Την αποφυλάκιση των τριών προσωρινά κρατούμενων αυτόκλητων «σερίφηδων» του Έβρου προτείνει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών η αντεισαγγελέας Αλεξανδρούπολης.

Ads

Οι αποκαλούμενοι «σερίφηδες» του Έβρου κατηγορούνται για μία σειρά από αδικήματα, καθώς τον Αύγουστο του 2023 φυλάκισαν 13 μετανάστες και πρόσφυγες από το Πακιστάν και τη Συρία σε ένα τρέιλερ – κλουβί και το περιέφεραν σε δασικές περιοχές της Αλεξανδρούπολης.

Μάλιστα, ανέβαζαν και σχετικά βίντεο στο Facebook αποκαλώντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες «εμπρηστές του δάσους».

Τι ζητά η αντεισαγγελέας

Η αντεισαγγελέας Αλεξανδρούπολης στην πρότασή της προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ζήτησε,  σύμφωνα με ρεπορτάζ του voria.gr, την παραπομπή τους σε δίκη για όσα υπέστησαν οι άνθρωποι που έπεσαν στα χέρια τους, καθώς πρόκειται για αδικήματα για τα οποία έχουν προφυλακιστεί και με τις επιβαρυντικές περιστάσεις των ρατσιστικών χαρακτηριστικών.

Ads

Ζήτησε ωστόσο να αντικατασταθεί η προσωρινή τους κράτηση με περιοριστικούς όρους.

Εξευτελιστικές και προσβλητικές πράξεις

Η εξέλιξη της εισαγγελικής πρότασης έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση του βουλεύματος από το δικαστικό συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης, με το οποίο οι 13 μετανάστες απαλλάχτηκαν από όλες τις κατηγορίες εκτός από αυτή της παράνομης εισόδου.

«Δεν περιορίστηκαν απλώς στην προσπάθεια να ακινητοποιήσουν τους 13 παράνομα εισερχόμενους μετανάστες, αλλά εξαναγκάζοντας αυτούς στον εγκλεισμό τους στο κλειστό τρέιλερ, ασκώντας βία κατά αυτών και απειλώντας τους για να το πετύχουν, αφαιρώντας τα ρούχα κάποιων εξ αυτών, χτυπώντας τους κατά τη διάρκεια της παράνομης κατακράτησής τους και, κυρίως, κρατώντας αυτούς κλειδωμένους για χρονικό διάστημα ωρών, χρόνο πολύ περισσότερο από τον απαιτούμενο για την κλήση και προσέλευση των αστυνομικών αρχών», σημειώνει η αντεισαγγελέας στην πρότασή της, ενώ κάνει λόγο και για «εξευτελιστικές και προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πράξεις».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αντεισαγγελέας Αλεξανδρούπολης στην πρότασή της να παραπεμφθούν σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης, σύμφωνα με το παραπάνω ρεπορτάζ, επιβεβαιώνει τις μέχρι τώρα κατηγορίες που οδήγησαν το δικαστικό συμβούλιο να κρίνει προσωρινά κρατούμενους τους κατηγορούμενους.