμένουμε προτάσεις» υπογράμμισε.

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και σε όσους ασκούν κριτική εναντίον του υφυπουργού Παιδείας, Γιάννη Πανάρετου, υποστηρίζοντας ότι απαξιώνει τον Πανεπιστημιακό κόσμο. «Αν υπάρχει δημόσια δήλωσή του που απαξιώνει τα Πανεπιστήμια να την ακούσω» τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου ενώ αναφέρθηκε και σε «κραυγαλέες υποθέσεις οικογενειοκρατίας» στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

«Υπάρχουν πράξεις όπως το θέμα της λογοκλοπής. Πάνω από 40 φάκελοι με αποφάσεις εκλεκτορικών σωμάτων -κραυγαλέες υποθέσεις λογοκλοπής- βρίσκονται σήμερα στο υπουργείο. Οι υποθέσεις πρέπει να μπουν στο συρτάρι, όπως γινόταν επί χρόνια; Όταν υπάρχουν εξωφρενικές καταστάσεις οικογενειοκρατίας -δεν είναι μόνο στα Πανεπιστήμια είναι παντού- δεν έπρεπε να τεθεί δημόσια το θέμα; Όταν υπάρχει τμήμα Πανεπιστημίου όπου σε τρία χρόνια εκλέχθηκαν καθηγητές 14 άτομα συγγένειας πρώτου βαθμού, δεν πρέπει να φέρουμε το θέμα στην επιφάνεια; Δεν πρέπει η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα να το καταγγείλει; Οι πολιτικές απαξιώνουν το Πανεπιστήμιο ή οι φορείς αυτών των πρακτικών;» σημείωσε.

Ads

Έξω από την αίθουσα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, συγκεντρώθηκε ομάδα φοιτητών, που φώναξαν συνθήματα και ανάρτησαν πανό κατά του νόμου πλαισίου για την μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.