Με μια νέα σκανδαλώδη, όπως καταγγέλεται, μεθόδευση η κυβέρνηση επιχειρεί με τη «Λίστα Πέτσα 2» να πριμοδοτήσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς με απευθείας ανάθεση, 2 εκατ. ευρώ και πρόσχημα τη μετάδοση μηνυμάτων για τον κοροναϊό. 
 
Η νέα καμπάνια, που ως κοινωνικό μήνυμα θα μπορούσε να μεταδίδεται δωρεάν, χαρακτηρίζεται ως άλλη μια οικονομική ένεση με τους τους τηλεοπτικούς σταθμούς που στηρίζουν σθεναρά και μαζικά το κυβερνητικό αφήγημα από την πρώτη στιγμή. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, «η νέα καμπάνια αποσκοπεί στις ανάγκες του marketing και του επαγγελματισμού». 
 
Όπως σχολιάζεται, η επιλογή της κυβέρνησης να κινηθεί μόνο με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, δηλαδή το είδος των μέσων που χειραγωγεί απόλυτα, και να μην εμπλακεί με sites-ραδιόφωνα-εφημερίδες , την προφυλάσσει εν μέρει από ένα ακόμη φιάσκο όπως με την πρώτη Λίστα Πέτσα, όταν οι εξυπηρετήσεις και οι κραυγαλέες ανισότητες προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις. 
 
27 εκατομμύρια στα κανάλια + φοροαπαλλαγές + εκπτώσεις!
 
Όμως αυτή δεν είναι η πρώτη αλλά η πολλοστή οικονομική ενίσχυση των τηλεοπτικών σταθμών από την κυβέρνηση. Στην πρώτη “Λίστα Πέτσα”, μόνο οι πανελλαδικές τηλεοπτικές συχνότητες (χωρίς τα δορυφορικά ΜΜΕ τους) έλαβαν συνολικά 4 εκατ. ευρώ ως διαφημιστική δαπάνη με την πολυσυζητημένη ανάθεση.
 
Ήδη από το Μάρτιο η κυβέρνηση φρόντισε με άλλη ρύθμιση να «χαρίσει» το ετήσιο τέλος συχνότητας των 3,5 ευρώ σε κάθε ένα από τα έξι αδειοδοτημένα κανάλια (ANT-1, ALPHA, STAR, OPEN, ΣΚΑΪ και MEGA), δηλαδή συνολικά 21 εκατ. ευρώ που στερήθηκαν τα δημόσια ταμεία, με πρόσχημα – και πάλι- την πανδημία. 
 
Εξάλλου μέσα στο ίδιο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και προβλέπει τη νέα καμπάνια, η κυβέρνηση νομοθέτησε επίσης τη χορήγηση αυξημένων φοροαπαλλαγών για συγκεκριμένες διαφημίσεις, που θα ευνοήσει ιδιαίτερα τους τηλεοπτικούς σταθμούς που έχουν το μεγαλύτερο μέρος της διαφημιστικής δαπάνης. Ενώ η σχετική δαπάνη εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιριών η συγκεκριμένη δαπάνη προσαυξημένη κατά 100% για το 2020 και κατά 60% κατά το 2021.
 
Οι  τρομακτικές διευκολύνσεις της κυβέρνησης δεν σταματούν εκεί καθώς ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για το ενοίκιο προς τη Digea, αφού με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών μπορούν να καταβάλλουν 50% λιγότερα χρήματα για την εκπομπή σήματος στην DIGEA από την αρχή του χρόνου. Ποσό που θα στερηθεί το δημόσιο καθώς η DIGEA (δηλαδή η κοινοπραξία των τηλεοπτικών σταθμών) θα διατηρήσει το ποσοστό κέρδους της. 
 
Μόνο με τα χρήματα που έχει χαρίσει φέτος στους καναλάρχες η κυβέρνηση (27 εκατ. ευρώ + φοροαπαλλαγές) θα μπορούσε να έχει εξοικονομήσει πολύτιμους πόρους για την ενίσχυση του ΕΣΥ και τη στελέχωση των ΜΕΘ, ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές στο φονικό δεύτερο κύμα της πανδημίας. 
 
Τσίπρας: Κυβέρνηση τοκογλύφος, εισπράττει ψέμα και προπαγάνδα
 
Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, η κυβέρνηση εμφανίζεται σαν «τοκογλύφος» και στόχο «για να τους δώσετε λεφτά για να τα πάρετε πίσω σε ψέμα, προπαγάνδα και συκοφάντηση όσων κάνουν κριτική» ενώ επεσήμανε για την κυβέρνηση πως  «τώρα που βλέπετε την οργή των πολιτών να φουντώνει για την ανικανότητα σας να διαχειριστείτε μείζονες κρίσεις, σπεύδετε να δώσετε λεφτά στα κανάλια για να αποκρύψουν ή να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα».  

Ads

Από την πλευρά του ο Στέλιος Πέτσας ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση θα σώσει ζωές, μοιράζοντας χρήμα στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών.    

Ads

ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ κατέθεσαν τροπολογίες στη Βουλή, με τις οποίες ζητούν τη διανομή κρατικής διαφήμισης με κριτήρια ενώ το ΜέΡΑ 25 καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση δίνει λευκή επιταγή στους καναλάρχες αλλά μηδενική σε Υγεία, Παιδεία, ΜΜΜ. Το σχετικό άρθρο καταψηφίστηκε στη Βουλή από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.   

Αντιδράσεις υπάρχουν και από ΜΜΕ που είτε ανακοινώνουν τη δωρεάν παροχή διαφημιστικού χρόνου είτε προσφεύγουν δικαστικά όπως ο όμιλος ΕΣΤΙΑ-Δημοκρατία που καταγγέλλει τις αδιαφανείς διαδικασίες της Λίστας Πέτσα.