Αίσθηση έχει προκαλέσει η προχθεσινή έφοδος σε καταυλισμό τσιγγάνων στη Ν. Αλικαρνασσό του Ηρακλείου, με απόφαση του Εισαγγελέα, κ. Μαρκάκη. Τα συνεργεία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηρακλείου εισήλθαν στον καταυλισμό με τη συνοδεία των ΜΑΤ και διέκοψαν την παροχή νερού των Ρομά, με την πρόφαση ότι χρωστάνε 650 χιλιάδες ευρώ, κάτι που φυσικά προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των κατοίκων.

Ads

Το tvxs.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του καταυλισμού, κ. Θανάση Κατσαρή, ο οποίος τοποθετήθηκε για το περιστατικό: «Όταν αφήνουν 700 ανθρώπους χωρίς νερό στον 21ο αιώνα, πως να μην υπάρξει αντίδραση; Να τους υποδεχόμασταν και με ροδοπέταλα;

Δεν μπορεί ο εισαγγελέας να μπαίνει μέσα με το έτσι θέλω, μαζί με τρεις διμοιρίες των ΜΑΤ μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών. Μπήκαν τελείως αυθαίρετα, χωρίς καμία ενημέρωση και ήρθαν πρωί-πρωί, κατά τις 7, την ώρα που κοιμόντουσαν άνθρωποι, με μπουλντόζες και εκρηκτικά για να ξηλώσουν το σύστημα ύδρευσης. Είναι πραγματικά απαράδεκτο.

Έγινε χαμός. Δεν είχαμε νερό ούτε να πιούμε, ούτε να πλυθούμε. Τα παιδάκια δεν μπορούσαν να κάνουν μπάνιο για να πάνε στο σχολείο. Αν παραμείνουμε χωρίς νερό, τίθεται θέμα δημόσιας υγείας. Δεν μπορούν να λένε ότι προσπαθούν να μας εντάξουν. Πώς θα μας εντάξουν, με χούντα; Θέλουνε τους Έλληνες Ρομ να είναι στην αφάνεια, να ζούνε στο μεσαίωνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Ads

Ο εκπρόσωπος των Ρομά εξήγησε το παρασκήνιο της συγκεκριμένης υπόθεσης, η οποία φαίνεται ότι κρατά εδώ και αρκετά χρόνια: «Είχαν βάλει τότε (1997), οι κύριοι της ΕΥΔΑΠ, δέκα υδρομετρητές σε δέκα ανθρώπους, οι οποίοι έπρεπε να είναι υπεύθυνοι για όλο τον καταυλισμό, κάτι αδύνατο και αδιανόητο, μιας και κατά διαστήματα διαφορετικές ομάδες τσιγγάνων έρχονται, ξοδεύουν και φεύγουν.

Γιατί όμως όλα αυτά τα χρόνια, όταν τα ποσά δεν είχαν φτάσει σε αυτό το υπέρογκο ποσό των 650.000 που ζητάνε τώρα, δεν έκοβαν το νερό; Επειδή έρχονται τώρα με πρόσχημα το χρέος των τσιγγάνων προς την ΔΕΥΑΗ, κάτι που είναι εντελώς τρελό. Υπάρχει νόμος περί καταυλισμών που λέει ότι σε έναν αναγνωρισμένο καταυλισμό Ρομά, οφείλει η πολιτεία, η περιφέρεια ή ο δήμος να παρέχει τις απαραίτητες υποδομές, δηλαδή ύδρευση, αποχέτευση, δημόσια αποχωρητήρια κλπ. Και όλο αυτό χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια που παίρνει η χώρα για την ένταξή μας στον κοινωνικό ιστό της χώρας», εξήγησε ο κ. Κατσαρής.

Σύμφωνα με τους Ρομά της Αλικαρνασσού, η χθεσινή έφοδος εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια περιθωριοποίησης τους, η οποία είναι πολιτικού αλλά και ρατσιστικού χαρακτήρα. Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρός της μειονότητας, «ο νόμος αυτός είναι του αείμνηστου Γ. Γεννηματά και ισχύει από το 1983. Και τι κάνουν τώρα; Για να μας εξαναγκάσουν να εγκαταλείψουμε τον χώρο μετά από 30 χρόνια, κόβουν το νερό, γιατί δεν μπορούν να μας βγάλουν νόμιμα. Εχθές εκλιπαρούσαμε για λίγο νερό την αστυνομική διεύθυνση Ηρακλείου και προς τιμήν της μας έδωσε.

Και στο παρελθόν έχουν γίνει τέτοιες απόπειρες από την πλευρά του εισαγγελέα, πάντα με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων, και μπαίνουν στον καταυλισμό λες και έχουν να αντιμετωπίσουν τρομοκράτες.

Όσες προσπάθειες έχουν γίνει για να καλυτερεύσουν οι συνθήκες διαβίωσής μας, έχουν αποτραπεί από διάφορους τοπικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο να διαιωνίζεται αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση στον καταυλισμό, να υπάρχουν συνθήκες απαράδεκτες για τη σημερινή εποχή.

Η Ελλάδα καταπατά τα δικαιώματά του ανθρώπου, του Έλληνα. Δεν μπορεί να αισθανόμαστε ξένοι μέσα στην ίδια μας τη χώρα. Να είμαστε εντάξει σε όλες τις υποχρεώσεις μας, αλλά στην ισονομία να θεωρούμαστε πολίτες τρίτης κατηγορίας».