Είναι δεδομένο πως η έξαρση του ιού της γρίπης προκαλεί εντεινόμενη ανησυχία σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, τη στιγμή μάλιστα που πολλαπλασιάζονται τα θανατηφόρα κρούσματα, κάποια από τα οποία μάλιστα δεν προέρχονται από τις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες.

Ads

Όλα τα παραπάνω, είναι μέρει απότοκο και του γεγονότος ότι αν και υψηλότερο σε σχέση με άλλες χρονιές, το ποσοστό εκείνων που έσπευσαν να εμβολιαστούν προληπτικά παραμένει σχετικά μικρό. Όπως προκύπτει άλλωστε από τα επίσημα στοιχεία οι 8 στους 10  από εκείνους τους ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευτούνε σε κάποια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εξαιτίας της γρίπης δεν είχαν εμβολιαστεί.

Τα θύματα της γρίπης σε Ελλάδα κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, στη χώρα μας 39 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της φετινής επιδημιολογικής παρατήρησης. Από τους 39 νεκρούς, τα 21 θανατηφόρα κρούσματα παρατηρήθηκαν σε διάστημα μίας εβδομάδας. Μέχρι τις 03 Φεβρουαρίου 2019 καταγράφηκαν 173 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 165 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.  Συνολικά, το 85% των ασθενών με γρίπη που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ – ανάμεσά τους και 9 παιδιά – δεν είχαν εμβολιαστεί.

Ads

Την ίδια στιγμή, σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται αρκετές ακόμη χώρες της Ευρώπης: Στη Γαλλία, σύμφωνα με το The Local, ο εθνικός οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η επιδημία δεν έχει ακόμα κορυφωθεί. Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει 1.100, ενώ 12.000 άνθρωποι πήγαν στα νοσοκομεία με συμπτώματα. Περίπου 1.800 εξ αυτών χρειάστηκε να νοσηλευτούν, κυρίως ηλικιωμένοι άνω των 75 χρόνων και παιδιά κάτω των 5 ετών.

Σε έξαρση βρίσκεται ο ιός της γρίπης και σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Σερβία, όπου συνολικά και στις δύο χώρες έχουν χάσει τη ζωή τους 43 άτομα. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, συνολικά 34 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον ιό της γρίπης, ο οποίος, στην περιοχή της Μπάνια Λούκα εξελίχθηκε σε «επιθετικό». Επίσης στη Σερβία καταγράφηκαν άλλοι εννέα θάνατοι, εκ των οποίων οι τρεις στην πόλη Νις. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, συνολικά 68.000 άτομα έσπευσαν στα νοσοκομεία με συμπτώματα γρίπης.

Στη Ρουμανία, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τα θύματα έχουν ξεπεράσει τα 100, μεταξύ τους και ένα νήπιο, ηλικίας μόλις δύο ετών. Στους επτά ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην Κύπρο, με τα τελευταία θύματα της γρίπης να είναι ένας άνδρας 34 χρονών και μια γυναίκα 75 χρονών.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της της κατάστασης;

«Εγρήγορση, όχι πανικός»

«Φέτος τα πράγματα είναι κάπως πιο δύσκολα σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, καθώς έχουμε να κάνουμε με έναν παράγοντα λοιμογόνο, όπως ο Η1Ν1, ο οποίος μας είχε απασχολήσει πριν από περίπου 10 χρόνια» αναφέροντας μιλώντας στο  tvxs ο ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, και προσθέτει: «Το πρόβλημα είναι πως ο εν λόγω παράγοντας εκτός της υψηλής μεταδοτικότητας, έχει το επιπλέον στοιχείο ότι πλήττει και άτομα εκτός των ευαίσθητων ομάδων. Έτσι εξηγούνται και τα θύματα σχετικά πιο νεαρής ηλικίας».   

Αναφορικά με το ζήτημα των εμβολιασμών ο Γιάννης Κυριόπουλος είναι αρκετά επικριτικός:«Παρά το γεγονός πως σε ό,τι έχει να κάνει με τους εμβολιασμούς των ενηλίκων έχουμε κάνει αρκετά σημαντικά βήματα ως χώρα, σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς των ενηλίκων διαχρονικά δεν είμαστε σοβαροί. Είναι σαφές πως αντιμετωπίζεται με τρόπο πρόχειρο», επισημαίνει εστιάζοντας παράλληλα σε έναν επιπλέον παράγοντα επί του συγκεκριμένου θέματος: «Δεν είμαστε συστηματικοί ούτε σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς εκείνων των επαγγελματικών ομάδων, οι οποίες είναι εκ των πραγμάτων είναι εκτεθειμένες στον συγκεκριμένο ιό, όπως οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Αν ρίξουμε λοιπόν μια προσεκτική ματιά, θα διαπιστώσουμε ότι πολύ μικρά ποσοστά των εμβολιασμών μεταξύ των συγκεκριμένων ομάδων. Όπως αντιστοίχως πολύ μεγαλύτερα θα έπρεπε να είναι τα ποσοστά εμβολιασμών μεταξύ όσων δουλεύουν σε μαζικούς χώρους, όπως εστιατόρια, καφετέριες κα».

Πιο καθησυχαστικός εμφανίζεται ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος σημειώνει μιλώντας στο Tvxs.gr: «Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η γρίπη κάνει ένα pick, το οποίο δυστυχώς κάθε φορά συνοδεύεται δυστυχώς από θανατηφόρα περιστατικά, κυρίως ατόμων προερχόμενων από ευαίσθητες ομάδες. Ίσως τη φετινή χρονιά να είναι αυτά περισσότερα, αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να επικρατήσει πανικός. Ακόμη και οι θάνατοι νεαρότερων ατόμων είχαν να κάνουν με περιπτώσεις ανοσοκαταστολής ή άλλων ειδών επιβάρυνσης. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορη, αν κι εκτιμώ πως θα οδηγούμαστε προς ύφεση του φαινομένου».

Απαντώντας σχετικά με το κατά πόσο ο ίδιος θα έκρινε χρήσιμο κάποιος να εμβολιαστεί αυτή την εποχή ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου επισημαίνει: «Η πλέον κατάλληλη περίοδος για εμβολιασμό είναι από τον Οκτώβρη μέχρι τον Δεκέμβρη, ενώ θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι χρειάζονται περίπου 15 μέρες για να ενεργήσει το εμβόλιο. Όμως θεωρώ πως ακόμη κι αν έστω και τώρα αποφασίσει να κάποιος να το κάνει, δε θα πάει χαμένο»

Τέλος, ο καθηγητής επιδημιολογίας κάνει λόγο για μεγάλη παραπληροφόρηση αναφορικά με το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Κατατάσσω τους εν λόγω ισχυρισμούς στη σφαίρα όσων λένε ότι η γη είναι επίπεδη. Δυστυχώς, μια τέτοιου είδους παραφιλολογία σε ό,τ ι έχει να κάνει με τις υποτιθέμενες παρενέργειες των εμβολίων εκπορεύεται κατά κύριο λόγο από το διαδίκτυο. Το ακόμη μεγαλύτερο δυστύχημα είναι ότι πρόκειται για κάτι που δεν είναι δυνατό να ελεγχθεί πλέον. Αυτός ακριβώς είναι κι ο λόγος που ο κόσμος θα πρέπει να ενημερώνεται από επίσημες πηγές. Πολλώ δε μάλλον δείχνει τη σημασία που έχει η συχνή, εμπεριστατωμένη κι επίσημη ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν ζητήματα δημόσιας υγείας».  

«Αν είναι να εμβολιαστούν κάποιοι, πρέπει να γίνει τις αμέσως επόμενες λίγες μέρες»

«Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, καθώς ο ιός βρίσκεται σε εξέλιξη. Γνωρίζουμε επιπλέον ότι ο Η1Ν1 μπορεί να προκαλέσει πανδημία, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία που να μας οδηγούν σε τέτοιο συμπέρασμα» αναφέρει από τη δική του μεριά ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό επισημαίνει πως έχουν παραγγελθεί 50 χιλιάδες επιπλέον εμβόλια, προκειμένου να μην παρατηρηθεί έλλειψη. Παράλληλα όμως σημειώνει ότι  αυτή τη στιγμή «συστήνεται μετ’ επιτάσεως ο εμβολιασμός για τις ευάλωτες ομάδες και μόνο για τις επόμενες λίγες μέρες. Μετά δε θα έχει νόημα».  Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας τονίζει πως -παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα- «φέτος υπήρξε ο μεγαλύτερος αριθμός εμβολιασμών στην ιστορία», αναφέροντας μάλιστα πως αυτός έχει ξεπεράσει τα δυο εκατομμύρια.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό γιατρών και νοσηλευτών ο Γιάννης Μπασκόζος σημειώνει ότι αποτελεί «κοινωνική τους υποχρέωση», ενώ προσθέτει πως το υπουργείο υγείας είχε κάνει το προηγούμενο διάστημα σχετική καμπάνια σε νοσοκομεία και άλλους χώρους. «Μέχρι και δωρεάν εμβόλια στείλαμε» αναφέρει με νόημα κι επισημαίνει πως παρά το γεγονός ότι η κατάσταση βελτιώθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετοί που εμφορούνται από «έλλειψη κοινωνικής ευθύνης».

Αφήνει δε αιχμές κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τις κατηγορίες «περί ελλιπούς προετοιμασίας», μιλώντας για «εντελώς ανεύθυνη δημαγωγία, κάποιων που παίζουν παιχνίδια με τη δημόσια υγεία».