«Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στο ζόφο του πολέμου, στο αίμα και στην καταστροφή, και επαναφέρει την Ευρώπη, αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα, σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα.

Ads

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι απαιτείται «εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, απαιτείται το εθνικό να ταυτίζεται με την αλήθεια, με την αυτοσυγκράτηση, με την αποφυγή της παγίδας να μετατρέψουμε μια διεθνή κρίση σε κομματική και μικροκομματική ακρισία».

«Φοβάμαι ότι σε πολλά σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού το μυαλό του ήταν στους πολιτικούς αντιπάλους του και όχι στον Πούτιν και στον Ερντογάν», σχολίασε. Σημείωσε ωστόσο ότι παρά τις διαφορές «πρέπει να υπάρξουν κοινοί στόχοι για όλους στην αίθουσα: Αποκατάσταση της ειρήνης, προστασία των εθνικών μας συμφερόντων σε μια τόσο ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση και αλληλεγγύη σε όσους υποφέρουν από τη λαίλαπα του πολέμου σε κάθε πόλη και χωριό της Ουκρανίας».

Υπογράμμισε ότι όλοι οφείλουν να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, την «απαράδεκτη αναθεωρητική λογική» στην οποία βασίζεται, να εκφραστεί η αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον Ουκρανικό λαό, ενώ εξέφρασε και «τα θερμά συλληπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας που σκοτώθηκαν κατά τη ρωσική εισβολή».

Ads

«Οφείλουμε να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι ότι οι ενέργειες του Προέδρου Πούτιν αποβαίνουν και θα αποβούν εις βάρος όχι μόνο της ανθρωπότητας, αλλά και εις βάρος του Ρωσικού λαού και των συμφερόντων του», τόνισε. Σημείωσε ότι «η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ οφείλουν να στηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας και να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα προκειμένου να τερματιστεί άμεσα η επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν και να ανοίξει ένας αξιόπιστος δρόμος διπλωματίας και ειρήνης».

«Οι κυρώσεις πρέπει να είναι εργαλείο ειρήνης και όχι συνέχισης του πολέμου. Το πογκρόμ συλλήβδην σε Ρώσους πολίτες είναι λάθος η απαγόρευση συμμετοχής σε αθλητικές διοργανώσεις είναι λάθος. Όπως δεν απαγορεύθηκε ο Μπετόβεν στην κατοχή, έτσι δεν μπορεί να απαγορευθεί τώρα ο Τσαϊκόφσκι στην Ελλάδα. Δεν έχουμε απένταντι μας των ρωσικό λαό και τον ρωσικό πολιτισμό», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «η θέση ευθύνης που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα επιτάσσει να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό. Να αποστείλουμε όση περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια γίνεται, να στηρίξουμε τις προξενικές μας αρχές με όποιο τρόπο μπορούμε για να βοηθήσουν τα μέλη της ελληνικής κοινότητας. Να είμαστε κάθετοι στο πλαίσιο της ΕΕ ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν θα γίνει ποτέ ανεκτή ούτε μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα».

Αναφερόμενος στους πρόσφυγες, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «πρέπει να πρωτοστατήσουμε ώστε να δημιουργηθούν δομές επανεγκατάστασης στην ΕΕ. Θέση που υποστηρίζουμε με συνέπεια και όταν οι πρόσφυγες ερχόταν από τον πόλεμο της Συρίας και του Αφγανιστάν. Ντροπή να ακούγονται δηλώσεις ότι αυτοί που έρχονται από την Ουκρανία είναι αληθινοί πρόσφυγες και όχι αυτή από τη Συρία που είχαν πιο σκούρο χρώμα στο δέρμα τους. Ο κ. Μηταράκης το είπε, που θα έπρεπε να έχει επίγνωση της ιστορίας όταν μιλά».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τον προβληματισμό για την αποστολή όπλων από την Ελλάδα στην Ουκρανία, χωρίς -όπως είπε- «εισήγηση από το ΚΥΣΕΑ, χωρίς διαβούλευση ή ενημέρωση των κομμάτων και εκτός πλαισίου των οργανισμών που συμμετέχει η Ελλάδα, μονομερώς».

«Ποια η σκοπιμότητα να στείλει η Ελλάδα όπλα στην Ουκρανία, ποια η σκοπιμότητα η Ελλάδα να μετατρέπεται σε εμπλεκόμενη του πολέμου; Δεν επιτρέπονται επιπολαιότητες ακόμη και αν τα κίνητρα σας είναι τα πιο ευγενή κ. Μητσοτάκη. Δεν επιτρέπεται να αποφασίζετε από μόνος σας. Ενός ανδρός αρχή δεν υπάρχει στην Ελλάδα», επεσήμανε.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «αυτό το ιστορικό πισωγύρισμα είναι επικίνδυνο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για Ευρώπη».

«Ποιος ωφελείται από τον ψυχρό πόλεμο που θα ακολουθήσει ΕΕ -Ρωσίας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ευνοείται. Είναι λάθος να προσποιηθούμε τα λάθη της ΕΕ που οδήγησαν εδώ, η παθητικότητα σε μια σειρά από παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου στο παρελθόν. Πού ήταν το Διεθνές Δίκαιο επί 48 χρόνια στην πολύπαθη Κύπρο; Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, για τη διαρκή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως «οι παγκόσμιες εξελίξεις και οι ανακατατάξεις αποτελούν έναν επιπλέον λόγο για να επιδιώκουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία. Χωρίς αυταπάτες, αλλά η πόρτα του διαλόγου πρέπει να παραμείνει ανοιχτή».