Στάση «Πόντιου Πιλάτου» δείχνει να υιοθετεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην γνωμοδότησή της σχετικά με το μονοπώλιο που υφίσταται στη διανομή του Τύπου στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ένα και μοναδικό πρακτορείο διανομής, το «Αργος», στο οποίο μεγαλομέτοχος είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Ads

Όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η «Εφημερίδα των Συντακτών», παρά το γεγονός ότι  από πρώτη ματιά η εν λόγω γνωμοδότηση δεν περιέχει κομβικές διαφορές από την αρχική μελέτη-τοποθέτηση των εισηγητών της Επιτροπής κατά την περίοδο που πρόεδρός της ήταν η Βασιλική Θάνου. Και τότε είχε προταθεί το γαλλικό μοντέλο στήριξης και διανομής του Τύπου, ενώ η Επιτροπή επί Θάνου είχε προχωρήσει και σε ασφαλιστικά μέτρα που αφορούσαν την αιφνίδια αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής του πρακτορείου, η οποία αν εφαρμοζόταν θα οδηγούσε σε οικονομική ασφυξία ορισμένες επιλεγμένες εφημερίδες.

Πίσω όμως από τη φαινομενικά ουδέτερη αρχική εικόνα, η χθεσινή γνωμοδότηση δεν προσφέρει καμιά πραγματική βοήθεια στον χειμαζόμενο Τύπο. Για την ακρίβεια, στο ουσιαστικό ζήτημα της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας «Αργος» η Επιτροπή Ανταγωνισμού αρκείται να παραθέτει τα ονόματα των μετόχων (εταιρειών ή φυσικών προσώπων) χωρίς να κάνει τον κόπο να εξετάσει τη σχέση που έχουν αυτά μεταξύ τους.

Στη συνέχεια προβάλλει τη μονοπωλιακή θέση της εταιρείας διανομής ως «φυσικό μονοπώλιο», δηλαδή αναγκαίο κακό, το οποίο μάλιστα υποτίθεται ότι εξασφαλίζει και τα συμφέροντα των διανεμόμενων εντύπων, εφόσον βοηθά στην εξοικονόμηση πόρων με αυτή την οικονομία κλίμακας.

Ads

Παράλληλα, η Επιτροπή στη γνωμοδότησή της επιμένει ότι αντίστοιχα μονοπώλια παρουσιάζονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Εκείνο όμως που φαίνεται να  «ξεχνά» είναι πως κατά κανόνα σε αυτές τις χώρες δεν μετέχουν στη μετοχική σύνθεση των πρακτορείων διανομής εταιρείες έκδοσης εντύπων.

Με απλά λόγια, τα μέλη της Επιτροπής δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα με το μονοπώλιο στη διανομή δεν μπορεί να εξεταστεί παρά μόνο αν συνυπολογιστεί η δεσπόζουσα θέση που κατέχει στο πρακτορείο ένας επιχειρηματικός όμιλος με ανταγωνιστικά συμφέροντα προς τα λοιπά έντυπα.