Στην αφαίρεση διατάξεων που αφορούν στην επαγγελματική εκπαίδευση, τα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία, αλλά και τα δημοτικά θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του υπουργείου, θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στα τέλη του Μαΐου.

Ads

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, δεν θα γίνονται εισαγωγικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των πρότυπων σχολείων από το γυμνάσιο στο λύκειο, αλλά μόνο από το δημοτικό στο γυμνάσιο.

Επίσης, θα αφαιρεθεί η ρύθμιση που όριζε ότι τα πανεπιστημιακά πειραματικά σχολεία θα μετατρέπονταν σε πρότυπα. Αντίθετα, θα διατηρήσουν τον χαρακτήρα τους και θα δέχονται υποψηφίους με κλήρωση.

Ακόμη, θα αφαιρεθεί η διάταξη που καθόριζε ότι ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις του δημοτικού από 22 θα ανέλθει στους 24 (και μαζί με την προσαύξηση του 10% σε 26). Στο νομοσχέδιο δεν θα συμπεριληφθούν ούτε οι αλλαγές που είχαν ανακοινωθεί σχετικά με τα Επαγγελματικά Λύκεια και το ηλικιακό όριο των 17 ετών κατ’ ανώτερο.

Ads

Τέλος, σχετικά με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση, καθώς αναμένονται τα πρώτα επιδημιολογικά στοιχεία από το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων από τους ειδικούς.

ΣΥΡΙΖΑ: Κινητοποιήσεις για την πλήρη απόσυρση του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου

Σε νέες κινητοποιήσεις καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ την εκπαιδευτική κοινότητα “για την πλήρη απόσυρση του νομοσχεδίου, ειδικά των ρυθμίσεων που προβλέπουν τη «σχολειοποίηση» του νηπιαγωγείου, την επαναφορά της παιδαγωγικά αποτυχημένης τράπεζας θεμάτων, την αύξηση του εξεταστικού φόρτου και τη συρρίκνωση της δημοκρατίας στα Πανεπιστήμια”.

Σε κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης και η αναπληρώτρια Μερόπη Τζούφη αναφέρουν: “Σε κυβέρνηση mea culpa εξελίσσεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μετά τα ευτελή vouchers, ήρθε η στιγμή να αποσύρει κρίσιμες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου «Κεραμέως» υπό το βάρος των αντιδράσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας. Διατάξεις που αφορούσαν το αντιπαιδαγωγικό πισωγύρισμα, αυξάνοντας τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη στα δημοτικά, αποκλείοντας μεγάλο μέρος του μαθητικού πληθυσμού, των νέων άνω των 17 ετών, από τα ΕΠΑΛ και εισάγοντας οπισθοδρομικές ρυθμίσεις για τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία”.

Η υπουργός Παιδείας, σημειώνουν ακόμη οι τεομεάρχες, “η οποία διακήρυσσε με δήθεν σιδηρά πυγμή ότι «δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω» για τις κάμερες στην τάξη, κάνει μέσα σε δύο 24ωρα τρία βήματα πίσω, αποσύροντας διατάξεις του. Και μάλιστα σε θέματα που έχει δεχθεί την έντονη κριτική μας και στα οποία, επί πολλές εβδομάδες, υπερασπιζόταν ως «κορωνίδες» του αντιδραστικού, δήθεν μεταρρυθμιστικού της ζήλου”.

Καταλήγουν ότι “Φυσικά, δεν τελειώνουμε εδώ. Το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο περιέχει μια σειρά από αρνητικές διατάξεις για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Όμως η υποχώρηση της υπουργού δείχνει το δρόμο”.