Άλλα μέτρα για τη ΝΔ ως αντιπολίτευση κι άλλα σταθμά για τη ΝΔ ως κυβέρνηση. Την υποκρισία της στάσης της ΝΔ, όσον αφορά τη Δικαιοσύνη και τη σχέση της με την πολιτική, αποδεικνύει η περίπτωση του Δημήτρη Κράνη.

Ads

Ήταν 14 Νοεμβρίου του 2018 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε από το βήμα της Βουλής ότι «όλοι οι δικαστές θα πρέπει να αποχωρούν αναγκαστικά στο 70 έτος τους και για μια 3ετια να αποκλείονται από κυβερνητικές ή πολιτικές θέσεις για να μην ξανά δούμε κύριε Τσίπρα ανώτατοι δικαστικοί μία μέρα μετά την συνταξιοδότηση τους να προσλαμβάνονται ως σύμβουλοι του πρωθυπουργού». Η τοποθέτησή του αφορούσε τότε την πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, που είχε οριστεί νομική σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα στο πρωθυπουργικό γραφείο και μάλιστα αμισθί.

Ήταν όμως 2 μέρες μόλις μετά τις εκλογές που ανέδειξαν κυβέρνηση την ΝΔ, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε πίσω τα όσα έλεγε, τοποθετώντας τον τον πρώην Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Δημήτρη Κράνη, στη θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, 8 μέρες μόλις μετά τη συνταξιοδότησή του.

Το Documento υπενθυμίζει επίσης δύο ακόμα περιπτώσεις μετακινήσεων από τα έδρανα απευθείας στα κομματικά γραφεία.

Ads
  • Ο Παναγιώτης Πικραμένος ως εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός την περίοδο 1991-1993 ήταν σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη  και μετά έγινε Πρόεδρος του ΣτΕ.
  • Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, είχε παραιτηθεί από εν ενεργεία Αρεοπαγίτης, προκειμένου να μπει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε χρέη υπουργού Δικαιοσύνης.