Το υπουργείο Παιδείας μελετά την ικανοποίηση του αιτήματος των πανεπιστημιακών που θέλει η βαρύτητα της ψήφου των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές να εξαρτάται από το ποσοστό συμμετοχής των φοιτητών, κάτι που άλλωστε θα αποδυναμώσει τις φοιτητικές παρατάξεις. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με «ασφαλείς πληροφορίες» της εφημερίδας Καθημερινή, το υπουργείο προωθεί τις διαδικασίες για την ανάρτηση όλων των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων στο ίντερνετ.

Ads

Σύμφωνα με το νόμο 3549/2007, το Πρυτανικό Συμβούλιο εκλέγεται από ειδικό σώμα εκλεκτόρων, το οποίο απαρτίζεται από τρεις κατηγορίες εκλεκτόρων: τους πανεπιστημιακούς, τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και την κατηγορία των επιστημονικών συνεργατών και του ειδικού διδακτικού προσωπικού. «Το ποσοστό των ψήφων που έλαβε κάθε υποψήφιος συνδυασμός υπολογίζεται από το άθροισμα των ποσοστών που έλαβε ο συνδυασμός από καθεμιά από τις κατηγορίες εκλεκτόρων, τούτων πολλαπλασιαζόμενων με τους συντελεστές βαρύτητας 0,50, 0,40 και 0,10 αντίστοιχα και ανεξάρτητα από το ποσοστό προσέλευσης της κάθε κατηγορίας εκλεκτόρων» σημειώνεται στο νόμο.

H ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μελετά πλέον αλλαγή ώστε η βαρύτητα της φοιτητικής ψήφου να κρίνεται από το ποσοστό προσέλευσης των φοιτητών, αφού έχει παρατηρηθεί στις πρυτανικές εκλογές να συμμετέχουν πολλοί λίγοι φοιτητές, αλλά η ψήφος τους μετρά στο τελικό αποτέλεσμα κατά 40%. Αντίθετα, ενώ στις εκλογές ψηφίζουν συνήθως σχεδόν όλοι οι πανεπιστημιακοί, η ψήφος τους μετρά στο τελικό αποτέλεσμα κατά 50%. Το υπουργείο θεωρεί την αλλαγή του νόμου ως κίνητρο ώστε οι φοιτητές να συμμετάσχουν στις πρυτανικές εκλογές, ενώ θα μειωθεί και η επιρροή των φοιτητικών παρατάξεων. Άλλωστε, η βαρύτητα της φοιτητικής ψήφου μπορεί να ενισχυθεί, εάν η συμμετοχή των φοιτητών είναι αυξημένη.

Επιπλέον, σε πολυνομοσχέδιο που καταρτίζει το ΥΠΕΠΘ, θα προβλέπεται η μείωση του αριθμού των μελών των εκλεκτορικών σωμάτων για την ανάδειξη και την εξέλιξη των πανεπιστημιακών, κάτι που αποτελεί αίτημα της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), αφού ο ισχύων νόμος προβλέπει ότι στα εκλεκτορικά σώματα πρέπει να μετέχουν (κατά το 1/3) πανεπιστημιακοί από άλλο ΑΕΙ (της Ελλάδος ή του εξωτερικού). Αυτό δυσκολεύει την αναζήτηση εκλεκτόρων, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία. Για την αντιμετώπιση του ίδιου προβλήματος, στο πολυνομοσχέδιο θα προβλέπονται οι τηλεδιασκέψεις μεταξύ των εκλεκτόρων.

Ads

Πτυχίο ίσο με μάστερ ζητάνε οι πολυτεχνικές σχολές

Την άμεση αναγνώριση των πτυχίων των Πολυτεχνικών Σχολών ως μάστερ ζητούν οι εκπρόσωποί τους, απαιτώντας επίσης την κατάταξή τους σε επίπεδο υψηλότερο των υπόλοιπων Ιδρυμάτων (Πανεπιστημίων, ΤΕΙ κ.ο.κ.) σε ό,τι αφορά το υπό κατάρτιση Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων.

Με σαφές και κατηγορηματικό ύφος, οι εκπρόσωποι των Πολυτεχνικών Σχολών αλλά και ο πρόεδρος του ΤΕΕ υπογράμμισαν ότι:
– Τα διπλώματα πενταετών σπουδών πρέπει να καταταχθούν στο 7ο επίπεδο του Πλαισίου Προσόντων.
– Το ζήτημα της αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ μπορεί να λυθεί αλλά όχι με τη δρομολόγηση των ήδη έτοιμων Π.Δ. που αφορούν εκκρεμείς ειδικότητες αλλά με διάλογο από την αρχή.
– Το θέμα της επαγγελματικής αναγνώρισης των τίτλων των κολεγίων, ειδικά από το ΤΕΕ, θα αντιμετωπιστεί μέχρι εξάντλησης όλων των ένδικων μέσων κατά των ξένων πανεπιστημίων ή επαγγελματικών σωματείων -αν χρειαστεί- προκειμένου να εξακριβωθεί η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Τέλος, με σκληρή γλώσσα διατυπώθηκαν κυρίως από τους εκπροσώπους του ΕΜΠ, ζητήματα που αφορούν γενικότερα την πανεπιστημιακή κοινότητα. «Είμαστε απογοητευμένοι από την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ που αδιαφόρησε στις προτάσεις της συνόδου για τις τροποποιήσεις στον νόμο για τα ΑΕΙ» δήλωσε ο κ. Μουτζούρης παραπέμποντας στη διαδικασία εκλογής εκλεκτορικών σωμάτων αλλά και στην «αντισυνταγματική διάταξη» για τη στέρηση δυνατότητας επανεκλογής των πρυτανικών αρχών σε δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

O νόμος που ψηφίστηκε επί των ημερών της Μαριέττας Γιαννάκου στο υπουργείο Παιδείας, απαγορεύει στους νυν πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις των πανεπιστημίων να θέσουν υποψηφιότητα για τις νέες πρυτανικές εκλογές που θα γίνουν την άνοιξη, καθώς έχουν δικαίωμα μόνο σε μία θητεία.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά και στο Δημοκρίτειο της Θράκης αντιπρυτάνεις ετοιμάζονται να προσβάλουν τον νόμο ως άκυρο θέτοντας υποψηφιότητα, παρ΄ ότι δεν το δικαιούνται και προσφεύγοντας στη συνέχεια στη Δικαιοσύνη. Και αυτό γιατί δεν έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας ακύρωση του νόμου, αν δεν έχουν οι ίδιοι έννομο συμφέρον.

Για τους κοσμήτορες των σχολών, η εξαίρεση δεν είναι ξεκάθαρη. Παρ΄ ότι ο νόμος αρχικά τους απέκλειε, τελικά νομική γνωμάτευση των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας αποφαίνεται ότι μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για μια θέση στο πρυτανικό συμβούλιο. Πανεπιστημιακοί με το κύρος και τη διάθεση να διεκδικήσουν τη διοίκηση του Ιδρύματός τους δεν καταθέτουν πια υποψηφιότητα για θέσεις αντιπρυτάνεων, καθώς κάτι τέτοιο θα τους στερήσει στο μέλλον τη δυνατότητα να εκλεγούν σε θέση πρύτανη.

Όλα τα συγγράμματα στο ίντερνετ

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας που επικαλείται η εφημερίδα Καθημερινή, το υπουργείο θα ζητήσει από τα ΑΕΙ να αναρτούν στο Διαδίκτυο όλα τα συγγράμματα, τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο που καταρτίζει το κάθε Τμήμα για κάθε μάθημα. Έτσι, οι φοιτητές θα μπορούν να ανατρέχουν σε όλα τα συγγράμματα, παρά να επιλέγουν ένα, το οποίο στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αυτό του διδάσκοντος.

Πηγές: Καθημερινή, Ελευθεροτυπία