Την ανάγκη εθνικής συναίνεσης έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πενταετές πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, τόνισε, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλέκος Παπαδόπουλος. Σε ομιλία του στην εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «Κρίση η μητέρα της αλλαγής» υποστήριξε ότι πρέπει να εγκριθεί από το λαό υπερκομματική ομάδα η οποία θα αναλάβει να συντονίσει το πενταετές πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.

Ads

Αυτό το σχέδιο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να εγκριθεί από τον λαό με εκλογές και να υπερβαίνει κόμματα και εκλογικές περιόδους, ενώ θα πρέπει να περιλαμβάνει τα μέτρα του μνημονίου και να κινείται και πέραν αυτού. Μόνο έτσι, επισήμανε θα μπορούν να ληφθούν οι αποφάσεις που χρειάζεται πραγματικά ο τόπος και όχι τα ημίμετρα και οι δήθεν μεταρρυθμίσεις. Η εθνική συναίνεση όπως την αναφέρει, είναι αναγκαία για να γίνουν οι ανατροπές που είναι αναγκαίες και οι μεταρρυθμίσεις – σοκ που χρειάζονται.

«Το 30% περίπου του σημερινού κράτους είναι περιττό» επισήμανε ο πρώην υπουργός, προτείνοντας πέρα από τις καθολικές αποκρατικοποιήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων, την άμεση κατάργηση τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, δημοτικών επιχειρήσεων, ατροφικών νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, άεργων διπλωματικών αντιπροσωπειών, στρατοπέδων, συγχώνευση μητροπόλεων, κατάργηση απολιθωμένων κρατικών υπηρεσιών, αποκεντρωμένων υπηρεσιών και γενικών γραμματειών διαφόρων υπουργείων.

Τέλος πρότεινε να εγκρίνει η Βουλή εντός του 2011 τη συγκρότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής κύρους, η οποία θα συντάξει το πενταετές πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Ads