Με αντιπαραθέσεις, διαφωνίες και επιφυλάξεις ακόμα και εκ μέρους βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ξεκίνησε χθες, Πέμπτη, η συζήτηση επί του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Χθες κατατέθηκαν οι πρώτες τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε έξι μέρες νωρίτερα. Αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Εργασίας και του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος επιφυλάχθηκε να να διευκρινίσει στην Ολομέλεια ποια άρθρα υπερψηφίζει το κόμμα του. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει νέα γενική πανελλαδική απεργία.

Ads

Διορθώσεις

  • Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές που παρουσιάστηκαν χθες στο Κοινοβούλιο, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
  • Με βάση τροπολογία, αυξάνονται και για τις τρίτεκνες μητέρες τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και φθάνουν τα 65 έτη.
  • Στα 60 έτη παραμένουν μόνο τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα από το 2017 και όσοι έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια δουλείας και το εξηκοστό έτος της ηλικίας τους απο το 2013.
  • Μικρή βελτίωση έγινε στους συντελεστές αναπλήρωσης, ενώ τα προγράμματα stage θα προσμετρώνται ως ένα έτος στα πλασματικά χρόνια ασφάλισης.
  • Με τροπολογία του υπουργείου το επίδομα που αντικαθιστά τη 13η και 14η σύνταξη θα ανέρχεται στα 1000 ευρώ για συντάξεις κάτω των 900 ευρώ και παραμένει 800 ευρώ για τις υψηλότερες συντάξεις
  • Εξαιρείται τελικά απο το ΙΚΑ το ταμείο των εργαζόμενων στη ΔΕΗ και του παραχωρείται διοικητική αυτοτέλεια.
  • Σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους της Βουλής, τα θέματα του νέου ασφαλιστικού θα κανονιστούν από τον κανονισμό του Κοινοβουλίου.


Προς απόσυρση η τροπολογία υπέρ των χαμηλοσυνταξιούχων

Σε απόσυρση της τροπολογίας που θα έδινε ανάσα στους χαμηλοσυνταξιούχους και ενσωματώθηκε στο Ασφαλιστικό αναγκάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας μετά από ενστάσεις του υπουργείου Οικονομικών. Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», τροπολογία αφορούσε, μεταξύ των άλλων, την αύξηση των επιδομάτων για χαμηλοσυνταξιούχους, τα οποία αντικατέστησαν τα δώρα Πάσχα- Χριστουγέννων και την άδεια. Η τροπολογία κατατέθηκε χθες, Πέμπτη, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αλλά σήμερα, Παρασκευή, αναμένεται να αποσυρθεί καθώς το υπουργείο Οικονομικών έκρινε ότι οι ρυθμίσεις της θα προκαλούσαν δημοσιονομικές αποκλίσεις.

Ads

Επιφυλάξεις και διαφωνίες

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, επιφυλάχθηκε να διευκρινίσει στην Ολομέλεια ποια άρθρα υπερψηφίζει το κόμμα του, περιμένοντας την οριστική μορφή του νομοσχεδίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «βίαιη ανατροπή του κοινωνικού κράτους», για να εισπράξει την απάντηση του υπουργού Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου, ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση δυσκολεύεται να τοποθετηθεί, λόγω έλλειψης προετοιμασίας και λόγω εσωκομματικών διαφοροποιήσεων».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Μόσιαλος, σημείωσε πως η συζήτηση για τις δυσμενείς συνέπειες του Ασφαλιστικού, έχει επισκιάσει τις θετικές του όψεις, όπως η «εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του (με τη νέα δομή της σύνταξης, τη διατήρηση της τριμερούς κρατικής χρηματοδότησης κ.λπ.), η αναδιανεμητική λογική υπέρ των αδυνάτων που το διέπει σε ό,τι αφορά τις υψηλές συντάξεις, η ορθολογικοποίηση του συνταξιοδοτικού, που δεν υπόκειται πλέον σε πολιτικές παρεμβάσεις, η θέσπιση ενιαίου κέντρου ελέγχου και πληρωμής των συντάξεων προς αποφυγήν της διπλοσύνταξης».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουρουμπλής υποστήριξε ωστόσο πως «δεν μπορούμε να εξισώνουμε την άτεκνη μάνα με την πολύτεκνη. Να δώσουμε ένα κίνητρο πλασματικής ασφάλισης για το δεύτερο παιδί, αφού η ελληνική οικογένεια δεν γεννάει δεύτερο παιδί».

ΕΚ μέρους του ΚΚΕ, ο Γιώργος Μαυρίκος παρατήρησε πως το νομοσχέδιο «επαναφέρει το θέμα τού τι συνιστά πολιτική πρόοδο και τι καθυστέρηση». «Είναι αναχρονισμός το να αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σήμερα, μέσα στον ορυμαγδό τεχνολογικής εξέλιξης και προόδου. Είναι αναχρονισμός να μειώνονται οι συντάξεις, να καταργούνται βαρέα και ανθυγιεινά, να προσαρμόζονται ισότιμα, προς τα άνω, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών. Πρόοδος είναι ο πλούτος, που συσσωρεύεται, να διανέμεται γι’ αυτούς που τον παράγουν», ανέφερε.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυρ. Βελόπουλος από την πλευρά του είπε πως «αντί το νομοσχέδιο να δίνει κίνητρα στους Έλληνες να κάνουν παιδιά, δίνει κίνητρα για εισαγωγή αλλοδαπών, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται με τρία χρόνια παραμονής στην Ελλάδα», κάτι που ο υπουργός Εργασίας διέψευσε κατηγορηματικά, παραπέμποντας σε σχετικό άρθρο.

«Είναι μεγάλο ψέμα το ότι δεν αυξάνονται οι εισφορές. Όταν δίνεται μειωμένη σύνταξη με 40 έτη εργασίας, δεν αυξάνονται αθροιστικά οι εισφορές;», τόνισε ο Μ. Κριτσωτάκης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. «Με τα κίνητρα για δουλειά μετά τα 65 αναγκάζεται ο ασφαλισμένος να δουλέψει και μετά. Όσο για τη Νέα Δημοκρατία, έχει δίκιο που μιλά για μεγάλη ανατροπή του κοινωνικού κράτους. Είναι όμως διατεθειμένη η ίδια να αγωνιστεί ενάντια στη μεγάλη ανατροπή;», πρόσθεσε.

«Μικρές αυξήσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από την τρόικα»

Ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε χθες το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του Mega ότι μικρές αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από την τρόικα αν υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Η συμφωνία των εργοδοτών και των εργαζομένων για μικρές αυξήσεις (στο επίπεδο του 1% όπως διαφάνηκε από τις διαπραγματεύσεις των εμποροϋπαλλήλων με την ΕΣΕΕ) θα αποτελούσε ένα πολύ καλό διαπραγματευτικό όπλο για την κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση της τρόικας, σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

«Μια συμφωνία που θα εξασφάλιζε κοινωνική ειρήνη θα μπορούσε να γίνει κατανοητή από την τρόικα» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία των κοινωνικών εταίρων και στο θέμα της διαιτησίας «πάντοτε στο πλαίσιο των όσων περιγράφονται στο Μνημόνιο».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο κ. Λοβέρδος, υποστήριξε ότι παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θέτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας σε ορισμένες διατάξεις, η κυβέρνηση θα επιμείνει στη ρύθμιση για ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2011.

…και ξανά απεργία

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) αποφάσισε και προκήρυξε χθες νέα γενική πανελλαδική απεργία, μαζί με την Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) στις 8 Ιουλίου για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Παράλληλα, οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες ζητούν συνάντηση με τον Σύνδεσμο Εμπόρων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα για την υπογραφή εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος έκανε λόγο για «αντιασφαλιστικό ανοσιούργημα» και σημείωσε ότι «έχουμε νέα δεδομένα από τον υπουργό Εργασίας κατ’ εφαρμογήν της κυβερνητικής πολιτικής και των απαιτήσεων της τρόικας. Είναι μια πολιτική που οξύνει τα προβλήματα των εργαζομένων».

«Αν η ΓΣΕΕ πήγαινε να διαπραγματευτεί αυτά τα ζητήματα και με τη μεθοδολογία που ακολουθούσε ο υπουργός ήταν σαν να ήθελε να γίνει ιδανικός αυτόχειρας. Δεν θα γίνουμε ιδανικοί αυτόχειρες, δεν θα πάμε σαν “πρόβατα επί σφαγή” σε διάλογο με προειλημμένες αποφάσεις» προειδοποίησε ο κ. Παναγόπουλος.

Κρυφές μειώσεις στις συντάξεις του ΙΚΑ

«Κρυφές» μειώσεις έως και 50% στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ) λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού τους φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, δείχνουν τα αναλυτικά στοιχεία που δόθηκαν από τους εκπροσώπους των εργαζομένων του ΙΚΑ. Όπως δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ Αττικής Νίκος Χατζόπουλος, «το νομοσχέδιο χτυπάει τη μεσαία τάξη που έπειτα από κόπους μιας ζωής έφθανε τα τελευταία χρόνια του εργασιακού βίου να έχει ένα αξιοπρεπές εισόδημα και μπορούσε να ελπίζει και σε μία αξιοπρεπή σύνταξη. Τώρα ξαναγυρίζει αυτούς τους ανθρώπους σε συντάξεις πείνας και βασικής επιβίωσης». Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι το ποσοστό αναπλήρωσης μαζί με τη βασική σύνταξη φθάνει στο 64%.