Μαζικότατες και ειρηνικές ήταν οι πορείες για τη συμπλήρωση 15 χρόνων από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια.

Ads

Συγκεντρώσεις εκτός την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκαν και άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης, τα Χανιά, ο Βόλος, το Αγρίνιο, η Καβάλα κα, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην κρατική βία και την αστυνομική καταστολή.

Στην πρωτεύουσα το πρωί πραγματοποιήθηκε μαθητικό-φοιτητικό συλλαλητήριο, ενώ το απόγευμα οργανώσεις και συλλογικότητες έδωσαν δυναμικό “παρών” στην πορεία μνήμης στην Αθήνα.

Η πορεία -όπως κάθε χρόνο- ολοκληρώθηκε στο σημείο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.
Με κεντρικά σύνθηματα «Οι δρόμοι γεμίζουν με χιλιάδες λουλούδια που ποτίζονται κάθε 6η του Δεκέμβρη. Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος πάντα παρών» και «δεν είπαμε ακόμα την τελευταία λέξη αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη » οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή.

Ads

 

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

 

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η πορεία, μέρος των διαδηλωτών κατευθύνθηκε στα Εξάρχεια όπου έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση μπροστά από το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στο σημείο σημειώθηκαν αργότερα μικρής έντασης επεισόδια. Άγνωστοι έβαλαν φωτιές σε κάδους και έστησαν οδοφράγματα σε δρόμους των Εξαρχείων.

Η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές μετά το πέρας της μαθητικής και φοιτητικής πορείας. Συγκεκριμένα, προχώρησε σε 52 προσαγωγές που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, την πλατεία Αττικής και κοντά στα προσφυγικά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Μαζική πορεία στη Θεσσαλονίκη

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε και η πορεία στη Θεσσαλονίκη με του συμμετοχή μελών ευρύτερου αντιεξουσιαστικου χώρου, αλλά και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Η πορεία ήταν μαζική και γεμάτη παλμο, ενώ κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά της κρατικής καταστολής.

 


Μετά το τέλος της πορείας, σημειώθηκαν μικρής έντασης επεισόδια, με ρίψεις μολότοφ, πέτρες και φωτιές σε κάδους.