Τους υποψήφιους για τις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα προτείνει στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. 

Ads

Για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου οι τρεις επιλογές του υπουργού Δικαιοσύνης θα είναι μεταξύ της Αγγελικής Αλειφερoπoύλoυ, η οποία αποχωρεί από το δικαστικό σώµα σε δύο χρόνια, του Γεωργίου Λέκκα, του Ιωσήφ Ταλαγανίδη και της Πηνελόπης Ζωντανού, ο οποίοι αποχωρούν σε λιγότερο από έναν χρόνο αλλά και των Ειρήνης Καλού και Δήµητρας Κοκοτίνη που υπήρξαν οι επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικά το σχετικό διάταγμα δεν υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συγκεκριµένα, η Ειρήνη Κάλου είχε επιλεγεί για τη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου και η Δήµητρα Κοκοτίνη για τη θέση της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου. 

Παράλληλα, για τη θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η επιλογή του υπουργού ∆ικαιοσύνης θα είναι µεταξύ των αντεισαγγελέων: Δηµητρίου Δασoύλα, Βασίλειου Πλιώτα, Χαράλαµπου Βουρλιώτη, Βασιλικής Θεoδώρoυ, Ευσταθίας Σπυρoπoύλoυ και Παvαγιώτη Καραγιάvvη. Ο Δηµήτριος Δασούλας, που εκτελεί προσωρινά χρέη εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, µετά την αποχώρηση της Ξένης Δηµητρίου αποχωρεί σε λιγότερο από έναν χρόνο (30 Ιουνίου 2019) από το εισαγγελικό σώµα, ο Βασίλειος Πλιώτας αποχωρεί σε τρία χρόνια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι αποχωρούν σε δύο χρόνια.

Για το Συμβούλιο της Επικρατείας 

Στο επόµενο διάστηµα αναµένεται να καλυφθούν και οι θέσεις αντιπροέδρων του Συµβουλίου της Επικρατείας, όπου ο κ. Τσιάρας θα επιλέξει µεταξύ των εξής συµβούλων Επικρατείας:

Ads
  • Αικατερίvης Χριστoφoρίδoυ, η οποία αποχωρεί από το δικαστικό σώµα σε τρία χρόνια,
  • Δηµητρίου Αλεξαvδρή, ο οποίος αποχωρεί σε λιγότερο από έναν χρόνο (30 Ιουνίου 2019),
  • Μαρίvας-Ελέvης Κωvσταvτιvίδoυ, η οποία αποχωρεί σε πέντε χρόνια,
  • Παvαγιώτη Ευστρατίoυ, ο οποίος αποχωρεί σε τρία χρόνια,
  • Γεωργίoυ Πoταµιά, ο οποίος αποχωρεί στις 30 Ιουνίου 2019 και
  • Μαργαρίτας Γκoρτζoλίδoυ, η οποία αποχωρεί σε έξι χρόνια

Υπενθυμίζεται ότι ο σύμβουλος Επικρατείας Παvαγιώτης Ευστρατίoυ είναι ο νέος γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών µε τριετή θητεία. Αντικατέστησε τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Δηµήτριο Κράνη, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο και πλέον έχει αναλάβει καθήκοντα υφυπουργού Δικαιοσύνης.