Η ξαφνική επαναθεσμοθέτηση του υπουργείου Μετανάστευσης, μετά την «αναγνώριση» του λάθους της κατάργησής του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε έκτος των άλλων, μια ακόμη παρενέργεια, καθώς οδήγησε στην περιθωριοποίηση του Αλκιβιάδη Στεφανή.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην αρχηγός του ΓΕΣ είχε οριστεί -με απόφαση πάλι του πρωθυπουργού- πριν από λίγους μήνες Εθνικός συντονιστής για το προσφυγικό.

Όπως αναφέρει όμως το armyvoice, μετά την ορκωμοσία της νέας ηγεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης, σε πηγαδάκι που δημιουργήθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η όποια αρμοδιότητα εντός συνόρων ανήκει στον Νότη Μηταράκη ενώ η εκτός συνόρων στον Γιώργο Κουμουτσάκο.

Κάτι που σημαίνει πως η «θητεία» του Αλκιβιάδη Στεφανή έληξε ευδοκίμως αλλα και σιωπηλά.

Ads

Τι συνέβη όμως σε λίγους μήνες που οδήγησε την κυβέρνηση να αλλάξει εντελώς την άποψή της για τον Αλκιβιάδη Στεφανή, τον οποίο λίγο ως πολύ παρουσίαζε σαν τον Μεσσία που θα έλυνε ως διά μαγείας το προσφυγικό;

Το χρονικό της περιθωριοποίησης

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας των Συντακτών, ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ κατάφερε αρχικά να πείσει το Μέγαρο Μαξίμου πως ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δύσκολη δουλειά διαχείρισης του προσφυγικού.

Κατά συνέπεια, όλο τον προηγούμενο μήνα το μόνο που κατάφερε ήταν να γυρίσει την Ελλάδα, επισκεπτόμενος την Κρήτη, νησιά του Αιγαίου, τον Εβρο, να βγάλει φωτογραφίες, να λάβει δώρα, να κοιμηθεί σε στρατιωτικό φυλάκιο και παράλληλα, στο περιθώριο όλων αυτών, να πραγματοποιήσει και κάποιες συναντήσεις για το θέμα το οποίο είχε αναλάβει.

Δηλαδή, ο Αλκιβιάδης Στεφανής έκανε αυτό για το οποίο έχουν ακουστεί πολλά στους διαδρόμους του Πενταγώνου: πως αρέσκεται στην επικοινωνία, την προσωπική του προβολή και τις δημόσιες σχέσεις, σε σημείο μάλιστα να συναγωνίζεται τον άνθρωπο που τον στήριξε όσο λίγοι τα προηγούμενα χρόνια, τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Με απλά λόγια, αντί να ασχοληθεί επί της ουσίας με τη διαχείριση του μεταναστευτικού, φαίνεται ότι είχε πετάξει το μπαλάκι στο υπερεπιτελείο που είχε συγκροτήσει, το οποίο σύμφωνα με το ρεπορτάζ αποκαλούσαν κοροϊδευτικά στο Μαξίμου «Σώμα Στεφανή».

Ακουγόταν επίσης πως ο υφυπουργός προτίμησε να απογυμνώσει ακόμα και σοβαρούς επιχειρησιακούς σχηματισμούς μεταθέτοντας αξιωματικούς στο «επιτελείο του» άκριτα και χωρίς έγκριση από κανέναν.

Πέρα όμως από το θεαθήναι, ο Αλκιβιάδης Στεφανής το μόνο που έχει καταφέρει στο μεταναστευτικό είναι το σοβαρό ολίσθημα με το hotspot στη γειτονική προς την αγαπημένη του Κίναρο, νησίδα Λέβιθα, κάτι που η κυβέρνηση επιχείρησε να «μαζέψει» άρον άρον.

Στις 9 Νοεμβρίου μετέβη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λέσβο, όχι για να δει από κοντά το δράμα των μεταναστών, αλλά για να πρωταγωνιστήσει σε παρελάσεις για την απελευθέρωση του νησιού από τον Κουντουριώτη.

Τρεις ημέρες μετά ταξίδευσε στο άλλο νησί που υφίσταται σοβαρή επιβάρυνση από τις μεταναστευτικές ροές, τη Σάμο.

Την Πρωτοχρονιά την πέρασε στον Έβρο, αντιγράφοντας την περσινή τουρνέ Καμμένου στα ίδια μέρη (όταν ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. έκανε αποχαιρετιστήριες και δακρύβρεχτες βόλτες στα φυλάκια). Φυσικά δεν γίνεται λόγος για το σόου στην Κίναρο, σκέτη αντιγραφή της παρόμοιας «επιχείρησης Καμμένου» τον Σεπτέμβριο του 2017, μία ημέρα μετά την τηλεοπτική εμφάνιση της Ειρήνης Κατσοτούρχη (της κυράς της Κινάρου) σε πρωινή εκπομπή όπου κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι της έκοψε τη χρηματική βοήθεια που λάμβανε με απόφαση Καμμένου!

Στο όνειρο του Αλκιβιάδη Στεφανή προστέθηκε επίσης η πληροφορία για την «εξαφάνιση» της κυρα-Ρηνιώς μέσα στις γιορτές και η προσπάθεια εντοπισμού της από μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων. Πληροφορίες από το υπουργείο λένε πως έκανε άνω-κάτω το Πεντάγωνο, τάχα για να κάνει «αποτύπωση» της κατάστασης, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η υπογραφή του EastMed.

Πάνω απ’ όλα όμως, το ύφος και η στάση του πρώην αρχηγού ΓΕΣ από τότε που ανέλαβε Εθνικός Συντονιστής ήταν εκείνα που ενόχλησαν αρκετά κυβερνητικά στελέχη, σε σημείο να εκφράσουν παράπονα στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ενόχληση είχαν εκφράσει επίσης και τρία υπουργεία: Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλκιβιάδης Στεφανής είχε βάλει τις φωνές στον νέο αρχηγό του Λιμενικού, ενώ πηγές αποδίδουν σε διαρροή εκ μέρους συνεργατών του -με συγκεκριμένο αποδέκτη ΜΜΕ- το σχέδιο πτήσης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας στη Λιβύη πριν από λίγο καιρό. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ερχόταν αντιμέτωπη με περιστατικά ακραίας βίας για το προσφυγικό, σαν εκείνο που συνέβη στη Χίο πριν από λίγες μέρες. Κάπως έτσι φτάσαμε στην αποδόμηση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την Τρίτη ο Αλκιβιάδης Στεφανής είχε μάθει για την υποβάθμισή του, παρά τις επιλεκτικές διαρροές σε συγκεκριμένα ηλεκτρονικά μέσα που τον ήθελαν ως τον νέο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής.