Σε καθοριστικό παράγοντα για το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αναδεικνύονται τα χθεσινά αποτελέσματα των λεγόμενων stress tests, σύμφωνα με τα οποία 5 (οριακά η τράπεζα Πειραιώς) από τα 6 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS). Εξελίξεις δρομολογούνται άμεσα με επίκεντρο την ανεπαρκή, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή δοκιμασία, Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ). Ύποπτο χαρακτηρίζει το «κόψιμο» της ΑΤΕ ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Μετά τη δημοσιοποίηση των «τεστ αντοχής», το ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε ότι -ως βασικός μέτοχος- θα συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ. Δεδομένη θεωρείται, άλλωστε, η μείωση του λειτουργικού κόστους της τράπεζας. Ωστόσο, ενδεικτική των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν είναι κυρίως η έκκληση στη διοίκηση του ιδρύματος «να προτείνει σχέδιο αντιμετώπισης των αδυναμιών της ΑΤΕ εντός δύο μηνών και να το υλοποιήσει έως το τέλος του 2010».

Χθες, συνεδρίασε η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων. Εν αναμονή της αποτίμησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από διεθνείς συμβούλους τους οποίους θα ενεργοποιήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη συνέχεια, εξετάστηκαν διάφορα σενάρια. Ανάμεσα σε αυτά είναι η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, όπως και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), μέσω εξαγοράς τους από την τράπεζα Πειραιώς έναντι 701 εκατ. ευρώ (πρόταση Σάλλα).

Παράλληλα, τίθεται επί τάπητος η προοπτική της συγχώνευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο διοικητής της ΑΤΕ, Θόδωρος Πανταλάκης, φέρεται να έχει προτείνει τη συγχώνευση της τράπεζας με το ΤΤ, την τράπεζα Αττικής και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ads

Μάλιστα, υπό το πρίσμα πως «εξετάζονται όλα τα σενάρια», η κυβέρνηση μεταφέρει ότι συζητεί ακόμη και την εκδοχή της κρατικοποίησης τραπεζών, μέσα από την αύξηση της συμμετοχής του και με βάση τη λογική διάσωσης των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα Πειραιώς «πέρασε» με τη βάση (6%) το «τεστ αντοχής», που βασίζεται στο ακραίο δυσμενές σενάριο. Μία εξέλιξη η οποία ενδέχεται να αλλάξει τα δεδομένα στο «παιχνίδι» με την ΑΤΕ και το ΤΤ, το οποίο μάλιστα σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις από όλες τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες. Πάντως, η διοίκηση της Πειραιώς φέρεται να επιμένει στην πρόταση για εξαγορά της ΑΤΕ (κατά 77%) και του ΤΤ (κατά 33%).

Γενικότερα, καθοριστική για τα αποτελέσματα των «τεστ αντοχής» θεωρείται η παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία το 2009 πίεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν ανάμεσα σε άλλα σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Τα γνωστά ως stress tests, τα οποία διενεργήθηκαν στη βάση ιδιαίτερα αυστηρών προϋποθέσεων, προβλέπουν για την Ελλάδα ΑΕΠ μειωμένο κατά 4,6% το 2010 και 4,3% το 2011, καθώς και ανεργία 11,8% το 2010 και 14,8% το 2011. Η ζημιά των τραπεζών από ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο υπολογίζεται στο 23,1%.

Πηγές: Καθημερινή, Ελευθεροτυπία