Δυο διαφορετικές γραμμές φαίνεται πως εφαρμόζει η κυβέρνηση σχετικά με την ερμηνεία και την επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας. Αλλη προς το εσωτερικό της χώρας και άλλη προς το εξωτερικό, με τη δεύτερη εκ των πραγμάτων να είναι και η πιο λογική.

Ads

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ελλάδα χρειαστεί να καταφύγει ξανά σε lockdown λόγω αύξησης των κρουσμάτων κλήθηκε να απαντήσει ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Άμανπουρ.

«Έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και την περιμέναμε επειδή ανοίξαμε την οικονομία και τον τουρισμό», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως «δεν θα μπούμε σε καραντίνα».

«Είναι φυσιολογικό να δούμε αύξηση. Λαμβάνουμε επιπλέον μέτρα, όπως τη χρήση μάσκας, προστατεύουμε τους ηλικιωμένους. Όσοι έρθουν θα βιώσουν ένα κάπως διαφορετικό καλοκαίρι, σε ορισμένα μέρη τα μπαρ και νάιτκλαμπ κλείνουν στις 12», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ παράλληλα δήλωσε πως «αν μείνουν τα νούμερα ως έχουν, δεν ανησυχώ για την πίεση στο σύστημα υγείας, αλλά φυσικά η πρόκληση είναι να κρατήσουμε ανοιχτή την οικονομία».

Ads

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων, δήλωσε πως η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα οφείλεται στην εγχώρια κινητικότητα και στην μη τήρηση των μέτρων προστασίας από μερίδα πολιτών.

Επίσης, ώρες μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη στο CNN, o κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Πέμπτης, τόνισε ότι για τη μεγαλύτερη διασπορά και την έξαρση των κρουσμάτων φταίει η εσωτερική χαλάρωση και όχι ο τουρισμός. «Μόνο το 0,21% των επισκεπτών βγήκε θετικό, ενώ τόνισε ότι πλέον γίνονται 1.300 τεστ κατά μέσο όρο την ημέρα, από τα 800 που γίνονταν αρχικά», είπε χαρακτηριστικά.

Και βέβαια χαρακτηριστικό είναι και το τελευταίο μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη προς τους Έλληνες πολίτες, στο οποίο με σύνθημα το «μη γίνεις υπεύθυνος για το επόμενο κρούσμα», τους «χρεώνει» με επιπολαιότητα και τους καλεί να κάνουν τη διαφορά.