«Το αλφαβητάρι του κρατουμένου» είναι ένας οδηγός για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κρατουμένων, που θα διανέμεται σ’ όλους τους νεοεισερχόμενους κρατούμενους,. Τον οδηγό που εξέδωσε η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης

Ads

Σκοπός του οδηγού αυτού είναι η ενημέρωση με τρόπο κατανοητό του κάθε κρατούμενου για τους κανόνες ασφαλούς συμβίωσης μέσα στη φυλακή.

Οι πληροφορίες που περιέχονται αφορούν το δικαίωμα άδειας, την εκπαίδευση, τα αντικείμενα που επιτρέπονται ή απαγορεύονται στη φυλακή, την υπό όρους απόλυση, το «βραχιολάκι», την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής, την απεξάρτηση, τα μεροκάματα, τα επισκεπτήρια, τα πειθαρχικά παραπτώματα και τις ποινές τους, το ωρολόγιο πρόγραμμα της φυλακής, αλλά και τις βασικές υποχρεώσεις του κρατουμένου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο οδηγός έχει τη μορφή αλφαβηταρίου για να είναι εύκολος στη χρήση του.

Ads

Έχει γραφεί σε απλή γλώσσα, ενώ θα ακολουθήσει η μετάφραση του σε γλώσσες που κατανοούν οι αλλοδαποί κρατούμενοι των φυλακών.

image

Με τον οδηγό η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις διεθνείς υποχρεώσεις της 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με «Το αλφαβητάρι του κρατουμένου» η χώρα μας ανταποκρίνεται στη διεθνή υποχρέωση που προκύπτει από τους «ελάχιστους βασικούς κανόνες για τη μεταχείριση των κρατουμένων» των Ηνωμένων Εθνών (Κανόνες του Μαντέλα) του 2015 και τους «Ευρωπαϊκούς Σωφρονιστικούς Κανόνες» του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2006, αλλά προβλέπεται και από το δικό μας Σωφρονιστικό Κώδικα.

Για την έκδοση αυτή εργάστηκαν στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ την εικαστική επιμέλεια και την έκδοση σε 6.000 αντίτυπα ανέλαβε το Εθνικό Τυπογραφείο, και όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με τον τρόπο αυτό «αφενός δεν απαιτήθηκαν πρόσθετες δαπάνες, αφετέρου αξιοποιήθηκαν ικανά στελέχη της σωφρονιστικής διοίκησης με γνώση και εμπειρία».

Το έντυπο εμπλουτίζεται με σχέδια και πίνακες που παραχώρησαν κρατούμενοι που φοίτησαν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας «Γεώργιος Ζουγανέλης» και το ΙΕΚ Κορυδαλλού.

image

Τα θέματα του οδηγού

Άδειες
Αλληλογραφία
Αναφορά στις αρχές και διατύπωση παραπόνων
Αντικείμενα απαγορευμένα
Αντικείμενα επιτρεπόμενα
Απεργία πείνας (δικαίωμα στην υγεία)
Απόλυση υπό όρο
Απόλυση υπό όρο για ανάπηρους κρατουμένους
Αποφυλάκιση (προετοιμασία)
Ασφάλεια και σωματική ακεραιότητα
Βοήθεια νομική
«Βραχιολάκι» (πρόωρη απόλυση με ηλεκτρονική επιτήρηση)
Διατροφή και ενδυμασία
Δυνατότητες μόλις μπεις στο κατάστημα κράτησης
Εισαγγελική εποπτεία
Εκλογικό δικαίωμα
Εκπαίδευση
Έκτιση ποινής
Έκτιση ποινής κατ’ οίκον (στην κατοικία σου)
Ενημέρωση, ψυχαγωγία, άθληση
Επισκέψεις
Εργασία
Ευεργετικός υπολογισμός
Θεραπεία, απεξάρτηση (από ναρκωτικά)
Θρησκευτική ελευθερία

image

Οι «κανόνες του παιγνιδιού»

«Η φυλακή είναι ένας χώρος κοινής συμβίωσης. Αναγκαστικά, λοιπόν, ρυθμίζεται από κανόνες, ώστε η διαμονή για τον κρατούμενο και η εργασία για τον υπάλληλο να είναι ασφαλής και χωρίς προβλήματα. Οι «κανόνες του παιγνιδιού» στη φυλακή είναι ένα πλέγμα
δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Μια περίληψη αυτών των κανόνων υπάρχει σ’ αυτό το βιβλιαράκι. Περισσότερα θα βρεις στον Σωφρονιστικό Κώδικα και τον Εσωτερικό Κανονισμό» γράφει στον πρόλογο ο Ευτύχης Φυτράκης, γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής.

«Ο χρόνος της φυλακής είναι δύσκολος: Χωρίς ελευθερία, μακριά από συγγενείς και φίλους, δίχως αγαπημένες ασχολίες. Όχι, όμως, χωρίς δικαιώματα. Η γνώση και η άσκησή τους ενδυναμώνουν και προστατεύουν την προσωπικότητά σου, αλλά υποχρεώνουν και τη διοίκηση να κινείται βάσει κανόνων. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν και υποχρεώσεις, η τήρηση των οποίων, όχι μόνο θα σε βγάλει πιο εύκολα από τη φυλακή, αλλά θα κάνει και τον χρόνο παραμονής σου σ’ αυτήν πιο εύκολο.
Ο σεβασμός των δικαιωμάτων και η τήρηση των υποχρεώσεων αποκλείει την αυθαιρεσία. Το τελικό, βέβαια, μέτρο για τους κανόνες είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η προστασία της ζωής. Σε κάθε, όμως, περίπτωση, η δικαιοσύνη».