Ο Ρώσος θεωρητικός, Αλεξάντερ Ντούγκιν, διέψευσε την Τετάρτη τα περί σχέσεων του ιδίου με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, δίνοντας τέλος στις διάφορες φήμες αναφορικά με δήθεν διασυνδέσεις του με εθνικιστικούς και ακροδεξιούς κύκλους.

Ads

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο, Μαρία Καρχιλάκη, ο Ντούγκιν μίλησε για την αναμνηστική φωτογραφία, η οποία είχε κυκλοφορήσει στο Διαδίκτου, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να βρίσκεται πλάι στον ίδιο και σε διδακτορικούς φοιτητές.

Η ακριβής δήλωση του Αλ. Ντούγκιν έχει ως εξής:

«Μου λέει ότι ο συνεργάτης του, μέλος, τότε, της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα, Georgiy Gavrish, (σ.σ. ανάμεσα σ’ εκείνον και τον κ. Κοτζιά στη φωτογραφία) είχε πράγματι μεσολαβήσει για να μιλήσει όχι μόνο στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς αλλά και στο Πάντειο, όπως και έγινε. Αυτή η φωτογραφία σηματοδοτεί τη μία και μοναδική συνάντησή μου με τον κ. Κοτζιά, μου τονίζει. Δεν έχω ιδέα αν έχει έρθει ποτέ στη Μόσχα -αλλά και γιατί να μην έχει έρθει; Δεν έχω ιδέα αν έχει επαφές και με άλλους ρώσους διανοούμενους -αλλά και γιατί να μην έχει; Συζήτησα, τότε, και με τον ίδιο και με συνεργάτες του όπως και με άλλους ακαδημαϊκούς των Αθηνών. Κοινός τόπος των συνομιλιών ήταν τα θέματα στα οποία συνηθίζω να τοποθετούμαι, δηλαδή η Ευρασιατική Ένωση, η γεωπολιτική -συζητήσεις όλες τους ανοιχτές και απολύτως διαφανείς, γι αυτό και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί έχει ξεσπάσει όλος αυτός ο θόρυβος. Ουδέν κρυπτόν υπήρξε, όλα ανέβηκαν αμέσως στο ίντερνετ, ούτε κρυφές προσκλήσεις, ούτε κρυφές ατζέντες υπήρξαν, παρά μόνον και αποκλειστικά ανταλλαγή ακαδημαϊκών απόψεων. Οφείλω βέβαια να πω ότι από τότε ήμουν σίγουρος ότι ο κ. Κοτζιάς θα γίνει Υπουργός Εξωτερικών…».

Ads

Σημειώνεται ότι ο Ν. Κοτζιάς παρέδιδε μαθήματα για το σύγχρονο πολιτικό σύστημα και την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Πηγή: Karchilaki.com